Δέκα χρόνια μετά τον θάνατο της Κλημεντίνης Μακρή, η οποία ξεψύχησε λίγο μετά τον τοκετό της στο Θριάσιο Νοσοκομείο της Ελευσίνας, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, όπως αποκαλύπτει η zougla.gr, δικαίωσε τα τρία παιδιά και τον σύζυγό της, επιδικάζοντας σήμερα συνολική αποζημίωση – μαμούθ ύψους 820.000 ευρώ.

«Καμία αποζημίωση -μας λέει ο δικηγόρος της οικογένειας, Σταύρος Γεωργίου- δεν φέρνει πίσω τη ζωή μιας μάνας. Κάτι όμως είναι και αυτό. Ο μικρότερος γιος ήρθε στη ζωή, ενώ η μητέρα του από εγκληματικό ιατρικό λάθος πέθαινε. Να φανταστείτε, σήμερα κοντεύει να τελειώσει το δημοτικό σχολείο. Ευελπιστώ να μην χρειαστεί να πάει και φαντάρος, μέχρι η διοίκηση του νοσοκομείου να καταβάλει στην οικογένειά του την αποζημίωση που οφείλει.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση είχε συνταράξει το πανελλήνιο και πήρε διαστάσεις θρίλερ, καθώς έξι μήνες μετά, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η δικαστική διερεύνηση για τα ακριβή αίτια θανάτου της 37χρονης, ο Διευθυντής της γυναικολογικής κλινικής, Παρασκευάς Ελευθεριάδης, βρέθηκε νεκρός μέσα στο νοσοκομείο -και πιο συγκεκριμένα στην τουαλέτα του ιατρείου του.

Ο γυναικολόγος ήταν καταπέλτης κατά του υφισταμένου του και θεράποντος ιατρού της Κλιμεντίνης Μακρή, και θέλησε απο την πρώτη στιγμή να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, σε σημείο που η οικογένεια της τραγικής μητέρας να τον εμπιστεύεται απόλυτα.

Το περίεργο, βέβαια, είναι πως ο ιατρός βρέθηκε με κομμένο τον λαιμό του, αλλά το όργανο του θανάτου -το νυστέρι- ήταν καθαρισμένο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην υπόθεση ενεπλάκη εξ αρχής και ο Νικόλαος Σετάκης, αδελφός του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου, που ως Διευθυντή της χειρουργικής κλινικής του ανατέθηκε η διενέργεια της ένορκης διοικητικής εξέτασης για την περίπτωση της Κλιμεντίνης Μακρή. Η ενέργεια του κ. Σετάκη, όμως, να αφήσει στη συνέχεια υπαινιγμούς πως ο Παρασκευάς Ελευθεριάδης αυτοκτόνησε, προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών από τη χήρα του γιατρού.

Παρά το ότι η υπόθεση του μυστηριώδους θανάτου του διευθυντή της γυναικολογικής κλινικής αρχειοθετήθηκε με πολλά σημεία «κενά», δεν συνέβη το ίδιο με το τραγικό τέλος της 37χρονης, το οποίο είχε προηγηθεί.

Η ιατροδικαστής Σουλτάνα Μαριανού, δυο ημέρες μετά τον τοκετό, στις 3 Δεκεμβρίου του 1999, στη νεκροψία – νεκροτομή διαπίστωσε ρήξη του τραχήλου της μήτρας και εσωτερική αιμορραγία.

Ο επιμελητής που έκανε τον τοκετό, παραπέμπεται στο κεντρικό πειθαρχικό συμβούλιο του Ε.Σ.Υ. και του επιβάλεται, στις 19-12-02, η ποινή της οριστικής παύσης. Ο γυναικολόγος οδηγείται σε δίκη, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, αλλά με την υπ’ αριθμόν 60005/2004 απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών αθωώνεται.

Στο άκουσμα της απόφασης, αγανακτισμένοι οι δυο γιοι της 37χρονης χύμηξαν στον κατηγορούμενο. Οι πρωτοφανείς εικόνες καταγράφονται από τις τηλεοπτικές κάμερες. Ο εισαγγελέας εφετών ασκεί έφεση και ο γιατρός στο επόμενο δικαστήριο «εισπράττει» καταδίκη είκοσι δύο μηνών.

Στο σκεπτικό της απόφασης, οι δικαστές αποφαίνονται ότι: «Ο κατηγορούμενος δεν προέβη στη δέουσα αξιολόγηση για τη βλάβη που προκλήθηκε στον τράχηλο της μήτρας, και όταν αντιλήφθηκε καθυστερημένα την εσωτερική αιμοραγία δεν απέδωσε την κατάσταση που παρουσίαζε η ασθενής στην πραγματική άνω αιτία, αλλά εξέτασε διαφορετικού είδους πρόβλημα, όπως καρδιολογική αρρυθμία ή εμβολή αμνιακού υγρού…»

Ο γιατρός καταδικάζεται τελεσίδικα, αφού προσφεύγει στον Άρειο Πάγο, χωρίς να δικαιωθεί.

Το Διοικητικό Εφετείο σε συνεδρίαση του και με την απόφαση 2391/2009, που καθαρογράφηκε πριν από λίγες ημέρες, επιδικάζει το ποσό του ενός περίπου εκατομμυρίου ευρώ για τα μέλη της οικογένειας της Κλιμεντίνης Μακρή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης