Δύο χαμένες πόλεις, βαθιά μέσα στη ζούγκλα της Ονδούρας, εικάζουν ότι ανακάλυψαν αμερικανοί αρχαιολόγοι. Η μία είναι ίσως η θρυλική Λευκή Πόλη, ή αλλιώς η Πόλη του Θεού Πιθήκου, εκείνη που το 1940 υποστήριζε ότι είχε βρει πρώτος ο αμερικανός εξερευνητής Θίοντορ Μόρντε.
Οι αμερικανοί αρχαιολόγοι επέστρεψαν από τα πυκνά δάση με ισχυρές αποδείξεις ότι στα άβατα μέρη της Κεντρικής Αμερικής υπήρχαν κάποτε ακμάζοντες αρχαίοι πολιτισμοί: Τα δεκάδες ευρήματα που βρέθηκαν στην κοιλάδα της Μοσκίτια, όπως τα πέτρινα καθίσματα προορισμένα αποκλειστικά για τελετές ή τα λεπτοδουλεμένα αγγεία διακοσμημένα με φίδια και ζωόμορφα σχήματα, μαρτυρούν την ύπαρξη ενός πολιτισμού με ιδιαίτερα προηγμένες καλλιτεχνικές ιδιότητες.
Η ομάδα την επιστημόνων έφθασε συνοδευόμενη από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Ονδούρας και εξερεύνησε την κοιλάδα που μέχρι σήμερα μόνο από αέρος έχει προσεγγιστεί – ευρήματα από ερείπια είχαν εντοπιστεί σε εναέρια έρευνα το 2012.
Και μόνο το γεγονός ότι πάτησαν το πόδι τους σε μία περιοχή που κανείς δεν έχει πλησιάσει για τουλάχιστον 600 χρόνια ήταν μία τεράστια κατάκτηση για τους επιστήμονες. Αυτό που σε αυτή τη φάση μπορούν να πουν με βεβαιότητα οι αμερικανοί ερευνητές είναι ότι στη συγκεκριμένη περιοχή του τροπικού δάσους εκτείνονταν δύο πολυπληθείς πόλεις, οι οποίες χρονολογούνται ανάμεσα στο 1.000 και 1.200 μ.Χ. Οι πολιτισμοί τους καθρεφτίζουν τη σκέψη των Μάγια, αν και είναι βέβαιο ότι δεν ήταν Μάγια.
Τη σπουδαία ανακάλυψη έφερε στο φως το National Geographic, το οποίο συμμετείχε στην αποστολή με έναν δημοσιογράφο και έναν φωτογράφο. Στην έρευνα έλαβαν επίσης μέρος οι κινηματογραφιστές Μπιλ Μπένενσον και Στιβ Ελκινς.