Ενδεχομένως το έλλειμμα του 2007 να έχει υπερβεί το 3% του ΑΕΠ ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, μια μόλις ημέρα από την έναρξη του ελέγχου των οικονομικών στοιχείων της χώρας από Κοινοτικό κλιμάκιο. Στην περίπτωση αυτή η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας θα έχει έλθει ένα ακόμη βήμα πιο κοντά με τις γνωστές συνέπειες για το οικονομικό και πολιτικό σύστημα.

«Είμαστε πάλι στην περιοχή του 3% και με τις διεθνείς αναταράξεις, θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε το όριο αυτό», δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές συζητήσεις μεταξύ της Eurostat και της ΕΣΥΕ για το έλλειμμα του 2007. Ακόμη και αν υπάρξει κάποια υπέρβαση του ορίου του 3%, αυτή δεν θα αποτελέσει διατηρήσιμη και μόνιμη υπέρβαση των στοιχείων του συμφώνου σταθερότητας», συμπλήρωσε με σχετικό τόνο αισιοδοξίας ο υπουργός Οικονομίας.

Η «υπερασπιστική γραμμή» της χώρας ούτε λίγο ούτε πολύ για την υπέρβαση του 3% του ΑΕΠ στο έλλειμμα του προηγούμενου χρόνου στηρίζεται στην αναδρομική εισφορά (1,1 δισ. ευρώ) προς τον κοινοτικό προϋπολογισμό που προέκυψε από την αύξηση του ΑΕΠ αλλά και τις δαπάνες για την αποκατάσταση των ζημιών του προηγούμενου καλοκαιρού, οι οποίες έφτασαν το 0,6% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Υποστηρίζεται δηλαδή ότι η όποια υπέρβαση του ελλείμματος είναι συγκυριακή και δεν θα έχει επαναλαμβανόμενο και μόνιμο χαρακτήρα.

Ωστόσο, ο κ. Αλογοσκούφης απέφυγε να σχολιάσει την επίπτωση από την ενδεχόμενη λανθασμένη καταγραφή κοινοτικών εισροών ύψους 450 εκ. ευρώ αλλά και των λογιστικών διαφορών στον υπολογισμό του πλεονάσματος των δημοσίων οργανισμών πιο γνωστού ως «άσπρη τρύπα» του προϋπολογισμού. «Όταν θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις, θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα», είπε, κλείνοντας το θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις συζητήσεις αναμένεται να εξεταστεί τόσο η πορεία του ελλείμματος του 2008 αλλά και η αποτελεσματικότητα των φορολογικών μέτρων (έκτακτων και μόνιμου χαρακτήρα) και των διατάξεων για τη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών που ψηφίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης