Για πρώτη φορά, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, παραδέχτηκε την απόλυτη απομόνωσή του διεθνώς και τις κακές του σχέσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα. Αλλά όπως δήλωσε αυτό δεν το ενδιαφέρει!

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά την επιστροφή του από το ταξίδι του στην Λατινική Αμερική, ο Ερντογάν είπε πως έχει «το κουράγιο να μιλά για τα δύσκολα ζητήματα», αν και καθίσταται αντικείμενο κριτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν με ενδιαφέρει να είμαι μόνος ενώπιον του κόσμου. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς με βλέπει ο τουρκικός λαός. Είδαμε ότι, κατά τις προεδρικές εκλογές, ο λαός τάχθηκε στο πλευρό μου. Και δεν υπάρχει απομόνωση, από τους λαούς άλλων χωρών. Μπορεί να με απομονώνουν οι ηγέτες, αλλά αυτοί το κάνουν από φθόνο», είπε και ειδικότερα αναφέρθηκε σε ένα από τα αγαπημένα του θέματα, στην Αίγυπτο.

Κατηγόρησε ακόμη, όσες χώρες δεν μιλούν δημόσια κατά του Αιγύπτιου προέδρου ελ Σίσι, ο οποίος -κατά τον Ερντογάν- είναι δικτάτορας, ενώ φίλος του ήταν, ο Μοχάμεντ Μόρσι της «Αδελφότητας Μουσουλμάνων».

Ο Ερντογάν μίλησε και για τις σχέσεις του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα: «Είχα πολύ καλές σχέσεις με τον Ομπάμα όταν ανέβηκε στην εξουσία. Μας φιλοξένησε και στον Λευκό Οίκο, σε οικογενειακή ατμόσφαιρα, και μάλιστα είχαμε ιδιαίτερες συνομιλίες. Μετά από τις συναντήσεις αυτές, είδαμε πως τα πράγματα άρχισαν να εξελίσσονται με διαφορετικό τρόπο, τον οποίο αδυνατώ να κατανοήσω», είπε ο Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ρωτήθηκε για την πρόσφατη επίθεσή του στον Αμερικανικό πρόεδρο, με αφορμή τη δολοφονία τριών μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, κατηγορώντας τον για σιωπή, απάντησε: «Δεν ξέρω αν η δήλωσή μου ήταν σκληρή ή μαλακή. Το θεωρώ όμως απαράδεκτο. Δεν θα μέναμε σιωπηλοί αν ένα τέτοιο γεγονός συνέβαινε στη χώρα μας. Αυτό είναι προαπαιτούμενο για μια στρατηγική συνεργασία», είπε ο Ερντογάν.

Από την άλλη, ουδεμία δήλωση καταδίκης έγινε από τον Ερντογάν, για τη φρικτή δολοφονία της 20χρονης Τουρκάλας φοιτήτριας, που συνέβη προχθές, αλλά και των χιλιάδων γυναικών θυμάτων σε μια χώρα με δεδομένο πρόβλημα στο ανατολικό τμήμα της, όπου γίνεται προσπάθεια να γυρίσει σε ισλαμικές πρακτικές άλλων αιώνων…

Ο Ερντογάν διέκοψε ξαφνικά την περιοδεία του σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, λόγω της παραίτησης του επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, όπως άφησαν να εννοηθεί κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με σχολιαστές, ο Ερντογάν ουδέν κέρδισε από το ταξίδι του στη Λατινική Αμερική. Ούτε καν κάποια συμφωνία αγοράς άνθρακα με την Κολομβία, ευοδώθηκε, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν ρεπορτάζ στον τουρκικό Τύπο.

Επίθεση από την αντιπολίτευση ενόψει εκλογών

Ο ηγέτης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) της τουρκικής αντιπολίτευσης εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον του προέδρου και της κυβέρνηση του Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), για σοβαρές παραλείψεις σε ζητήματα εσωτερικής αλλά και εξωτερικής πολιτικής.

Ενόψει μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου που έχει ήδη ξεκινήσει για τις εκλογές της 7ης Ιουνίου ο επικεφαλής του CHP Κεμάλ Κιλισντάρογλου, κατά την διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος για την επιλογή υποψηφίων, επέκρινε την αθέτηση υποσχέσεων της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φτώχιας.

«Αντί γι’ αυτά, η φτώχια αυξήθηκε στη χώρα -είπε ο Κιλισντάρογλου – και ήδη 29 από τα 77 εκατομμύρια Τούρκων, ζούν κάτω από το όριο της φτώχιας».

Είπε ακόμη πως η διαφθορά έχει φτάσει σε ύψος ρεκόρ για την χώρα παρά για τις διακηρύξεις περί ηθικής λόγω θρησκευτικής πεποίθησης.

Ο Κεμάλ Κιλισντάρογλου επιτέθηκε επίσης στην κυβερνητική πολιτική για κοινωνικά θέματα και υποστήριξε πως «ένας στους τέσσερις Τούρκους νοιώθει συμπτώματα κατάθλιψης, ένας στους πέντε γάμους καταλήγει σε διαζύγιο κάτι που δεν σημαίνει ότι ζούμε σε μια ειρηνική κοινωνία».

Είπε ακόμη ότι από 60.000 οι φυλακισμένοι έχουν αυξηθεί σε 152.000 στα 12 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία το AKP και ο αριθμός αναμένεται να διπλασιασθεί αν περάσει το νέο αυστηρό νομοσχέδιο ασφάλειας που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση.

Καταλήγοντας ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως απέτυχε η πολιτική που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση σε όλους τους τομείς.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Αύξηση της ανεργίας τον Νοέμβριο
, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015, 11:39

Σύνταξη : Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης