Το πρώτο βήμα για άρση του αδιεξόδου στο ελληνικό ζήτημα έγινε το βράδυ της Πέμπτης με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-δανειστών να κορυφώνονται προκειμένου να βρεθεί μία κοινή λύση στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Mετά το τέλος της Συνόδου, η κα. Μέρκελ είπε: «Δύο είναι οι δυνατότητες για την Ελλάδα: επέκταση προγράμματος ή εκπλήρωσή του έως τέλος Φεβρουαρίου. Το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε ισχύ και θα πρέπει να επεκταθεί. Ελπίζω να δούμε γρήγορα προτάσεις. Είμαι περισσότερο από πρόθυμη να συνεργαστώ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», προσθέτοντας ότι «αισθάνομαι ότι τώρα θα περιμένουμε και θα δούμε τι είδους κοινές θέσεις πρέπει να λάβουμε».

«Η Ελλάδα διαδραμάτισε μικρό ρόλο στις σημερινές συζητήσεις της Συνόδου Κορυφής», συμπλήρωσε.

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ο Ντ. Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι «Ο κ. Γιούνκερ και ο κ. Τσίπρας συμφώνησαν να υπάρχει τεχνική βοήθεια για να είναι όλα έτοιμα την ερχόμενη Δευτέρα», σημείωσε επίσης ότι «η Σύνοδος Κορυφής δεν μπήκε στην ουσία της διαπραγμάτευσης, ενώ κρίθηκε αναγκαία η τεχνική βοήθεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια βάση στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα έθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν: να ακυρωθούν ορισμένα αντικοινωνικά μέτρα, αλλά να αντικατασταθούν με άλλα ισοδύναμης απόδοσης ώστε να μην επηρεαστούν τα έσοδα.

«Ακούσαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ακυρώσει ορισμένα μέτρα επειδή είναι αντικοινωνκά. Πράγματι, μπορεί να είναι αντικοινωνικά. Αλλά μπορείς να αντικαστήσεις μέτρα αν είναι ισοδύναμης απόδοσης», είπε. «Σκοπεύουμε να αντικαταστήσουμε το 30% του ελληνικού προγράμματος με νέα οικονομικά και διαρθρωτικά μέτρα. Πρέπει να βρούμε συμφωνία τις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε.

Η συζήτηση έγινε σε κλίμα συναίνεσης, αλλά οι σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη Δευτέρα, είπε από τη μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

«Διακινήθηκαν σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν υπέγραφε την παράταση και επέκταση του μνημονίου. Σενάρια τρομοκρατίας σε περίπτωση που δεν δεχόμασταν το κοινό ανακοινωθέν. Δεν τα υπογράψαμε καμιά καταστροφή δεν επήλθε. Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι το αντικείμενο των διαβουλεύσεων. Η ελληνική δημοκρατία διεκδικεί και πείθει. Δεν εκβιάζει, δεν εκβιάζεται. Σημαντικό βήμα. Οι τεχνικές επιτροπές πιάνουν δουλειά, οι εργασίες τους θα διευκολύνουν τις εργασίες του συμβουλίου τη Δευτέρα. Δεν υπάρχουν πλέον μνημόνιο και τρόικα – Οδεύουμε προς λύση», ανέφερε ο Τσίπρας.

«Το βασικό αντικείμενο της συζήτησης αφορούσε τις προτάσεις μας για το πώς θα βγούμε από αυτή την ανθρωπιστική κρίση. Κανείς δεν θέλει συνθήκες ρήξης. Είπα ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, τη δημόσια διοίκηση, να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες που δεν αντιμετωπίστηκαν λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης.

Μέτρα για φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή, λαθρεμπόριο, παρεμβάσεις που μπορούν να φέρουν σημαντικά έσοδα στο δημόσιο ταμείο και αίσθημα δικαιοσύνης. Εξήγησα στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα είχε ένα πρόγραμμα που απέφερε πλεονάσματα, αλλά και πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση. Δεν έχουμε πρόθεση να επιστρέψουμε στην εποχή των ελλειμμάτων».

Τι συμφώνησαν Τσίπρας-Ντάισελμπλουμ

Το παράθυρο για συμβιβαστική λύση άνοιξαν οι Βρυξέλλες, κατόπιν της κοινής απόφασης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Γερούν Ντάισελμπλουμ ώστε τα θεσμικά όργανα των δανειστών (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ) να συνεργαστούν με τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να προετοιμάσουν τη συνεδρίαση του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινό έδαφος.

«Η Ελλάδα και η ευρωζώνη αποφάσισαν να αρχίσει μια προσπάθεια να βρεθεί κοινό έδαφος, προκειμένου να διευκολυνθεί το Eurogroup της Δευτέρας», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, του προέδρου του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Με non paper το Μαξίμου, το βράδυ της Πέμπτης, ανέφερε: «Διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, μέσα και έξω από τη χώρα, σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραφε την παράταση και την ολοκλήρωση του μνημονίου, καθώς και το χτεσινοβραδινό κοινό ανακοινωθέν του Εurogroup. Δεν τα υπογράψαμε – καμία καταστροφή δεν επήλθε.

Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα-γέφυρα είναι πλέον το αντικείμενο των διαβουλεύσεων καθώς και του επόμενου Eurogroup. Η Ελλάδα έχει καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται και πείθει. Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται».

Στο τραπέζι το πρόγραμμα-«γέφυρα»

Οι εταίροι άκουσαν με προσοχή την ανάλυση για ένα πρόγραμμα – «γέφυρα» που θα περιλαμβάνει ένα μείγμα μεταρρυθμίσεων από το προηγούμενο πρόγραμμα και πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμα της ΔΕΘ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Βερολίνου που μίλησαν στο Bloomberg, η Γερμανία «δεν θα επιμείνει να συνεχιστούν όλα τα στοιχεία του υπάρχοντος ελληνικού προγράμματος, εφόσον το πρόγραμμα συνεχιστεί».

Υποστηρίζουν επίσης ότι η Γερμανία θα μπορούσε να είναι ανοικτή για το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος που απαιτείται.

Μάλιστα, πληροφορίες άλλου γερμανικού μέσου, της Die Welt, αναφέρουν ότι το ποσοστό αυτό θα μειωθεί από το 3% στο 1,5%, όπως ζητεί η ελληνική κυβέρνηση. Το Βερολίνο δέχεται επίσης να συζητήσει τους όρους των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της, η Αθήνα είναι διατεθειμένη να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα εφόσον είναι χαμηλότερο από το 4% του ΑΕΠ. Επιπλέον, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως αναφέρει το Bloomberg, φέρεται διατεθειμένη να συμβιβαστεί στις ιδιωτικοποιήσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση ζητεί μια μεταβατική συμφωνία από το υφιστάμενο πρόγραμμα που το οποίο δεν αποδέχεται και μέχρις ότου παρουσιάσει ένα νέο, δικό της μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2015- 2018.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι αυτή η συμφωνία να περιλαμβάνει τέσσερα σημεία:

α) μεταβατική χρηματοδότηση, την οποία θα χρειάζεται η χώρα, ενδεχομένως μέχρι τα τέλη Αυγούστου
β) δημοσιονομικό πλαίσιο με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και πάντως με παραχωρήσεις στο ύψος του πλεονάσματος
γ) εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων
δ) μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
Επί αυτών των συμφωνιών, θα συζητήσουν τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας-Τρόικας στις Βρυξέλλες. Εφόσον το Eurogroup της Δευτέρας 16/2 δεν καταλήξει σε όλα τα ζητήματα, είναι βέβαιο ότι θα συνέλθει εκ νέου την Παρασκευή 20/2.

H παλιά… Τρόικα

Ντ. Κοστέλλο από την Κομισιόν, Κ, Μαζούχ από την ΕΚΤ και Ρ. Γκογιάλ από το ΔΝΤ (δηλαδή οι επικεφαλής της Τρόικα), θα είναι πιθανότατα αυτοί που θα συγκροτήσουν την ομάδα διαπραγμάτευσης των δανειστών και θα συζητήσουν με την ελληνική πλευρά. Την ελληνική πλευρά συνδράμει και η Lazard, η οποία έχει προσληφθεί ως σύμβουλος για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Σύμμαχοι στο τραπέζι… της Συνόδου Κορυφής

Τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επιδιωκόμενη συμφωνία με τους δανειστές και τις μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζει στο εσωτερικό της χώρας, παρουσίασε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση για την Ελλάδα διήρκεσε λίγο χρόνο τον οποίο αξιοποίησε ο πρωθυπουργός για να παρουσιάσει τις προτάσεις του.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας βρήκε στήριξη από αρκετούς ξένους ηγέτες μεταξύ των οποίων οι κύριοι Ρέντσι και Φάιμαν, πρωθυπουργός της Ιταλίας και Καγκελάριος της Αυστρίας αντίστοιχα και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Η έναρξη των εργασιών της Συνόδου καθυστέρησε κατά τουλάχιστον δύο ώρες, εξαιτίας της παράτασης των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία στο Μινσκ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Τι ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που απέρριψε, έπειτα από εισήγηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, το τελευταίο κείμενο που κατατέθηκε στο χθεσινοβραδινό Eurogroup και ζητούσε, μεταξύ άλλων, από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί την ολοκλήρωση και παράταση του υφιστάμενου προγράμματος με τροποποιήσεις, που πρότεινε η Αθήνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ένα άλλο κείμενο, περισσότερο συμβιβαστικό, απορρίφθηκε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε και στη συνέχεια ακολούθησε ένα έντονο παιχνίδι τακτικής και εντυπώσεων, με την κατάθεση και άλλων κειμένων που δεν είχαν ευτυχή κατάληξη.

Παρθενική παρουσία πολιτικού αρχηγού που προέρχεται από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής διαφέρει από όλες όσες διεξήχθησαν στο παρελθόν. Αυτό διότι για πρώτη φορά σε αυτή συμμετέχει ηγέτης χώρας ο οποίος δεν προέρχεται ούτε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αλλά ούτε και από το Σοσιαλιστικό, παρά από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Και είναι η πρώτη φορά που ένας αρχηγός χώρας θα προσέλθει στη Σύνοδο «χωρίς να φοράει γραβάτα» τονίζουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης