Αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες με τον αποκεφαλισμό μιας γυναίκας σε κεντρικό δρόμο της πόλης Μέκκα στη Σαουδική Αραβία.
Εικόνες από ερασιτεχνικό video που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο δείχνουν τη μητέρα να ουρλιάζει και να προσπαθεί να ξεφύγει από τα χέρια του δημίου της, πριν εκείνος καταφέρει να της κόψει το κεφάλι με την τρίτη προσπάθεια. Νωρίτερα, αστυνομικοί τη σέρνουν καταμεσής του δρόμου και την ακινητοποιούν στο οδόστρωμα. Η ίδια, πάντως, φώναζε ότι δεν βρισκόταν πίσω από την ανθρωποκτονία της κόρης της, επαναλαμβάνοντας συνεχώς ότι είναι αθώα.
Αποκεφαλισμοί και δημόσιο μαστίγωμα αποτελούν ορισμένες από τις ποινές που επιβάλλονται σε παραβάτες στη Σαουδική Αραβία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση οργανώσεων που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ακτιβιστής Μοχάμεντ αλ Σαΐντι τόνισε ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο αποκεφαλισμός του μελλοθάνατου γίνεται χωρίς τη χρήση φαρμάκων που καταπραΰνουν τον πόνο.
«Η Μπασίμπ αποκεφαλίστηκε χωρίς παυσίπονα. Ήθελαν να την κάνουν να πονέσει λόγω της σοβαρότητας του εγκλήματος» ανέφερε ο αλ Σαΐντι.
«Αποδόθηκε Δικαιοσύνη»
Από τη μεριά του το Υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας υπερασπίστηκε τη συγκεκριμένη πρακτική, επισημαίνοντας ότι «αποκαταστάθηκε η ασφάλεια» και «αποδόθηκε Δικαιοσύνη»
Μάλιστα, υποστήριξε πως ο δημόσιος αποκεφαλισμός αποτρέπει τους πολίτες από το να προβαίνουν σε παραβατικές ενέργειες, ενισχύοντας έτσι το αίσθημα της ασφάλειας.
«Η ποινή επιβάλει τη βούληση του Θεού ενάντια σε όλους εκείνους που επιτίθενται κατά αθώων και χύνουν το αίμα τους. Η κυβέρνηση προειδοποιεί όλους αυτούς που ετοιμάζονται να διαπράξουν παρόμοια εγκλήματα πως θα έρθουν αντιμέτωποι με την τιμωρία που τους αξίζει» προστίθεται στην ανακοίνωση.
Αποκεφαλισμός, σταύρωση και… λιθοβολισμός
Το ποινικό σύστημα της Σαουδικής Αραβίας στηρίζεται σε μια άμεση ερμηνεία του Ισλαμικού Νόμου (Σαρία), η οποία επιβάλλει ευρείας κλίμακας σωματικές τιμωρίες για σειρά εγκληματικών ενεργειών.
Η θανατική ποινή επιβάλλεται για διάφορες παραβατικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων της ένοπλης ληστείας, της μοιχείας, της σεξουαλικής κακοποίησης, της ανθρωποκτονίας και της… μαγείας. Όσον αφορά τον αποκεφαλισμό, πρόκειται για μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική σε διάφορες περιοχές της αραβικής χώρας για την εκτέλεση της θανατικής ποινής, ωστόσο δεν λείπουν ο λιθοβολισμός, η σταύρωση και ο τουφεκισμός.
Όπως είχε μεταδώσει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, το 2013 είχε συσταθεί μια κοινή επιτροπή των Υπουργείων Εσωτερικών, Υγείας και Δικαιοσύνης της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάργησης της συγκεκριμένης βάρβαρης πρακτικής λόγω έλλειψης… δημίων. Ωστόσο, όπως φάνηκε από τις εξελίξεις, η πρόταση έμεινε στα χαρτιά.
Μόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες του 2015, οι αρχές της αραβικής χώρας έχουν προχωρήσει στον αποκεφαλισμό επτά ανθρώπων, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή. Το 2014 αποκεφαλίστηκαν συνολικά 87 άνθρωποι, το 78 το 2013 και 76 το 2012.
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας