Στο πλάνο μεταρρυθμίσεων που δεσμεύτηκε να παρουσιάσει η Ελλάδα στις ευρωπαϊκές Αρχές στέκονται με σημερινά τους δημοσιεύματα μερικά από τα σημαντικότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στον απόηχο της χθεσινοβραδινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει ένα πιο συγκεκριμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων στις ευρωπαϊκές Αρχές, ώστε να επιταχυνθούν οι συζητήσεις για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, είπαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες έπειτα από συζητήσεις περίπου τεσσάρων ωρών με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες» σημειώνει το Bloomberg.

«Με τους ηγέτες της Ε.Ε. να προειδοποιούν ότι ο χρόνος τελειώνει, ώστε η Ελλάδα να ξεπεράσει μια αντιπαράθεση σχετικά με τη βοήθεια προς αυτήν, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ είπαν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει νέα μέτρα γρήγορα» προσθέτει.

Όπως αναφέρει η «Washington Post», πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης, πάνω από τα κεφάλια των 28 ηγετών κρεμόταν η απειλή ότι η ελληνική πλευρά θα ακολουθούσε εκ νέου σκληρή στάση, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απευκταία λύση της εξόδου από το κοινό νόμισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αίσθηση μετά το πέρας της μίνι συνδιάσκεψης ήταν ότι έφυγαν πιο αισιόδοξοι από ό,τι όταν προσήλθαν σε αυτή. Στο ίδιο συμπέρασμα, άλλωστε, κατέληξε και ο Αλέξης Τσίπρας αναλύοντας τις αποφάσεις της συνάντησης, με τον Ντόναλντ Τουσκ που ήταν και ο πρωτεργάτης της οκταμερούς να συγκεφαλαιώνει τις απόψεις του «τραπεζιού»: «Το Grexit δεν το θέλει κανένας και όλοι θέλουμε να αποφύγουμε αυτό το ρίσκο».

Με τίτλο «Η Μέρκελ παρεμβαίνει στο ρήγμα της Ελλάδας με τους πιστωτές», η «Wall Street Journal» σημειώνει ότι η άμεση παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου στο όλο και βαθύτερο ρήγμα μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της αποτελεί ένδειξη της αυξανόμενης ανησυχίας στο Βερολίνο πως η οξύτητα απειλεί την ενότητα της Ευρωζώνης.

Οι συναντήσεις της Άνγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα -στο πλαίσιο της οκταμερούς συνάντησης, καθώς και την ερχόμενη Δευτέρα στο Βερολίνο- δείχνουν, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, ότι η ελληνική κρίση θεωρείται στη Γερμανία σημαντική απειλή για τη σταθερότητα της Ευρώπης, ώστε να παρέμβουν οι ηγέτες των χωρών, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η καγκελάριος απέρριψε, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, το αίτημα του κ. Τσίπρα για ταχύτερη πρόσβαση της Ελλάδας σε χρηματοδότηση από τη ζώνη του ευρώ και τον πίεσε να δεχθεί ότι η μόνη ελπίδα για να διασφαλισθεί η χρηματοδότηση που χρειάζεται η χώρα για να αποφύγει τη χρεοκοπία είναι να συνεργασθεί με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και τους τεχνοκράτες της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, αναφέρει η εφημερίδα.

Από τη μεριά του, το Reuters επισημαίνει πως ο «Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τους πιστωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις βραδινές συζητήσεις τους για την κρίση στις Βρυξέλλες ότι ο αριστερός κυβερνητικός του συνασπισμός θα παρουσίαζε σύντομα έναν πλήρη κατάλογο οικονομικών μεταρρυθμίσεων ώστε να ξεμπλοκάρει τη χρηματοδότηση και να αποφύγει τη χρεοκοπία».

«Έπειτα από δύο μήνες αυξανόμενης ενόχλησης και από τις δύο πλευρές από τότε που ο Τσίπρας εξελέγη με εντολή να τερματίσει χρόνια λιτότητας που είχαν επιβληθεί από τους όρους των δανειστών, η συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ζητήθηκε από τον Τσίπρα για να σπάσει το αδιέξοδο που έφερνε την Αθήνα να παραπατάει εκτός Ευρωζώνης» προσθέτει.

Το BBC γράφει ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λένε πως «η Ελλάδα συμφώνησε να καταρτίσει ένα νέο μεταρρυθμιστικό σχέδιο εντός των επόμενων ημερών για να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κεφάλαια διάσωσης ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία».

Όπως σημειώνει, «η εξέλιξη ήρθε ύστερα από έναν μαραθώνιο συζητήσεων μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και άλλων Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες».

Η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» γράφει ότι «η Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία και ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν η Αθήνα να επιταχύνει τη δουλειά».

Διαβάστε επίσης: Ανοικτοί λογαριασμοί, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015, 08:50

“Πρώτα μεταρρυθμίσεις, μετά λεφτά”, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015, 23:22

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης