Στις φυλακές Κορυδαλλού ζητά να διεξαχθεί η δίκη του Επαμεινώνδα Κορκονέα και του Βασίλη Σαραλιώτη, η οικογένεια του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η οικογένεια του 15χρονου μαθητή, που δολοφονήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 στα Εξάρχεια, εκφράζει μέσω των συνηγόρων της την έντονη δυσαρέσκειά της για την απόφαση να εκδικαστεί τελικά στην Άμφισσα και όχι στη Χαλκίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας«Η όψιμη και αιφνιδιαστική αλλαγή του τόπου του δικαστηρίου ρίχνει λάδι στη φωτιά, ενώ καταστρατηγεί τα δικαιώματα της οικογένειας του θύματος και δυσκολεύει την αποκάλυψη της αλήθειας», παρατήρησε ο εκ των συνηγόρων της οικογένειας, Δημήτρης Τσοβόλας, και πρόσθεσε:

«Ως συνήγορος της οικογένειας Γρηγορόπουλου διαμαρτύρομαι έντονα και ζητώ την άμεση επανεξέταση του θέματος, ώστε η δίκη να γίνει στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών του Κορυδαλλού» (σ.σ. όπου είχε γίνει και η δίκη των κατηγορουμένων της 17 Νοέμβρη και του ΕΛΑ).

Αρχικά, η δίκη είχε προσδιοριστεί να διεξαχθεί στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Χαλκίδας, για λόγους ασφαλείας. Ακολούθησαν όμως έντονες διαμαρτυρίες του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης και άλλων φορέων, που υποστήριξαν ότι η Χαλκίδα είναι πολύ κοντά στην Αθήνα και, επομένως, είναι εύκολη η μετάβαση μεγάλου αριθμού πολιτών, που τυχόν θα θελήσουν να διαμαρτυρηθούν ή να διαδηλώσουν κ.ά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, η αστυνομία της Χαλκίδας ζητούσε να μην διεξαχθεί η δίκη εκεί, ισχυριζόμενη ότι δεν είναι δυνατόν αυτή να διεξαχθεί ομαλά και με ασφάλεια.

Τελικά, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ενέκρινε με την 2082/2009 απόφασή του τη σχετική πρόταση του εισαγγελέα ΑΠ Ιωάννη Τέντε, και παρέπεμψε στο ΜΟΔ Άμφισσας (αντί του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Χαλκίδας, που είχε αρχικά οριστεί) την εκδίκαση της υπόθεσης των αστυνομικών Επ. Κορκονέα και Βασ. Σαραλιώτη, οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν για την ανθρωποκτονία του 15χρονου μαθητή.

Την ίδια ώρα, σε σημερινή δήλωσή του στη zougla.gr, ο Ιωάννης Αλετράς, συνήγορος υπεράσπισης του Βασίλειου Σαραλιώτη, αναφέρει: «Ο καθορισμός του τόπου διεξαγωγής της δίκης δεν έχει καμία ουσιαστική σημασία και συνέπεια. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η διεξαγωγή της σε ασφαλείς και ήρεμες συνθήκες, που να διασφαλίζουν μια δίκαιη δίκη και να εγγυώνται την ορθή απονομή της δικαιοσύνης, ώστε να είμαστε σε θέση να εκθέσουμε τα υπερασπιστικά επιχειρήματά μας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Επ. Κορκονέας κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, ενώ ο συνάδελφός του, Βασ. Σαραλιώτης, για απλή συνέργεια.

Το Συμβούλιο Εφετών, που επικύρωσε το βούλευμα του πρωτοβάθμιου Συμβουλίου για την παραπομπή των κατηγορούμενων σε δίκη, έκρινε ότι ο Επ. Κορκονέας, «ενώ προέβλεψε ως ενδεχόμενη συνέπεια των πυροβολισμών του τη θανάτωση κάποιων από τα άτομα, δεν απώθησε από τη συνείδησή του την εξεικόνιση του συγκεκριμένου εγκληματικού αποτελέσματος, αλλά επιδοκίμασε τη θανάτωση του προσώπου».

Ευθύνες, όμως, αποδίδει το δικαστικό συμβούλιο και στο συνάδελφό του, Βασ. Σαραλιώτη, επισημαίνοντας ότι η συμπεριφορά του «δεν υπολείπεται σε ποινική απαξία, καθώς και αυτός αγνόησε την εντολή του Κέντρου Άμεσης Δράσης και, χωρίς να συντρέχει σοβαρός λόγος, έκανε αρχικά χρήση χειροβομβίδας κρότου – λάμψης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης