Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στον Νίγηρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, που δημοσίευσε η γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές, ανεβάζοντας σε δέκα τον απολογισμό των νεκρών.
Η Αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα εναντίον πλήθους νεαρών μουσουλμάνων που εκσφενδόνισαν πέτρες, πυρπόλησαν εκκλησίες και λεηλάτησαν καταστήματα στην πρωτεύουσα Νιαμέι, όταν οι Αρχές απαγόρευσαν την πραγματοποίηση της συνάντησης στην οποία είχαν καλέσει τοπικοί ισλαμιστές ηγέτες.
Επιπλέον, ένα αστυνομικό τμήμα δέχθηκε επίθεση και τουλάχιστον δύο περιπολικά πυρπολήθηκαν.
«Προσέβαλαν τον προφήτη Μωάμεθ, αυτό είναι που δεν μας άρεσε», δήλωσε ο Αμαντού Αμπντούλ Κουάχαμπ, ο οποίος έλαβε μέρος στις διαδηλώσεις.
Ο πρόεδρος Μαχαμαντού Ισουφού δήλωσε ότι και οι πέντε νεκροί ήταν πολίτες, με τους τέσσερις από αυτούς να βρίσκουν τραγικό θάνατο μέσα σε πυρπολημένες εκκλησίες ή μπαρ. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι θα ξεκινήσει επίσημη έρευνα και εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για την υποκίνηση της βίας θα τιμωρηθούν.
«Όσοι λεηλατούν θρησκευτικούς τόπους και τους βεβηλώνουν, όσοι καταδιώκουν και σκοτώνουν τους χριστιανούς συμπατριώτες τους ή ξένους που ζουν στη χώρα μας, δεν έχουν καταλάβει τίποτα από το Ισλάμ», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.
Ο πρόεδρος πρόσθεσε, ωστόσο, πως μοιράζεται την αηδία των μουσουλμάνων που αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι από τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ και πως η ελευθερία της έκφρασης δεν πρέπει να σημαίνει ελευθερία προσβολής θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Ο Ισουφού είχε συμμετάσχει σε μία πορεία στο Παρίσι το περασμένο σαββατοκύριακο δίπλα στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, έπειτα από μία ένοπλη επίθεση που σκότωσε 12 ανθρώπους στα γραφεία της σατιρικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Charlie Hebdo, η οποία είχε εξοργίσει πολλούς μουσουλμάνους με τα σκίτσα του Μωάμεθ που είχε δημοσιεύσει στο παρελθόν.
Όμως, ο Ισουφού δήλωσε το Σάββατο ότι θέλει να καταδείξει την αντίθεσή του στην τρομοκρατία και ότι δεν υποστηρίζει την ίδια την εφημερίδα.
Η ηρεμία επέστρεψε στους δρόμους της Νιαμέι το απόγευμα του Σαββάτου, ωστόσο μία διαδήλωση που εξαγγέλθηκε για την Κυριακή από οργανώσεις της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την ένταση.
Οι Σρχές απαγόρευσαν το Σάββατο την πορεία, όμως ηγέτες της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν σε κάθε περίπτωση.
Διαδηλώσεις αναφέρθηκαν επίσης σε πόλεις της περιφέρειας, όπως στη Μαράντι, 600 χλμ. ανατολικά της Νιαμέι, όπου πυρπολήθηκαν δύο εκκλησίες. Άλλη μια εκκλησία και η κατοικία του υπουργού Εξωτερικών πυρπολήθηκαν στην ανατολική πόλη Γκούρε.
Οι κάτοικοι του Νίγηρα, που ανέρχονται σε 17 εκατομμύρια είναι σχεδόν όλοι μουσουλμάνοι, αν και η κυβέρνησή του παραμένει κοσμική.
Χάρη στην επιρροή των μετριοπαθών αδελφοτήτων των Σούφι ο Νίγηρας έχει αποφύγει τις ένοπλες ισλαμικές εξεγέρσεις που έχουν συγκλονίσει τη γειτονική Νιγηρία και το Μαλί, ωστόσο καταγράφονται όλο και μεγαλύτερες διαδηλώσεις από σκληροπυρηνικές μουσουλμανικές οργανώσεις σχετικά με κοινωνικά θέματα.
Η επίθεση δύο ενόπλων στα γραφεία της Charlie Hebdo στο Παρίσι προκάλεσε μαζική ζήτηση για το επόμενο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας, η οποία δημοσίευσε ένα σκίτσο του προφήτη στην πρώτη της σελίδα για να σημαδέψει το λουτρό αίματος.
Αυτό εξόργισε πάλι μεγάλο μέρος του μουσουλμανικού κόσμου, προκαλώντας βίαιες διαδηλώσεις στην Αλγερία, στον Νίγηρα και στο Πακιστάν την Παρασκευή.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς καταδίκασε τη βία στον Νίγηρα, πρώην αποικία της Γαλλίας στη Δυτική Αφρική, όπου έχει στρατεύματα στο πλαίσιο μιας περιφερειακής αντιτρομοκρατικής επιχείρησης. «Η Γαλλία εκφράζει την αλληλεγγύη της στον Νίγηρα», είπε.
Τέσσερις μουσουλμάνοι ιερωμένοι που είχαν συγκαλέσει τη συνάντηση στη Νιαμέι συνελήφθησαν, δήλωσαν αστυνομικές πηγές. Η γαλλική πρεσβεία προειδοποίησε τους γάλλους πολίτες να μην βγαίνουν στον δρόμο.
Ο απολογισμός των νεκρών από τις συγκρούσεις της Παρασκευής στη Ζίντερ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Νίγηρα, αυξήθηκε σε πέντε όταν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανακάλυψαν ένα απανθρακωμένο πτώμα μέσα σε καθολική εκκλησία.
Κάτοικοι δήλωσαν πως πυρπολήθηκαν εκκλησίες, λεηλατήθηκαν σπίτια χριστιανών και το γαλλικό πολιτιστικό κέντρο δέχθηκε επίθεση. Είχε ήδη επιβεβαιωθεί ο θάνατος ενός αξιωματικού της αστυνομίας και τριών πολιτών στις διαδηλώσεις, δήλωσαν αστυνομικές πηγές.
Ειρηνικές πορείες πραγματοποιήθηκαν μετά την προσευχή της Παρασκευής σε πρωτεύουσες άλλων χωρών της Δυτικής Αφρικής, στο Μαλί, στη Σενεγάλη και στη Μαυριτανία, καθώς και στην Αλγερία στη Βόρεια Αφρική, όλες πρώην γαλλικές αποικίες. Στο Αλγέρι, πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με διαδηλωτές.