Τα οικονομικά «ηνία» της χώρα αναλαμβάνει η Κομισιόν, που με κάθε ευκαιρία δείχνει να μην εμπιστεύεται ακόμη και τις καλύτερες των προθέσεων, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε τους προηγούμενους μήνες αποτελεσματική δράση για τη μείωση του ελλείμματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την απόφασή της για υπαγωγή της Ελλάδας στα όσα προβλέπει το άρθρο 104, παράγραφος 8, της Συνθήκης του Μάαστριχ, για τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα, που αποτελεί τον προθάλαμο για την υπαγωγή της στο ακόμη αυστηρότερο καθεστώς της παραγράφου 9.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο άρθρο 104, παράγραφος 8, αναφέρεται ότι αν το Συμβούλιο διαπιστώσει ότι δεν υπήρξε αποτελεσματική δράση για την εφαρμογή των συστάσεων μείωσης του ελλείμματος, εντός καθορισμένου χρονικού διαστήματος, τότε μπορεί να τις ανακοινώσει δημοσίως.

Μετά (παράγραφος 9), το Συμβούλιο μπορεί να καλέσει ένα κράτος-μέλος να λάβει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας τα μέτρα που κρίνει αναγκαία για τη μείωση του ελλείμματος, τα οποία ουσιαστικά θα τα καθορίζει η Κομισιόν.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί, την περασμένη άνοιξη, στην Κομισιόν ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί φέτος σε 3,7% του ΑΕΠ. Ωστόσο, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το έλλειμμα έχει εκτοξευθεί στο 12,7% περίπου, συνεπώς η Κομισιόν αποφάσισε ότι «δεν υπήρξε αποτελεσματική δράση για την εφαρμογή των συστάσεων μείωσης του ελλείμματος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο άρθρο 104, παράγραφος 9, προβλέπεται ότι το Συμβούλιο μπορεί να καλέσει ένα κράτος-μέλος να λάβει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας τα μέτρα που κρίνει αναγκαία για τη μείωση του ελλείμματος, τα οποία ουσιαστικά θα τα καθορίζει η Κομισιόν.

Με άλλα λόγια, η Κομισιόν θα ελέγχει ανά τρίμηνο την πορεία της οικονομίας και ειδικότερα την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε προθεσμία έως τα τέλη του 2010 για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Καθώς αυτό είναι αδύνατο, ο υπουργός Οικονομικών ελπίζει σε παράταση, έως τα τέλη του 2013 (ή ακόμα καλύτερα του 2014), κάτι για το οποίο θα αποφασίσει η Κομισιόν τον Φεβρουάριο, παράλληλα με την -τυπική- υπαγωγή από το 104,8 στο 104,9.

«Πιστεύω ότι οι προθεσμίες που προτείνονται σήμερα είναι σκόπιμες και ρεαλιστικές» δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Χ.Αλμούνια.

«Η εφαρμογή του Συμφώνου (Σταθερότητας) και η κατάρτιση των εν λόγω στρατηγικών (εξόδου από την κρίση) δεν είναι μόνο συμβατή με την συνέχιση των μέτρων τόνωσης για την ενίσχυση της ανάκαμψης. Απαιτείται, επίσης, για να αποφευχθεί αύξηση στα μακροπρόθεσμα επιτόκια, κάτι που με τη σειρά του θα προκαλούσε αύξηση των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους και των δαπανών χρηματοδότησης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αναστέλλοντας την ίδια την ανάκαμψη» συμπλήρωσε.

Παράταση προθεσμίας για τα ελλείμματα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέτασε σήμερα, Τετάρτη, τη δράση που ανέλαβαν πέντε χώρες (Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία και Βρετανία), οι οποίες είχαν υπαχθεί στην διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος τον περασμένο Απρίλιο, βάσει των συστάσεων της Επιτροπής δυνάμει του άρθρου 104 παράγραφος 7 της συνθήκης ΕΕ, στις οποίες ως βάση χρησιμοποιήθηκαν οι οικονομικές προβλέψεις που ανακοινώθηκαν στις 19 Ιανουαρίου.

Για την Ελλάδα, η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν αναλήφθηκε αποτελεσματική δράση, δεδομένου ότι η έντονη επιδείνωση την δημοσιονομικής κατάστασης το 2009 (-12,7% σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις, έναντι της δέσμευσης της προηγούμενης κυβέρνησης για -3,7%) οφείλεται κυρίως σε ανεπαρκή ανταπόκριση των ελληνικών αρχών.

Όσον αφορά το σκέλος των δαπανών, από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2009 προκύπτουν μεγάλες υπερβάσεις δαπανών (2,5% του ΑΕΠ) το 2009, περισσότερο από το ήμισυ των οποίων οφείλεται σε υψηλότερες των προϋπολογισθεισών αμοιβές εργαζομένων και σε αυξημένες δαπάνες κεφαλαίου.

Συνεπώς, η Επιτροπή πρότεινε στο Συμβούλιο να συμπεράνει ότι η Ελλάδα δεν ανέλαβε αποτελεσματική δράση σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 8 της Συνθήκης.

Για την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και τη Βρετανία, η Κομισιόν σημνείωσε στην ανακοίνωσή της ότι «είναι δυνατόν να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ανέλαβαν δράση, αλλά η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης συγκρινόμενη με τις προβλέψεις της Επιτροπής του Ιανουαρίου δικαιολογεί την αναθεώρηση των υφιστάμενων συστάσεων».

Κατά συνέπεια, έδωσε παράταση των προθεσμιών μείωσης του ελλείμματος κατά ένα επιπλέον έτος, όπως προβλέπεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δηλαδή 2013 για τη Γαλλία και την Ισπανία, το 2014 για την Ιρλανδία και το οικονομικό έτος 2014/15 για τη Βρετανία.

Επίσης, βάσει των εξουσιών δημοσιονομικής επιτήρησης που της έχουν ανατεθεί από τη Συνθήκη της ΕΕ, η Επιτροπή πρότεινε στο Συμβούλιο το 2013 ως προθεσμία για τη διόρθωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στην Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, την Σλοβακία, την Σλοβενία, την Ολλανδία και την Πορτογαλία.

Για το Βέλγιο και την Ιταλία, που θα έχουν επίσης έλλειμμα άνω του 3% το 2009, λόγω του συγκριτικά περιορισμένου ύψους των ελλειμμάτων και των υψηλών δεικτών χρέους, απαιτήθηκε να καθοριστεί πλησιέστερη προθεσμία, το 2012.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης