Toυ Φώτη Τριάρχη
Η Ευρώπη, προεξάρχουσας της Γερμανίας, σφίγγει τον κλοιό γύρω από την Ελλάδα χωρίς να κάνει βήμα πίσω.
Μόλις λίγα 24ωρα από τις συναντήσεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους Ολάντ και Ρέντσι, oι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες άφησαν τα λόγια… συμπάθειας, αρκέστηκαν σε νουθεσίες και «άδειασαν» τη χώρα μας.
Τσίπρας και Βαρουφάκης δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί σε ποιο βαθμό έχουν το μαχαίρι στο λαιμό«Η απόφαση της ΕΚΤ για την Ελλάδα είναι θεμιτή και προσήκουσα στο μέτρο που θέτει όλα τα ζητήματα στο τραπέζι», αναφέρει ο Ρέντσι σε ανακοίνωσή του. «Τίποτε δεν θα ήταν χειρότερο από το να ταπεινώσουμε τους Έλληνες, ωστόσο δεν αποτελούν εξαίρεση», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Οι δηλώσεις τους, με τις οποίες συμπαρατάσσονται στην απόφαση της ΕΚΤ, δείχνουν ότι η Ελλάδα απομονώνεται με… υπογραφή Βερολίνου. Οι ισχυροί (Γαλλία και Ιταλία) δεν επιθυμούν σε καμιά περίπτωση να ανοίξουν μέτωπο με την Μέρκελ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η άποψη ανθρώπου του περιβάλλοντος του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ο οποίος μιλώντας στη Le Monde σημείωσε ότι «ο φόβος έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι κύριοι Τσίπρας και Βαρουφάκης δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί σε ποιο βαθμό έχουν το μαχαίρι στο λαιμό. Αν το αντιληφθούν αυτό έχει καλώς, αν όχι θα πέσουν στον τοίχο».
Συμφώνησαν ότι διαφωνούν
Ο Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι στο μόνο που συμφώνησε με τον Γ. Βαρουφάκη κατά την ωριαία συνάντησή τους στο Βερολίνο είναι ότι… διαφωνούν.
Το μήνυμά του ήταν ότι «δεν βρήκαμε λύσεις», παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ζήτησε χρόνο και παραδέχθηκε δημοσίως ότι συμφωνεί με το 60-70% των μέτρων που περιλαμβάνει το Μνημόνιο.
Σε μία δραματική συνάντηση, η οποία είχε συγκεντρώσει επάνω της τα βλέματα όλης της Ευρώπης αλλά και του κόσμου, η αμηχανία και η απόσταση –αν όχι η ψυχρότητα– ήταν εμφανής.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν σαφής εξ αρχής: Αν η Ελλάδα μείνει σε πρόγραμμα μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια που υπάρχουν τότε μπορεί η Ε.Ε να συζητήσει κάποια από τα ελληνικά αιτήματα.
Σε ό,τι αφορά τις προεκλογικές υποσχέσεις από την πλευρά του σημερινού κυβερνώντος κόμματος, ο ίδιος σέβεται την απόφαση των Ελλήνων ψηφοφόρων, ωστόσο -όπως αναφέρει ανακοίνωση της Καγκελαρίας- ελληνικά πολιτικά κόμματα έδωσαν κατά τον προεκλογικό αγώνα υποσχέσεις σε βάρος… τρίτων.
Ο Βαρουφάκης ήταν ήπιος και πιο διπλωμάτης απ’ ό,τι σε άλλες συζητήσεις του με ευρωπαίους εταίρους ή ομολόγους του. Εκτός από τις διαβεβαιώσεις για το πρόγραμμα, επιχείρησε μια αξιοσημείωτη πολιτική «ντρίπλα»: Αναφέρθηκε σε ένα θέμα που «καίει» την Γερμανία, όπως είναι ο ναζισμός. Κάνοντας αναφορά στην άνοδο της Χρυσής Αυγής, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κάλεσε το γερμανικό έθνος να σταθεί αρωγός ώστε «να μην επωάσουμε το αυγό του φιδιού στην Ελλάδα».
Ενδεικτικά αποτύπωσαν το κλίμα στη συνάντηση Σόιμπλε-Βαρουφάκη οι Financial Times: «Η συνάντηση φανέρωσε το βαθύ ελληνογερμανικό ρήγμα». Πάντως, η κυβέρνηση επιμένει στη «σκληρή γραμμή». Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον Σόιμπλε από την Αθήνα. Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι «θα σεβαστούμε τους κανόνες της ΕΕ, δηλαδή τον κανόνα για ισοσκελισμενους προυπολογισμούς, ξεκάθαρα όμως πράγματα, η λιτότητα δεν αποτελεί κανόνα της ΕΕ. τα εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα δεν αποτελούν κανόνα της ΕΕ». Υποστήριξε ότι αναμένει προτάσεις από τους εταίρους και –όπως διεμήνυσε- «δυστυχώς μεχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει συγκεκριμένο από τη Γερμανία». Απαίτησε μάλιστα από όλους «να σεβαστούν την κυρίαρχη απόφαση του ελληνικού λαού».
Η απόφαση της ΕΚΤ και οι προγραμματικές δηλώσεις
Την ίδια ώρα, η απόφαση της ΕΚΤ να μην κάνει αποδεκτά από τις 11 Φεβρουαρίου ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας τα ελληνικά ομόλογα και τις εγγυήσεις του δημοσίου, προκάλεσε ανησυχία στην κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι ο αντιπρόεδρος της Γιάννης Δραγασάκης συναντάται εκτάκτως με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Πάντως, το Μαξίμου αλλά και η ΤτΕ υποστηρίζουν ότι η απόφαση αυτή δεν θα έχει καμία επίπτωση στην ρευστότητα των τραπεζών, καθώς, ανάλογα με το ποσό αυξάνεται και ο ELA.
Την ίδια ώρα το ΔΝΤ διαμηνύει ότι αναμένει τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την οποία όπως είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου δεν έχει συζητήσει ακόμη.
Σε ένα τέτοιο κλίμα ρευστότητας, η κυβέρνηση πάει πίσω τις προγραμματικές δηλώσεις της που είχαν ατύπως ορισθεί για το ερχόμενο Σάββατο. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αρχίσει η ανάγνωσή τους την Κυριακή και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό γίνεται για τον καλύτερο προγραμματισμό των δηλώσεων που θα κάνουν οι υπουργοί, καθώς τα μάτια όλης της Ευρώπης θα είναι στραμμένα στη Βουλή…
Διαβάστε επίσης: