Σιίτες αντάρτες Χούτι φρουρούν την Τετάρτη την ιδιωτική κατοικία του προέδρου της αραβικής χώρας, Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, η φύλαξη της οποίας αποτελεί συνήθως αρμοδιότητα αξιωματικών της προεδρικής φρουράς.

«Τα φυλάκια ήταν άδεια και δεν υπήρχαν μέλη της προεδρικής φρουράς στους χώρους της κατοικίας» ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι είπαν πως «οι σιίτες αντάρτες συνοδεύονταν από τεθωρακισμένο όχημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δήλωσε στο Reuters το μέλος των Χούτι, Μοχάμεντ αλ-Μπουκάιτι, «ο πρόεδρος Χάντι βρίσκεται ακόμη στο σπίτι του. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί να φύγει».

Αντάρτες Χούτι συγκρούστηκαν την Τρίτη με τους φρουρούς ασφαλείας στο προεδρικό μέγαρο και στην ιδιωτική κατοικία του Χάντι, καταφέρνοντας να εισέλθουν στους χώρους του μεγάρου.

Λίγες ώρες μετά την επίδειξη δύναμης των Χούτι, σε τηλεοπτική του ομιλία ο ηγέτης τους, Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούτι, δήλωσε αποφασισμένος να εφαρμόσει την ειρηνευτική συμφωνία του Σεπτεμβρίου και προειδοποίησε ότι κανένας, περιλαμβανομένου του προέδρου, δεν είναι πάνω από τις προσπάθειες να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ένταση στις σχέσεις του προέδρου Χάντι και των Χούτι κλιμακώνεται με αφορμή το προσχέδιο Συντάγματος που κατάρτισε η κυβέρνηση και το οποίο στοχεύει να συμβάλει στον τερματισμό ένοπλων συρράξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και δεκαετίες. Ο Χάντι είναι σύμμαχος της Δύσης και ένθερμος υποστηρικτής των αμερικανικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον θέσεων της Αλ Κάιντα στο έδαφος της Υεμένης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης