Δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε επιτυχημένη την μέχρι στιγμής επίδοση της Ελλάδας, αναφέρει σε ανάλυσή του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling. Όπως εξηγεί, την κατάσταση περιπλέκει ακόμα περισσότερο η μη υποχώρηση της πολιτικής αβεβαιότητας στην χώρα.
Αντίθετα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογραμμίζει πως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πρόκειται να εμφανίσουν φέτος τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις ανάμεσα στις χώρες του έλαβαν διεθνή στήριξη, καθώς αρχίζουν να φαίνονται οι θετικές επιπτώσεις της μεταρρυθμιστικής τους προσπάθειας.
Συνολικά, για την ευρωζώνη ο κ. Regling σημειώνει πως σε σχέση με τις ΗΠΑ η ανάκαμψη από την κρίση του 2009 είναι απογοητευτική.
Υπογραμμίζει την ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς όπως σημειώνει αυτές κρίνονται αναγκαίες όχι μόνο για την προώθηση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης αλλά και για την αποτελεσματική λειτουργία της ζώνης του ενιαίου νομίσματος.
Αναφερόμενος στα λάθη που έχουν γίνει στα προγράμματα διάσωσης, όπως ο λανθασμένος πολλαπλασιαστής στην περίπτωση της Ελλάδας ο κ. Regling εξηγεί πως παρότι κατανοεί πως η επίπτωση της δημοσιονομικής πολιτικής στην οικονομική δραστηριότητα (τους λεγόμενους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές) είναι εξαιρετικής σημασίας, ωστόσο διευκρινίζει πως αν εστιάσουμε την συζήτηση στο κατά πόσο οι πολλαπλασιαστές είναι μικροί ή μεγάλοι τότε κινδυνεύουμε να χάσουμε την μεγάλη εικόνα.
Στην πραγματικότητα, εξηγεί ο Regling, χωρίς την υπερμεγέθη και πολύ φθηνή ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια, η λιτότητα στις χώρες της κρίσης θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη οδηγώντας τες σε μεγαλύτερη οικονομική δυσπραγία. Αναρωτιέται μάλιστα που θα μπορούσε Ελλάδα να βρει περισσότερα χρήματα από τα 240 δις. ευρώ που έχει ήδη λάβει για βοήθεια. Οι διαφωνίες αναφορικά με το μέγεθος των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών και την ταχύτητα προσαρμογής παρότι εύλογες, δεν θα πρέπει να πρωταγωνιστούν όταν έχουμε να κάνουμε με τόσο σκληρή πραγματικότητα, πρόσθεσε ο ίδιος.
Επιμέλεια: Χ.Μ.