Αξιωματούχοι της Ινδονησίας επιβεβαίωσαν σήμερα ότι περίπου 32 πολίτες είτε έχουν συλληφθεί και κρατούνται στην Τουρκία είτε αγνοούνται, καθώς θεωρήθηκαν ύποπτοι ότι θα περάσουν στη Συρία για να ενταχθούν στις τάξεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Η υπουργός Εξωτερικών Ρέτνο Μαρσούντι είπε στους δημοσιογράφους ότι μία ομάδα 16 Ινδονήσιων –οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά– συνελήφθησαν αυτήν την εβδομάδα από τις τουρκικές Αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Λάβαμε πληροφορίες ότι όντως σχεδίαζαν να περάσουν στη Συρία» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Ινδονησία θα στείλει μία ομάδα για να συνδράμει τις έρευνες των Αρχών της Τουρκίας.

Η Μαρσούντι είπε ότι ακόμη 16 Ινδονήσιοι πολίτες, οι οποίοι την περασμένη εβδομάδα αποσπάστηκαν από τουριστικό γκρουπ, δεν έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί, και πρόσθεσε ότι οι τουρκικές Αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει αν τα άτομα αυτά παραμένουν στην Τουρκία ή έχουν περάσει στη Συρία.

Ο επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας Μπαντροντίν Χαϊτί δήλωσε την Πέμπτη ότι τα γκρουπ αυτά θεωρήθηκαν ύποπτα ότι θα επιχειρούσαν να ενταχθούν στο Ισλαμικό Χαλιφάτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ινδονησία έχει τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό παγκοσμίως κι έχει δεχτεί επιθέσεις από έναν μικρό αριθμό εγχώριων ενόπλων από τις αρχές του 2000.

Η πιο αιματηρή σημειώθηκε το 2002 στο τουριστικό θέρετρο Μπαλί, όταν από επίθεση Ινδονήσιων ενόπλων σε νυχτερινό κέντρο σκοτώθηκαν 202 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων Αυστραλοί τουρίστες.

Οι Αρχές εξάρθρωσαν τις περισσότερες ένοπλες ομάδες έκτοτε, αλλά η κυβέρνηση εκφράζει ανησυχίες για την πιθανότητα πολίτες της να έχουν ταξιδέψει στη Συρία και στο Ιράκ για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι 200 με 300 Ινδονήσιοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, αλλά ορισμένοι ειδικοί στον τομέα της ασφαλείας εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης