Οι πρώτες σοβαρές αντιδράσεις και εντάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αναδείχτηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής, την ίδια ώρα που οι παραδοσιακοί σύμμαχοι, Ισπανία και Πορτογαλία, ζητούν από τις Βρυξέλλες να καταδικάσουν δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού. Σήμερα, απορρίφθηκε τελικώς από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ η τροπολογία που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα και με την οποία εξέφραζε τις αντιρρήσεις της για τη συμφωνία του Eurogroup και ζητούσε από τον Αλέξη Τσίπρα να προωθήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 68 μέλη, ενώ κατά ψήφισαν 92 και βρέθηκαν και 5 λευκά.
To γεγονός ότι υπήρξαν τόσα πολλά μέλη που καταψήφισαν τη συμφωνία δείχνει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει εσωκομματικό πρόβλημα που ενδεχομένως θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.
Αναλυτικά η τροπολογία αναφέρει:
«Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τη συμφωνία και τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που συνομολογήθηκαν στο Eurogroup.
Και τα δύο κείμενα αντιπροσωπεύουν έναν μη επιθυμητό συμβιβασμό για τη χώρα μας και κινούνται σε κατευθύνσεις και προσανατολισμούς που βρίσκονται σε απόσταση, και σε βασικά τους σημεία σε διάσταση ή και αντίθεση, με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στο αμέσως επόμενο διάστημα, παρά τις συμφωνίες στο Eurogroup, πρέπει να κινηθεί στη βάση μιας πολιτικής που θα έχει ως κύρια προτεραιότητα την υλοποίηση με σταθερότητα και συνέπεια των προεκλογικών του δεσμεύσεων και των προγραμματικών κυβερνητικών δηλώσεων.
Στην κατεύθυνση αυτή καλούμαστε να στηριχτούμε στους εργατικούς -λαϊκούς αγώνες, συμβάλλοντας στην αναζωογόνησή τους, και τη συνεχή διεύρυνση της λαϊκής στήριξης για να αποκρούσουμε κάθε μορφής εκβιασμούς από τη σκοπιά ενός εναλλακτικού, το οποίο θα έχει στο επίκεντρο τη μέχρι τέλους προώθηση των ριζοσπαστικών μας εξαγγελιών.
Βασικό συμπέρασμα από τις τελευταίες εξελίξεις είναι η ανάγκη, οι αποφάσεις για την πορεία μας -και ιδιαίτερα οι πιο κρίσιμες- να λαμβάνονται μετά από συζήτηση στα συλλογικά θεσμικά όργανα του κόμματος, τα οποία πρέπει, όπως και συνολικά το κόμμα και οι οργανώσεις του, να αναβαθμιστούν και να παίξουν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο για μια νέα προοδευτική πορεία της χώρας».
Ο Τάσος Κορωνάκης νέος Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ
Νέος Γραμματέας, στη θέση του Δημήτρη Βίτσα, εκλέχθηκε ο Τάσος Κορωνάκης, πρόταση της ηγετικής ομάδας με 102 ψήφους σε σύνολο 199. Ο εκλεκτός της μειοψηφίας Αλέκος Καλύβης έλαβε 64 ψήφους, ο Στέλιος Ελληνιάδης 1 ψήφο, ενώ υπήρχαν και 32 λευκά ψηφοδέλτια.
Όσον αφορά τη νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, το ψηφοδέλτιο με τις προτάσεις της πλειοψηφίας έλαβε 109 ψήφους (6 έδρες), αυτό της Αριστερής Πλατφόρμας 63 (4 έδρες), το ψηφοδέλτιο της συνιστώσας ΑΚΟΑ 21 ψήφους (1 έδρα), ενώ υπήρχε και ένα ακόμα ψηφοδέλτιο ανένταχτων που πήρε 2 ψήφους.
Επίθεση Τσίπρα σε βουλευτές του για τα αυτοκίνητα: “Μην γίνουμε σαν τους άλλους”
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Αλέξης Τσίπρας στους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος με αφορμή τις αντιδράσεις για τα βουλευτικά αυτοκίνητα, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στις εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που ολοκληρώνονται το βράδυ της Κυριακής.
Ο πρωθυπουργός σε αναφορά του είχε προτρέψει τους βουλευτές να μην χρησιμοποιούν βουλευτικά αυτοκίνητα. Εκφράστηκαν διαμαρτυρίες σε μια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και σήμερα επανήλθε στο θέμα.
Τσίπρας: ”Ένιωσα άσχημα όταν έμαθα οτι σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας για τεχνικά θέματα, βουλευτές αντέδρασαν και διαφώνησαν με την οδηγία να μην παίρνουν αυτοκίνητα”“Ένιωσα άσχημα όταν έμαθα οτι σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας για τεχνικά θέματα, βουλευτές αντέδρασαν και διαφώνησαν με την οδηγία να μην παίρνουν αυτοκίνητα. Αντέδρασαν να δίνουν 300 και 400 ευρώ, όταν παίρνουν 6.000 ευρω μισθό” σημείωσε με έκπληξη και φανερή ενόχληση ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Να μην γίνουμε σαν τους άλλους. Δεν ειναι λαϊκισμός, αλλά λεπτομέρειες, που θα κρίνουν εάν είμαστε ή δεν είμαστε σαν τους άλλους. Το πόσο θα μείνουμε στην εξουσία θα εξαρτηθεί και από τις συμπεριφορές μας στις θέσεις εξουσίας σημείωσε. Ερχόμαστε να ανατρέψουμε δομές και προνόμια”, τόνισε ο κ. Τσιπρας.
Να προσέξουμε μήπως ο κίνδυνος του κυβερνητικού πλήξει και εμάς πρόσθεσε, επικαλούμενος τη μαρξιστική ρήση “τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο”. Ζήτησε δε να υπάρχουν συμπεριφορές με κανόνες και προέτρεψε να εφαρμοστεί ο κώδικας δεοντολογίας που έχει αποφασιστεί από την κεντρική επιτροπή του κόμματος και να μην μπει στο συρτάρι.
Αναφέρθηκε και σ’ ένα φόβο που είχαν εκφράσει δημοσίως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πριν τη διεύρυνση προσυνεδριακά, τον κίνδυνο της πασοκοποίησης, για να υποστηρίξει ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση θα κριθεί από το δείγμα γραφής των βουλευτών, των στελεχών και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα στο πεδίο του συμβολισμού που είναι σημαντικά.
«Διεύρυνση της επιρροής του κόμματος στα λαϊκά στρώματα»
Στις αυξημένες ευθύνες που έχει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας από όλα να στελέχη να αναλάβουν «τη μεγάλη ευθύνη χωρίς σκοπιμότητες αλλά με μοναδικό στόχο να διευρύνουμε τη επιρροή του κόμματος στα λαϊκά στρώματα».
«Στη νεολαία, στους νέους ανθρώπους που, με βάση τα ευρήματα τα δημοσκοπικά μετά τις εκλογές, συνεχίζουν να αποτελούν τον ισχυρό πυρήνα της επιρροής μας» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε πως πρέπει «κυρίως όμως να διευρυνθεί η επιρροή μας και η στράτευση στο κόμμα στις λαϊκές γειτονιές, στα δυτικά προάστια, στη Β’ Πειραιά, στη Β’ Αθήνας, εκεί που τα ποσοστά μας αγγίζουν το 50%, είναι αδιανόητο να έχουμε ισχνές οργανώσεις σε αυτές τις γειτονιές που κατοικούν κυρίως πολίτες που ανήκουν στην εργατική τάξη».
Επιπλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική ευθύνη να αποκτήσει το κόμμα και μια «ραχοκοκαλιά» έξω από τα αστικά κέντρα και «να δούμε συγκροτημένα πια, τη δυνατότητα να φτιάξουμε οργανώσεις σε κάθε πόλη και σε κάθε μεγάλο χωριό» ζητώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πιο μαζικός, πιο λειτουργικός, ένα κόμμα ανοιχτό στο διάλογο και την κριτική.
Ραχόι και Κοέλιο άνοιξαν «πόλεμο» κατά του Αλέξη Τσίπρα
Τόσο ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, όσο και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέντρο Πάσους Κοέλιο, ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να καταδικάσουν τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατηγόρησε την Ισπανία και την Πορτογαλία ότι έχουν συνασπιστεί εναντίον της Αθήνας.
O Μαριάνο Ραχόι ζήτησε από τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα να επιδείξει «σοβαρότητα» και να μην χρησιμοποιεί την Ισπανία και την Πορτογαλία ως αποδιοπομπαίους τράγους
O επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι ζήτησε σήμερα από τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα να επιδείξει «σοβαρότητα» και να μην χρησιμοποιεί την Ισπανία και την Πορτογαλία ως αποδιοπομπαίους τράγους, στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού.
«Εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι για την απογοήτευση που έχει προκαλέσει η ριζοσπαστική αριστερά της Ελλάδας, καθώς υπόσχεται στους Έλληνες αυτά που γνωρίζει ότι δε μπορεί να τηρήσει» δήλωσε ο συντηρητικός πρωθυπουργός ,κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης του κόμματός του, καλώντας την Αθήνα να επιδείξει «σοβαρότητα».
«Χθες το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς αποφάσισε ότι το φταίξιμο για τα προβλήματα της Ελλάδας πέφτει στις κυβερνήσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας» είπε ενώπιον στελεχών του κόμματός του στην Ανδαλουσία (νότια). «Το να αναζητά κανείς έναν εχθρό στο εξωτερικό είναι μια “διέξοδος” που έχουμε ήδη παρακολουθήσει πολλές φορές στην ιστορία. Αυτό δε λύνει τα προβλήματα, αυτό δεν κάνει τίποτα άλλο από το να τα επιδεινώνει. Η μόνη λύση είναι να επιδεικνύεται σοβαρότητα» ανέφερε ο κ. Ραχόι.
Νωρίτερα, όπως μετέδιδε το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η Ισπανία κάλεσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να «καταδικάσουν τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα».
Ο υπουργός αρμόδιος για θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μένδεθ δε Βίγκο, προέβη σε δημόσιες δηλώσεις, κατά τις οποίες διαβεβαίωσε ότι «η Ισπανία δεν είναι εχθρός κανενός, το αντίθετο, είναι αλληλέγγυα προς τον ελληνικό λαό».
«Ζητάμε από τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να επιδείξει υπευθυνότητα καθώς εμείς θεωρούμε ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα επιλυθούν με δηλώσεις, αλλά με μεταρρυθμίσεις» προσέθεσε ο ίδιος σε μία δήλωση που μεταδόθηκε σήμερα από την κρατική τηλεόραση της Ισπανίας.
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέντρο Πάσους Κοέλιο «εξέφρασε την αμηχανία του» μπροστά στις «αβάσιμες» -όπως τις χαρακτήρισε- κατηγορίες του Έλληνα πρωθυπουργού, σε μία «επιστολή που εστάλη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς διά της διπλωματικής οδού» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκ των εκπροσώπων τύπου του.
«Σε αυτό το άκρως ευαίσθητο θέμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο του μεσάζοντα και όχι να διχάζει» υπογράμμισε, από την πλευρά της, μια πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν πιστεύω ότι η Κομισιόν θα προβεί σε μια δημόσια καταδίκη» των δηλώσεων του κυρίου Τσίπρα «ακόμα κι αν αυτό δεν σημαίνει ότι τις εγκρίνει» προσέθεσε η ίδια πηγή.
Πηγή: Ημερησία