Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα στο Πεκίνο, πως με τις παρατηρήσεις που είχε κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, για την «αλλαγή εξουσίας στην Ουκρανία» απέδειξε την άμεση αμερικανική ανάμειξη στο αντικυβερνητικό πραξικόπημα του Κιέβου
Το πραξικόπημα του περασμένου Φεβρουαρίου, που ακολούθησε την υπογραφή από τον πρόεδρο Βικτόρ Γιανούκοβιτς υπό διεθνή επιτήρηση συμφωνίας για συμφιλίωση με την αντιπολίτευση, έφερε στην εξουσία μία φιλοδυτική κυβέρνηση στην οποία κυριαρχούν ακροδεξιά εθνικιστικά στοιχεία.
Βέβαια, για ξεκάρφωμα χρησιμοποιήθηκε ο γνωστός αρθρογράφος, πρώην βοηθός υπουργός Οικονομικών, Paul Craig Roberts, που υποστήριξε σε άρθρο του στην «Wall Street Journal» όπου εργάζεται τώρα ως αρχισυντάτκης, πως «υπάρχει πιθανότητα ο Αμερικανός πρόεδρος να μην είχε πληροφορηθεί το σχέδιο για την ανατροπή της κυβέρνησης Γιανούκοβιτς στην Ουκρανία και να του είπαν κατόπιν ότι επρόκειτο για διεφθαρμένο άτομο ανδρείκελο της Μόσχας και γι’ αυτό απομακρύνθηκε από την εξουσία. Την παραπληροφόρηση αυτή μπορεί να του έδωσαν οι νεοσςυντηρητικοί που ελέγχουν την εξωτερική πολιτική της διακυβέρνησης Ομπάμα, και συμπίπτει με τα όσα διοχετεύονται στ δυτικά Μέσα».
Σύμφωνα με τον Ρόμπερτς, «οι νεοσυντηρητικοί ελέγχουν πανίσχυρες θέσεις στην αμερικανική εκτελεστική εξουσία και επιβάλλουν την ατζέντα τους, παρά τις προεδρικές απόψεις».
Αμέσως μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους πραξικοπηματίες, επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα στο ρωσόφωνο πληθυσμό της Ουκρανίας, εξαναγκάζοντας την Κριμαία να ζητήσει επανένωση με τη Ρωσία, προκαλώντας ταυτόχρονα πολιτική αντιπαράθεση που εξελίχθηκε σε αιματηρό εμφύλιο πόλεμος την ανατολική Ουκρανία, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Sputnik.
«Η ρητορική του Ομπάμα, αποδεικνύει την πρόθεση της Ουάσιγκτον να συνεχίσει κάθε είδους υποστήριξη στην κυβέρνηση του Κιέβου, με τελικό σκοπό τον τερματισμό της διαμάχης μέσω των όπλων», είπε ακόμη ο Λαβρόφ.
«Σ΄ολόκληρο τον κόσμο, οι Δυτικοί συνάδελφοί μας καλούν να γίνει διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση του Κιέβου και τους αντιπολιτευόμενους. Το ίδιο στην Υεμένη, το Αφγανιστάν και το Νότιο Σουδάν» –συνέχισε ο Λαβρόφ. «Αλλά για κάποιους λόγους η Ουκρανί αποτελεί εξαίρεση και οι Δυτικοί συνάδελφοί μας αποφεύτγουν να προωθήσουν τον διάλογο όσον αφορά στην Ουκρανία, αλλά εκφράζουν αμέριστη συμπαράσταση το Κίεβο».
Η συνεχώς αυξανόμενη ένταση στην Ουκρανία, έχει οδηγήσει στην ψυχρότητα των σχέσεων Ουάσιγκτον-Μόσχας, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν τη Ρωσία ότι αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της ουκρανίας- ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Μόλις χτες, ο πρόεδρος Ομπάμα, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αυξήσει τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ την ίδια ώρα η Μόσχα επανειλημμένα καλεί να υπάρξει πολιτική επίλυση του προβλήματος. Παρτά την ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά την μεσολάβηση τα του Οργανισμού για την Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη (OSCE), στη διάσκεψη του Μινσκ τον περασμένο Σεπτέμβριο, η κατάπαυση του πυρός παραβιάζεται συνεχώς από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Ενώ λοιπόν η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει στη ΝΑ Ουκρανία, σχεδόν οι μισοί από τους Ρώσους πολίτες θεωρούν ότι τα γεγονότα στη ΝΑ Ουκρανία, όπου μαίνεται ο εμφύλιος, υπάρχει ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε στρατιωτική σύγκρουση της Μόσχας με το Κίεβο, όπως δείχνει πρόσφατη δημοσκόπηση του VTSIOM, που μετέδωσε το «RT.com».
Οι μισοί από όσους απάντησαν στη δημοσκόπηση υποστήριξαν πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αδιέξοδο οι αντιμαχόμενοι στον εμφύλιο που μαίνεται στις αυτονομαζόμενες δημοκρατίες του Λουχάνσκ και Ντονιέτσκ.
Ένα άλλο 17% χαρακτήρισε τα γεγονότα «τρομοκρατία και γενοκτονία» (χωρίς να διευκρινίσουν από ποιους) και ένα ακόμη 17% χαρακτήρισαν τα γεγονότα (αναρχία και ληστρική υπόθεση).
Περίπου 3% των Ρώσων πιστεύουν ότι στην Ουκρανία μαίνεται ένα αγώνς για την επικράτηση στην εξουσία ανάμεσα σε διαφορετικές πολιτικές ομάδες κι άλλο ένα 3% αποδίδει την σύγκρουση σε ανάμειξη της Δύσης.
Πάντως, μόλις πριν μερικές ημέρες, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος της Προεδρίας της Ρωσίας ο Sergey Ivanov, είπε στους δημοσιογράφους ότι «η Ουκρανία είναι ένα κράτος που εξυπηρετεί περισσότερο τα αμερικανικά συμφέροντα, δημιουργώντας κολοσσιαία προβλήματα στη Ρωσία».
Με πληροφορίες από Sputnik και RT.com
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης