Υπεροπτικές και προσβλητικές χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Περουβιανού προέδρου, Alan Garcia, σχετικά με την υπόθεση κατασκοπείας, η Χιλιανή πρόεδρος, Michelle Bachelet.

Ο Alan Garcia απαίτησε λεπτομερειακές εξηγήσεις από τη Χιλή για τον Περουβιανό αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος κατηγορείται για εσχάτη προδοσία -καθώς φέρεται ότι δρούσε ως κατάσκοπος για λογαριασμό της Χιλής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η Χιλή αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.

Ο Αlan Garcia«Τις εκφράσεις που ακούσαμε χθες, θα τις αποκαλούσα προσβλητικές και υπεροπτικές. Δε συμβάλλουν στην ολοκλήρωση και τη συνεργασία που θα έπρεπε να απολαμβάνουν οι γειτονικές χώρες», είπε η Bachelet, κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων εγκαταστάσεων ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας στο Σαντιάγο.

Χιλιανοί αξιωματούχοι υποθέτουν ότι ο πρόεδρος Garcia επέλεξε να κάνει τις αποκαλύψεις τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ώστε να προκαλέσει σκάνδαλο στο Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού (APEC), όπου οι ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν συζητούσαν θέματα περιφερειακής ολοκλήρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περού και Χιλή λογοφέρνουν συχνά, όσον αφορά στα σύνορά τους μετά τη νίκη της Χιλής στη σύρραξη της περιόδου 1879-1883 (που έγινε γνωστή ως Πόλεμος του Ειρηνικού) και την προσάρτηση μιας λωρίδας γης του Περού, που τυχαίνει να έχει ιδιαίτερα μεγάλο ορυκτό πλούτο.

Το 2008, το Περού προσέφυγε εναντίον της Χιλής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, διαμφισβητώντας τα χωρικά της ύδατα και διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο της θαλάσσιας περιοχής που χωρίζει τις δυο χώρες στον Ειρηνικό, η οποία είναι εξαιρετικά πλούσια σε αλιεύματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης