Δύσκολη ημέρα η σημερινή για την κυβέρνηση, καθώς αναμένεται η ανακοίνωση από την Κομισιόν ότι θα υπαχθεί η Ελλάδα στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Στο κείμενο της επιτροπής θα τονίζεται μεταξύ άλλων η αδυναμία των μηχανισμών να εισπράξουν τους φόρους και το γεγονός ότι δεν δίνονται κίνητρα στους πολίτες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις δύο προηγούμενες ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έλαβε σαφέστατο μήνυμα-προειδοποίηση από το Eurogroup και το Ecofin ότι θα πρέπει να παρουσιάσει μέσα στους επόμενους δύο μήνες απτά δείγματα γραφής προς την κατεύθυνση του νοικοκυρέματος των δημόσιων οικονομικών, αλλά και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η Κομισιόν και οι εταίροι θα ικανοποιήσουν το ελληνικό αίτημα χορήγησης μεγάλης χρονικής προθεσμίας (4 χρόνια) για την επαναφορά του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ, μόνον αφού διαπιστώσουν ότι δεν «ακούνε μια από τα ίδια».

Σύμφωνα με την επιτροπή, το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας έκλεισε το 2008 στο 7,7% του ΑΕΠ έναντι 3,7% που ήταν η αρχική πρόβλεψη, ενώ το 2009 θα υπερβεί το 12%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:

Νέο «άδειασμα» από τον Αλμούνια για το έλλειμμα
, Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2009, 20:01.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης