Έπειτα από πέντε έτη θυσιών η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να απαλλαγεί από την εξάρτηση από τους δανειστές της, τόνισε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε σύσκεψη των τομέων του κόμματος, που έγινε αργά χθες το βράδυ. Αναφέρθηκε επίσης και στην υπό σύσταση Εξεταστική Επιτροπή, κάνοντας λόγο για συμπόρευση της δεξιάς με την αριστερή συντήρηση.

Όπως ανέφερε οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις «τα λένε όλα» και αποκαλύπτουν αλήθειες οι οποίες «εκθέτουν εκείνους που είτε συνέβαλαν για να οδηγηθούμε ένα βήμα πριν την εθνική καταστροφή, είτε ακολούθησαν την οδό των εύκολων λόγων και των ψευδαισθήσεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Παπανδρέου, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και τη δυσκολία που παρατηρείται, τόνισε ότι τώρα όλοι καταλαβαίνουν ότι η δανειακή σύμβαση του 2010 ήταν «αναγκαία» λόγω της αδυναμίας δανεισμού από τις αγορές. Και υπενθύμισε τη φράση του κ. Τσίπρα στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία η Εξεταστική Επιτροπή θα αφορούσε το «πώς φθάσαμε στο μνημόνιο και τον αναγκαστικό δανεισμό».

«Αναγκαστικός δανεισμός» είναι και αυτό που επιδιώκει και η σημερινή κυβέρνηση, η οποία δεν μπορεί, όπως και εκείνη του 2010 και μάλιστα σε πολύ χειρότερες συνθήκες, να δανειστεί από τις αγορές, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Κινήματος. Τάχθηκε υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία, όμως, δεν θα είναι μια επιτροπή «α λα καρτ» που «θα βολεύει τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δηλαδή το καραμανλικό κατεστημένο».

Τονίζει επίσης ότι ο κ. Καραμανλής «ιστορικά πρέπει να απολογηθεί για το πώς βρέθηκε η χώρα χωρίς καμία προστασία στο χείλος του γκρεμού», διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία προσωπική βεντέτα με τον κ. Καραμανλή. Ωστόσο, όπως αναφέρει, με τον τρόπο που χειρίζονται τα θέματα που αφορούν στις παθογένειες του πελατειακού συστήματος, «συγκαλύπτουν τις δικές τους ευθύνες, συγκαλύπτουν τον πρωθυπουργό που επί των κυβερνήσεών του διπλασιάστηκε το χρέος και μόνον την τελευταία χρονιά, φεύγοντας τρέχοντας και έντρομος, άφησε τη χώρα με έλλειμμα 36 δισεκατομμυρίων ευρώ, μόνο την τελευταία χρονιά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Παπανδρέου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και να υπάρχουν συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι», αλλά τόνισε ότι τέτοιοι σχεδιασμοί δεν αφορούν τη χώρα αλλά μόνο τις «δικές τους επιδιώξεις» και πρόκειται για ένα «δούναι και λαβείν ξένο προς τις δικές μας αρχές και αξίες».

Ανέφερε επίσης ότι η χώρα, πέντε χρόνια μετά τις προσπάθειες της κυβέρνησής του, θα έπρεπε η Ελλάδα να έχει ξεφύγει από την εξάρτηση από τους δανειστές και θα το είχε καταφέρει αν υπήρχε, τότε, ευρύτατη συναίνεση. Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι καθυστερεί, με επικοινωνιακά παιχνίδια, τη διαπραγμάτευση, δείχνοντας «μια δήθεν αδιαλλαξία, ενώ στην ουσία δέχεται τους βασικούς όρους του μνημονίου», με αποτέλεσμα να χάνει η χώρα. Μεταξύ των χαμένων ευκαιριών ανέφερε και τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ, χρησιμοποιώντας τη φράση «βρέχει φτηνό χρήμα κι εμείς κρατάμε ομπρέλα».

Τόνισε επίσης ότι δεν μπορεί να γίνει σοβαρή διαπραγμάτευση όταν υπουργοί δηλώνουν ότι μπορεί να μη πληρωθούν οι υποχρεώσεις της χώρας ή, κάποιοι, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της εξόδου από το ευρώ.
Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε, για μια ακόμα φορά, τη συμφωνία του με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο, όμως, όπως είπε, πρέπει να έχει συγκεκριμένα ερωτήματα, αλλά είναι κατηγορηματικά αντίθετος με ερώτημα που θα αφορά στην παραμονή της χώρας στο ευρώ». Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, ένα δημοψήφισμα, «δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη της πολιτικής ανυπαρξίας του ΣΥΡΙΖΑ και της έλλειψης σχεδίου και ολοκληρωμένης πολιτικής πρότασης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης