Ολοκληρώνοντας το πέμπτο στάδιο της προσπάθειας να πρωτοπορήσει στον τομέα της αεροπλοΐας το κινούμενο με ηλιακή ενέργεια αεροσκάφος «Solar Impulse 2» μετά από πτήση που κράτησε 20,5 ώρες, από την Μιανμάρ, προσγειώθηκε στην Κίνα.

Ο Ελβετός πιλότος Bertrand Piccard προσγείωσε χτες νωρίς το πρωί, το μονοθέσιο κινούμενο με ηλιακή ενέργεια αεροσκάφος αφού πέταξε πάνω από τα κινεζικά βουνά της επαρχίας Γιουνάν, στο αεροδρόμιο Chongqing, πραγματοποιώντας την πρώτη παρόμοια πτήση στην Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πετώντας σε πολύ μεγάλο ύψος, ο Πικάρ ήταν υποχρεωμένος να φορά μάσκα οξυγόνου στον θάλαμο διακυβέρνησης του σκάφους (διαστάσεων 3,8 τετραγωνικών μέτρων), που η ατμόσφαιρα βρισκόταν σε υποπίεση και επικρατούσε θερμοκρασία μείον 20 βαθμών Κελσίου, στην διαδρομή των 1.375 χιλιομέτρων.

Το «Solar Impulse 2», που αποτελεί μέρος σχεδίου για τη προώθηση της πράσινης ενέργειας διαθέτει περί τους 17.000 ηλιακούς συλλέκτες στα φτερά του που έχουν άνοιγμα 72 μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Piccard και ο André Borschberg είναι οι δημιουργοί και πιλότοι του «Solar Impulse», του πρώτου αεροσκάφους που μπορεί να πετάει μέρα και νύχτα χωρίς καύσιμα διοχετεύοντας στους ηλεκτρικούς κινητήρες του ηλιακή ενέργεια που αποθηκεύεται σε ειδικές μπαταρίες. Το αεροσκάφος που ζυγίζει μόλις 2,3 τόνους, μπορεί να αναπτύσσει μέση ταχύτητα 70 χιλιομέτρων την ώρα.

Ως τώρα έχουν επιτύχει δύο ρεκόρ στην «ηλιακή πτήση» τους. Το πρώτο είναι της απόστασης που έχει διανύσει ως τώρα (1.468 χιλιόμετρα) από τη Μουσκάτ του Ομάν στο Αχμεταμπάντ της Ινδίας.

Το δεύτερο είναι για την ταχύτητα των 117 kόμβων (216 χιλιομέτρων την ώρα) στη διάρκεια του σκέλους προς το Mandalay από το Varanasi της Ινδίας.

Το «Solar Impulse 2» ξεκίνησε το ταξίδι του από το Abu Dhabi στις 9 Μαρτίου πραγματοποιώντας τέσσερις στάσεις πριν φτάσει στην Κίνα. Επόμενος σταθμός του στο ταξίδι του για τον Γύρο στον Κόσμο, το Νανκίν πριν κατευθυνθεί στη Χαβάη.

Πηγές: AP / AFP
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης