Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το πόρισμα από τον προϊστάμενο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκο Φαρμακίδη για τον υποσταθμό της Δ.Ε.Η. στην περιοχή του Αγίου Νικολάου της Ρόδου.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στο πόρισμα «καταπέλτης» αναφέρεται ότι, σε περίπτωση που λειτουργήσει ο υποσταθμός, θα υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τις ζωές των κατοίκων της περιοχής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιτροπή Αγώνα

Με αφορμή την ανέγερση του υποσταθμού της ΔΕΗ συστάθηκε -μετά από συνέλευση- 9μελής επιτροπή αγώνα, η οποία έχει ως στόχο να κινήσει όλες τις διαδικασίες, για να ματαιωθεί η λειτουργία του.

Χθες το πρωί, τα μέλη της επιτροπής συναντήθηκαν με βουλευτή Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να τον ενημερώσουν για το πρόβλημα, ενώ χθες το βράδυ επρόκειτο να συνεδριάσει η επιτροπή στο πνευματικό κέντρο Αγίου Νικολάου, ώστε να αποφασίσει για τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την επιτροπή Αγώνα Αγίου Νικολάου εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:

«όπως όλοι ξέρουμε, με αφορμή την ανέγερση του νέου υποσταθμού υψηλής τάσης της ΔΕΗ στην περιοχή μας, συνεστήθη μετά από συνέλευση των κατοίκων 9μελής επιτροπή αγώνα εκπροσωπούσα αυτούς, για τη ματαίωση αυτής της εγκατάστασης.

Θέλουμε να δηλώσουμε σε όλους, ότι δεν λέμε όχι στην εξέλιξη, την πρόοδο και την ανάπτυξη της πόλης μας ούτε και έχουμε σκοπό να μεταφέρουμε το πρόβλημά μας σε κατοίκους άλλης πυκνοκατοικημένης περιοχής της πόλης.

Είμαστε υπέρ της εξέλιξης, της προόδου και της ανάπτυξης, αλλά με γνώμονα πάντα την προστασία της υγείας μας και της υγείας των παιδιών μας.

Ξέρουμε όλοι μας καλά τι τράβηξε η περιοχή μας από την προηγούμενη παρουσία της ΔΕΗ, πράγμα το οποίο πληρώσαμε ακόμα και με θανάτους.

Η ΔΕΗ, η οποία καταδίκασε δύο γενιές κατοίκων του Αγ. Νικολάου, έρχεται να μας αποτελειώσει τώρα, καταδικάζοντας τα παιδιά μας και εμάς -για μια ακόμη φορά-  με μία πιο ύπουλη και επικίνδυνη εγκατάσταση.

Οι αρνητικές επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, που θα παράγεται σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια και τα σχολεία μας, κατά τη λειτουργία του νέου υποσταθμού στον ανθρώπινο οργανισμό, δεν είναι ορατές ή και ανιχνεύσιμες (καπνός, θόρυβος) με τις ανθρώπινες αισθήσεις, ούτε εκδηλώνονται άμεσα…

Είναι χειρότερες (καρκίνοι, λευχαιμίες, κλπ), γεγονός αναμφισβήτητο από μελέτες ειδικών (καθηγητών πανεπιστημίων, γιατρών κλπ).

Αναμφισβήτητο, επίσης, είναι το γεγονός, ότι η αρνητική της επίδραση είναι πολλαπλάσια στα παιδιά από τους ενήλικες.

Οι βλάβες δε που τυχόν θα επιφέρει εξαρτώνται και από τη διάρκεια έκθεσης του ατόμου σε αυτήν (η οποία για εμάς θα είναι 24 ώρες το 24ωρο) και από την ανθεκτικότητα του οργανισμού του κάθε ανθρώπου.

Ενδεικτικό είναι και το γεγονός της κάθε χρόνο ραγδαίας μείωσης των ορίων ασφαλείας στην έκθεση σε αυτήν.

Καλούμε όλους τους κατοίκους σε επαγρύπνηση και αναμονή για δυναμικές κινητοποιήσεις, αν συνειδητοποιήσουμε ότι οι σχετικές διαδικασίες παίρνουν… μάκρος.

Η υγεία των παιδιών μας αλλά και η δική μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Οφείλουμε να την προστατέψουμε».

Πηγή: proodos.net

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης