Οι βρετανικές αρχές απαγόρεψαν τις κάμερες στο κέντρο απέλασης μεταναστών του Χάρμοντζγουορθ στο Λονδίνο, όπου εκατοντάδες αιτούντες άσυλο κάνουν απεργία πείνας. Κι αυτό για να αποφύγουν τη δημόσια κριτική για τις άθλιες συνθήκες του κέντρου, σύμφωνα με εργαζόμενο που μίλησε χωρίς να ξέρει ότι καταγράφεται η μαρτυρία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Ερευνητές δημοσιογράφοι αποκάλυψαν τις άθλιες συνθήκες του κέντρουΌπως μεταδίδει το RT, ερευνητές δημοσιογράφοι της ομάδας Corporate Watch τρύπωσαν στο Χάρμοντζγουορθ με κρυφή κάμερα και απέσπασαν μια μάλλον ξεκάθαρη απάντηση για τον λόγο της απαγόρευσης. «Πες ότι είσαι στην κυβέρνηση κι έχεις ένα κέντρο κράτησης παράνομων μεταναστών όπως αυτό, ναι, κέντρο κράτησης» εξηγεί ο υπάλληλος.

«Κι όλοι αυτοί (οι κρατούμενοι) έχουν μαζί τους τηλέφωνα, εντάξει; Και ξεσπάει καβγάς ή, ας πούμε, υπάρχουν άσχημες συνθήκες, που υπάρχουν άσχημες συνθήκες σ’ αυτό το κέντρο, εντάξει;» «Κι οι άλλοι, εσείς, παιδιά, τραβάτε φωτογραφίες αυτές τις άσχημες συνθήκες, όπως τους αρουραίους και ό,τι άλλα σ***ά είναι εκεί. Και τις στέλνετε έξω, τις στέλνετε στις ειδήσεις, όπου να ’ναι – αυτό δεν μοιάζει και πολύ καλό για την κυβέρνηση, έτσι δεν είναι;» προσθέτει ο ίδιος.

Οι άθλιες συνθήκες του κέντρου, που λίγο απέχει από το αεροδρόμιο Χίθροου, ανάγκασαν τους μισούς σχεδόν κρατουμένους να προχωρήσουν εδώ και μια βδομάδα σε απεργία πείνας. Εν τω μεταξύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησε εκστρατεία υπέρ των έγκλειστων μεταναστών, υπό το hashtag #DetainedVoices. Χθες Σάββατο, μάλιστα, ακτιβιστές διαδήλωσαν έξω από το κέντρο κράτησης του λονδρέζικου προαστίου υπέρ των απεργών πείνας, απαιτώντας να κλείσει τόσο αυτό όσο και άλλα παρόμοια κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τώρα οι φύλακες ψάχνουν τους θαλάμους μας για κάμερες και τηλέφωνα με κάμερες, για να μην μπορούν τα παιδιά να στείλουν έξω βίντεο».

«Ήρθαμε εδώ για να παλέψουμε να δούμε το κέντρο κράτησης να κλείνει και τους ανθρώπους να αφήνονται ελεύθεροι» δήλωσε στο Russia Today ένας από τους διαδηλωτές, ο Αχμέντ από την Ουγκάντα. Ο ίδιος εξάλλου πέρασε δύο μήνες κλεισμένος στο Χάρμοντζγουορθ. Σήμερα υποστηρίζει πως η ίδια η ύπαρξη του κέντρου αντιβαίνει στους ισχυρισμούς πως η Βρετανία είναι μια χώρα ελευθερίας και κάνει λόγο για απάνθρωπες συνθήκες. «Κλείνουν κόσμο μέσα όλη την ώρα. Δεν υπάρχει ελευθερία. Δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης. Το σύστημα περίθαλψης είναι πολύ απάνθρωπο».

Μαρτυρία: ​«Είμαι κρατούμενος εδώ και πάνω από 17 μήνες και ο φίλος μου από δω 4 χρόνια. Έχω δει τα πάντα. Τα πάντα»Οι μαρτυρίες που έχει συγκεντρώσει το RT, μαζί με ανεξάρτητους δημοσιογράφους και οργανισμούς, απηχούν τα λόγια του Αχμέντ. «Είμαι κρατούμενος εδώ και πάνω από 17 μήνες και ο φίλος μου από δω 4 χρόνια. Έχω δει τα πάντα. Τα πάντα» λέει ένας μετανάστης.  Το Χάρμοντζγουορθ είναι «σαν φυλακή» λέει κάποιος άλλος, προσθέτοντας ότι «οι συνθήκες είναι πολύ κακές… Κανένας δεν επιτρέπεται να βγει έξω. Οι φύλακες είναι πολύ ρατσιστές, μας φέρονται σαν να ’μαστε ζώα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας τρίτος ανησυχεί για τη μοίρα συντρόφου του απεργού πείνας, ο οποίος «πήγε στο νοσοκομείο. Έκανε εμετό γιατί δεν έτρωγε. Τώρα δεν ξέρουμε πού είναι». Καταγγέλλει τους φύλακες ότι «δεν έχουν αυτιά για να ακούσουν. Δεν έχουν καρδιά για να νιώσουν. Όταν τα παιδιά διαδήλωναν απέξω, εκείνοι είπαν: “Τραβάτε μέσα. Αλλιώς θα σας βάλουμε εμείς με το ζόρι και θα σας κλειδαμπαρώσουμε”».

Συγκρατούμενός του κατηγορεί το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών για αδιαφορία. «Εδώ είμαστε σκλάβοι. Μας φέρονται λες κι είμαστε εγκληματίες. Εδώ μας φοβερίζουν. Εδώ μας ταλαιπωρούν».
Η απεργία πείνας δεν είναι η πρώτη αφορμή για να γίνει το κέντρο του Χάρμοντζγουορθ επίκεντρο αντιπαραθέσεων, καθώς έχουν προηγηθεί αυτοκτονίες κρατουμένων, καταδικαστικές εκθέσεις για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξεγέρσεις και άγρια καταστολή.

«… λένε “δεν μας αρέσει που αρχίσατε έτσι απεργία πείνας και μας βλέπουν τα μέσα. Δεν θέλουμε άλλο πια”».

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου υπολογίζει ότι περίπου 30.000 μετανάστες και αιτούντες άσυλο κρατούνται απ’ αόριστον στη χώρα κάθε χρόνο, μέχρι να εξεταστεί η περίπτωσή τους. Για πολλούς από αυτούς, η κράτηση διαρκεί μήνες ή ακόμα και χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης