Τον θάνατο του Ντιν Σμιθ θρηνεί το αμερικανικό μπάσκετ. Ο επί 36 χρόνια (1961-1997) προπονητής των Ταρ Χιλς του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο NCAA, άφησε την τελευταία πνοή του, σε ηλικία 84 ετών.

Ο Σμιθ πέθανε στο σπίτι του, αφήνοντας πίσω τη σύζυγό του και πέντε παιδιά. Τα τελευταία χρόνια (από το 2010) έπασχε από άνοια. Είχε γεννηθεί στις 28 Φεβρουαρίου 1931.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντιν Σμιθ θεωρείται ο εμπνευστής της άμυνας με παγίδες, ενώ ήταν ο προπονητής που ανέδειξε τον Μάικλ Τζόρνταν, πριν μεταπηδήσει ο “Air” στο ΝΒΑ και στους Σικάγο Μπουλς.

Υπό την τεχνική καθοδήγησή του, οι Ταρ Χιλς κατέκτησαν δύο φορές τον τίτλο του πρωταθλητή στο κολλεγιακό πρωτάθλημα μπάσκετ των ΗΠΑ (1982 με νικητήριο καλάθι του Μάικλ Τζόρνταν, 1993). Ο Ντιν Σμιθ συμμετείχε σε 11 φάιναλ φορ NCAA με τους Ταρ Χιλς, με ρεκόρ 879 νίκες 254 ήττες (77,6% ποσοστό επιτυχίας).

Ανάμεσα στους παίκτες που προετοίμασε για το ΝΒΑ ήταν και οι Τζέιμς Ουόρθι, Μπομπ ΜακΑντου, Βινς Κάρτερ, Τζέρι Στακχάουζ, Σαμ Πέρκινς και Ρασίντ Ουάλας. Ο Σμιθ αγωνίστηκε σθεναρά για τα δικαιώματα των μαύρων αθλητών και ήταν αυτός που πίεσε για την πρώτη υποτροφία σε Αφροαμερικανό αθλητή, αυτή του Τσάρλι Σκοτ, το 1967.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο κόουτς Ντιν Σμιθ απεβίωσε εν ειρήνη στο σπίτι του στο Τσάπερ Χιλ, έχοντας στο πλευρό του τη συζυγό του και τα πέντε παιδιά του. Είμαστε ευγνώμονες για όλες τις σκέψεις και τις προσευχές και εκτιμούμε τον αδιάλειπτο σεβασμό στην προστασία της ιδιωτικής ζωής μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οικογένεια ενός προπονητή θρύλου για το κολεγιακό μπάσκετ.

Η πρώτη εμπειρία του ως βοηθός προπονητή ήταν στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας (1953-55), όπου είχε φοιτήσει κι αγωνιστεί απ’ το 1949 μέχρι το 1953, πριν συνεχίσει στην Ερ Φορς Ακάντεμι κι αργότερα στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας ως βοηθός (1958-61). Στο βιογραφικό του υπάρχει κι η παρουσία του στον πάγκο των ΗΠΑ, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Μόντρεαλ το 1976.

Ανάμεσα στις αμέτρητες προσωπικές διακρίσεις του, ξεχωρίζει η είσοδός του στο “Hall of Fame” το 1983, πριν αποτελέσει μέλος και της «τάξης του 2007» στο FIBA Hall of Fame.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης