Συμφωνία για να συμμετάσχει στο σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, υπέγραψε σήμερα η Σλοβενία με τη Ρωσία, στη συνάντηση που είχαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών στη Μόσχα.

Το επίσημο έγγραφο υπεγράφη από τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας και τον Σλοβένο ομόλογό του, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σχέδιο του South Stream, που θα αναλάβουν η ρωσική εταιρεία Gazprom και η ιταλική ΕΝΙ, προβλέπει τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Η Βουλγαρία, η Σερβία, η Ουγγαρία και η Αυστρία θα πρέπει επίσης να συμμετέχουν στο σχέδιο, του οποίου η έναρξη έχει προγραμματιστεί επισήμως για το 2013, με χωρητικότητα που θα μπορούσε να φθάσει τα 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Η Κροατία, επίσης, έχει ζητήσει να συμπεριληφθεί και η ίδια στο σχέδιο της πορείας του αγωγού.

Ο αγωγός South Stream θεωρείται ανταγωνιστικός προς το σχέδιο Nabucco, το οποίο υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και προορίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία παρακάμπτοντας τη Ρωσία, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης