Σκληρή γλώσσα κατά της ελληνικής κυβέρνησης χρησιμοποιεί ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του σημερινού Eurogroup, το οποίο αναμένεται να εξελιχθεί σε πόκερ για… γερά νεύρα και με άγνωστη έκβαση.
Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού, είναι ενδεικτικές του «παγωμένου» κλίματος που επικρατεί στις Βρυξέλλες, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει τους δανειστές να αποδεχθούν τις προτάσεις της και τη συμφωνία-γέφυρα: «Λυπάμαι για τους Έλληνες» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε στη Γερμανική Ραδιοφωνία, ο οποίος έκανε λόγο για «ανεύθυνη» συμπεριφορά εκ μέρους της κυβέρνησης.
Στη συνέντευξή του σημείωσε ότι το θέμα κατά την αποψινή συνάντηση δεν είναι να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός, αλλά «να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική» και πρόσθεσε ότι πολλοί συνάδελφοί του στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρουν στο μεταξύ ότι το βιοτικό επίπεδο στις χώρες τους είναι χαμηλότερο από αυτό της Ελλάδας.
Αναφερόμενος στα πανευρωπαϊκά κοινωνικά προγράμματα που προτείνει η ελληνική πλευρά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν τίθενται σε συζήτηση και τα χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου».
Aμφίβολο είναι το αποτέλεσμα των σημερινών διαπραγματεύσεων που ξεκινούν στις 16.00, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δηλώνει επιφυλακτικός και όχι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την προοπτική επίτευξης συμφωνίαςΗ Γερμανία δεν θέλει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισήμανε ο κ. Σόιμπλε, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει κάτι τέτοιο και να λάβει περαιτέρω βοήθεια από την ΕΕ, θα πρέπει η κυβέρνηση να πληροί τουλάχιστον το μίνιμουμ των προϋποθέσεων. Σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης υπάρχει μεγάλη προθυμία να βοηθήσουν την Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της. «Το ζήτημα είναι εάν το θέλουν και οι Έλληνες» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα ως «ένα μεγάλο παιχνίδι πόκερ».
Κατόπιν όλων αυτών, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει σύντομα και νέα έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωομάδας, καθώς ο χρόνος που απομένει έως την επίσημη λήξη του προγράμματος (σ.σ. 28 Φεβρουαρίου) είναι λιγοστός και έως το τέλος του μηνός θα πρέπει να επιτευχθεί μία συμφωνία.
Bαθύ το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές
Το χάσμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών είναι βαθύ και εντοπίζεται σε τρία σημεία:
-Παράταση του μνημονίου: H ελληνική πλευρά απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο αντιπροτείνοντας ένα σχέδιο-γέφυρα.
-Δημοσιονομικοί στόχοι: Oι Βρυξέλλες διαμηνύουν πως οι εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης θέτουν σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2015.
– Χρέος: Από το Βερολίνο εκτιμάται ότι διευκολύνσεις για το χρέος αποτελούν μοχλό πίεσης και ως εκ τούτου προς το παρόν δεν «είναι ώρα να τεθεί τώρα επί τάπητος το ζήτημα του χρέους».
Εξετάζουν ενδεχόμενο χαλάρωσης της λιτότητας
Πηγές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ πάντως, αφήνουν να εννοηθεί πως οι οργανισμοί εξετάζουν σοβαρά ένα πλάνο σημαντικής χαλάρωσης της λιτότητας, ενδεχόμενο το οποίο εάν υλοποιηθεί θα αποτελέσει μία σημαντική εξέλιξη.
Αυτό διότι θα είναι η πρώτη φορά από το 2010, οπότε και επιβλήθηκε το μνημόνιο, που θα χαλαρώσουν οι όροι της δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι εταίροι μας εμφανίζονται πρόθυμοι να χαμηλώσουν τον πήχη ως προς τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ από 3% που είναι φέτος και 4,5% του ΑΕΠ από το 2016.
Financial Times: «Θα πρέπει να υψώσουν το ανάστημά τους τη Δευτέρα οι Έλληνες»
Την ίδια ώρα, εκτενές ρεπορτάζ εν όψει το Eurogroup φιλοξενούν στις σελίδες τους οι Financial Times οι οποίοι παρέχουν συμβουλές προς τον ελληνικό λαό αλλά κυρίως προς την κυβέρνηση της χώρας.
Σε άρθρο του ο Wolfgang Münchau υποστηρίζει ότι ο μοναδικός τρόπος για να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση θετικό αποτέλεσμα στις δύσκολες διαπραγματεύσεις είναι ο εξής: Εναντίωση στο υφιστάμενο πρόγραμμα, εξηγώντας ότι ο στόχος των πλεονασμάτων που προβλέπει το μνημόνιο είναι αδιανόητος για χώρες με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Την ίδια ώρα προειδοποιεί τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι θα πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία του στο Eurogroup της Δευτέρας, καθώς θα συναντήσει «πολική ψυχρότητα» από τους συνομιλητές-ομολόγους του. «Πρόκειται για τον απεσταλμένο της πρώτης ελληνικής κυβέρνησης με δημοκρατική εντολή για αντίσταση στο άκρως δυσλειτουργικό καθεστώς του μνημονίου, το οποίο έχει αποδειχθεί οικονομικά αστοιχείωτο και πολιτικά μη βιώσιμο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Münchau.
Διαβάστε επίσης:
Financial Times: «Θα πρέπει να υψώσουν το ανάστημά τους τη Δευτέρα οι Έλληνες»