H ισπανική Αστυνομία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι συνέλαβε δύο Καμερουνέζους που κατηγορούνται ότι δολοφόνησαν, λήστεψαν και πέταξαν στην θάλασσα 7 έως 10 Νιγηριανούς μετανάστες, την ώρα που το πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε θύελλα στα ανοιχτά των ακτών της Ισπανίας.
Οι δύο κρατούμενοι βρίσκονταν μεταξύ 29 μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική που είχαν διασωθεί την 5η Δεκεμβρίου στα νοτιοανατολικά των ισπανικών ακτών, ενώ ταξίδευαν σε ένα φουσκωτό σκάφος χωρίς μηχανή.
Οι επίδοξοι μετανάστες είχαν εξηγήσει στα μέλη των συνεργείων διάσωσης ότι το σκάφος είχε αναχωρήσει από το Μαρόκο δύο ημέρες νωρίτερα με περίπου 50 επιβαίνοντες, ωστόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είχαν χάσει την ζωή τους 20 περίπου συνεπιβάτες τους, όταν η βάρκα έπεσε σε μια σφοδρή καταιγίδα.
Όταν, ωστόσο, οι αστυνομικοί παρατήρησαν ότι στη στεριά «οι διασωθέντες απέφευγαν τους δύο επιζώντες και ότι έδειχναν να τους φοβούνται» αποφάσισαν να διεξάγουν έρευνα.
Τρεις αυτόπτες μάρτυρες αποκάλυψαν στο τέλος ότι ένας καυγάς είχε ξεσπάσει εν πλω την ώρα που οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονταν, προκαλώντας φόβους στο πλήθος ότι το πλοίο θα βυθιζόταν.
Ένας Νιγηριανός πάστορας άρχισε να προσεύχεται, το παράδειγμά του ακολούθησαν οι συμπατριώτες του. Κάποιοι άλλοι τους κατηγόρησαν ότι ευθύνονταν για την κακοκαιρία και ότι την είχαν προκαλέσει με την προσευχή τους, σύμφωνα με τις περιγραφές των επιζώντων.
Άρπαξαν λοιπόν σανίδες που βρήκαν προκειμένου να «επιτεθούν και να πετάξουν στην θάλασσα τον ιερέα και τους άλλους επιβάτες από τη Νιγηρία».
Οι δύο άνδρες έριξαν στο νερό «από 7 ως 10 ανθρώπους» σύμφωνα με την αστυνομία. Κάποιοι πέθαναν μόλις έπεσαν στο νερό, εξαιτίας της θύελλας.
Οι δύο Καμερουνέζοι επιπλέον έκλεψαν από τα θύματά τους το ποσό των 1.500 ευρώ περίπου, το οποίο μάλιστα βρέθηκε στην κατοχή ενός εκ των δύο υπόπτων.
Αψηφώντας τον κίνδυνο, πολλοί επίδοξοι μετανάστες επιχειρούν να μεταβούν στην Ευρώπη διά της θαλάσσιας οδού, διασχίζοντας δηλαδή την περιοχή του Γιβραλτάρ μεταξύ του Μαρόκου και της Ισπανίας.
Οι ισπανικές Αρχές έρευνας και διάσωσης έχουν σπεύσει να βοηθήσουν 3.500 μετανάστες που επέβαιναν σε αυτοσχέδια πλεούμενα το 2014, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ήτοι μία αύξηση της τάξης του 55% σε σύγκριση με πέρυσι.
Τουλάχιστον 3.419 μετανάστες έχουν χάσει την ζωή τους στη Μεσόγειο μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου του 2014 και της 10ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.