Ιδιαίτερα ενοχλημένη εμφανίζεται η Γερμανία από το επερχόμενο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα (8 Απριλίου). Δεν είναι μόνο οι Γερμανοί αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, που προειδοποιούν τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, αλλά και αρκετά γερμανικά ΜΜΕ που εκφράζουν τις αντιδράσεις του Βερολίνου για την κίνηση αυτή.
«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας» προειδοποιούν ορισμένες γερμανικές εφημερίδες.
Ο αρθρογράφος της «Rhein-Neckar-Zeitung» επιχειρεί να τοποθετήσει τους προβληματισμούς σε ρεαλιστικό πλαίσιο. «Στο τέλος του ορίζοντα υπάρχει το δέλεαρ ενός Βλαντίμιρ Πούτιν, του οποίου η επίσης οικονομικά “γονατισμένη” χώρα θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει την Ελλάδα» επισημαίνει. «Αλλά έχει έρθει καιρός να σταματήσουν τα μάγια. Η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα, η Ευρώπη τα διαθέτει, άρα και οι δύο πλευρές θα πρέπει να πλησιάσουν η μία την άλλη. Χωρίς διαγραφή χρέους δεν μπορεί να διασωθεί η ιδέα της Ευρώπης» συμπληρώνει.
DW: «Δούρειος Ίππος η Ελλάδα;»
«To ρωσικό χαρτί επιδιώκει να παίξει η Αθήνα χωρίς ορατά πολιτικά και οικονομικά οφέλη. Δεν κινείται σε πνεύμα συνεργασίας και εκμεταλλεύεται την ουκρανική κρίση ως σημαία για να πιέσει τους Ευρωπαίους δανειστές της» εκτιμά η «Deutsche Welle».
«Τι θέλει ο Τσίπρας στη Μόσχα» και «τι θα ζητήσει από τον Πούτιν» είναι ορισμένα μόνο από τα επίμονα ερωτήματα που θέτει ο γερμανικός Τύπος «Θα γίνει η Ελλάδα “Δούρειος Ίππος” της Ε.Ε.; Θα στρέψει ο Τσίπρας τα νώτα του στην Ευρώπη; Η επικείμενη επίσκεψή του στη Μόσχα πυροδοτεί ανησυχίες και σενάρια τρόμου. Τι θέλει ο Αλέξης Τσίπρας στη Μόσχα; Τι θα ζητήσει από τον πρόεδρο Πούτιν; Πόσο κινδυνεύει η ευρωπαϊκή συνοχή από αυτήν την επίσκεψη; Ο προβληματισμός έχει ξεκινήσει από τότε που ανακοινώθηκε το ταξίδι και εντάθηκε όταν επισπεύστηκε η ημερομηνία, σε μια περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί επειγόντως ρευστότητα» μεταδίδει η «DW».
«Σε ναρκοπέδιο κινείται η ελληνική εξωτερική πολιτική αναφορικά με τη διαμόρφωση των ελληνορωσικών σχέσεων, σε μια περίοδο που η Ελλάδα χρειάζεται τους Ευρωπαίους εταίρους για να μην καταρρεύσει οικονομικά. Από την άλλη πλευρά, η Μόσχα, που το 1998 υποτιμήθηκε το νόμισμά της έξι φορές, δεν θέλει να μολυνθεί από τον “ελληνικό ιό” της κρίσης, όπως έδειξε και το προηγούμενο της Κύπρου.
» Άρα τι ακριβώς πάει να κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Μόσχα και τι ακριβώς θα φέρει επιστρέφοντας στην Ελλάδα; Θα λάβει η Αθήνα τη βοήθεια που θέλει;» διερωτάται η «Deutsche Welle».
«Νομίζω πως ναι, θα την πάρει» απαντά στο ερώτημα αυτό η Έλφι Ζγκλ, επί πολλά χρόνια ανταποκρίτρια της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» στη Ρωσία. «Η Μόσχα παρακολουθεί με πολλή προσοχή τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη και όταν αισθάνεται ότι ίσως να μπορούσε να ωθήσει κάποιο μέλος της E.E. να πάρει τον δικό του δρόμο και να εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, τότε το κάνει λόγω των συμφερόντων που θα είχε από την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης. Για αυτόν τον λόγο η Ελλάδα θα πάρει σε κάθε περίπτωση βοήθεια» εξηγεί η ανταποκρίτρια.
Η Έλφι Ζιγκλ υποστηρίζει, επίσης, ότι «σε περίπτωση που κερδίσει το στοίχημα ο Πούτιν δεν θα μείνει μόνο στην Ελλάδα, αλλά θα επιδιώξει μια ευρύτερη αποσταθεροποίηση μέσω του φαινομένου ντόμινο. Κάτι τέτοιο θα ήταν μοιραίο για την ευρωπαϊκή ενότητα και τη στάση των Βρυξελλών στην επιθετική πολιτική του Κρεμλίνου».
Με πληροφορίες από Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης
Διαβάστε επίσης:
Wall Street Journal: Ο Τσίπρας δεν πάει για δανεικά στη Μόσχα, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 6 Απριλίου 2015, 10:23
Πεσκόφ: Η ατζέντα της συνάντησης Πούτιν-Τσίπρα στη Μόσχα, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 6 Απριλίου 2015, 10:10