Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (Europol) δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλειά της την τελευταία δεκαετία και πλέον, αναφερόμενος στο γεγονός ότι έως και 5.000 Ευρωπαίοι έχουν ενταχθεί στις τάξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο και πολεμούν στη Συρία.

Ο Ρομπ Γουάινραϊτ επανέλαβε τις προειδοποιήσεις επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και ορισμένων πολιτικών ηγετών αναφορικά με τα «κενά» στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας, κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο τις χώρες της Ευρώπης σε ενδεχόμενο «χτύπημα», αντίστοιχο με την αιματηρή επίθεση στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού «Charlie Hebdo».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρόκειται ασφαλώς για την πιο σοβαρή απειλή που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη μετά την 11η Σεπτεμβρίου (2001)» τόνισε ο Γουάινραϊτ, μιλώντας ενώπιον μιας επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου.

Σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια της Ευρώπης αποτελούν οι 5.000 Ευρωπαίοι που πολεμούν στο πλευρό των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ​

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής μετά τις επιθέσεις που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ένοπλοι ισλαμιστές στο Παρίσι, στις οποίες σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι. Μόνο η Γαλλία ανέπτυξε 10.000 στρατιωτικούς.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπηρεσιών ασφάλειας προειδοποιούσαν εδώ και καιρό ότι οι ριζοσπαστικοποιημένοι μαχητές που έχουν ταξιδέψει στη Συρία και επιστρέφουν σταδιακά στις χώρες τους μπορεί να εγείρουν σοβαρή απειλή γι’ αυτές. Ο Ρομπ Γουάινραϊτ επεσήμανε ότι «περίπου 3.000 – 5.000 Ευρωπαίοι ίσως επιστρέψουν στις πατρίδες τους με σκοπό να διαπράξουν επιθέσεις παρόμοιες με εκείνες στην πρωτεύουσα της Γαλλίας».

Ο ίδιος, μάλιστα, ανέφερε στους Βρετανούς βουλευτές ότι «η Europol έχει καταρτίσει μια βάση δεδομένων με τα ονόματα τουλάχιστον 2.500 υπόπτων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κίνδυνος από τους «πυρήνες εν υπνώσει»

Ο επικεφαλής της Europol προειδοποίησε επιπλέον για τον κίνδυνο που εγείρουν οι λεγόμενοι «πυρήνες εν υπνώσει», τονίζοντας ότι τα αδέλφια Κουασί -που βρίσκονταν πίσω από την επίθεση στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού- είχαν ταξιδέψει το 2011 στην Υεμένη προκειμένου να εκπαιδευτούν από τζιχαντιστές.

«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε το τρέχον χρονικό διάστημα δεν αφορά μόνο στη Συρία και στο Ιράκ. Αφορά και σε άλλα τρομοκρατικά δίκτυα σε όλον τον κόσμο, στην Αφρική, ή στην Αραβική Χερσόνησο όπου υπάρχουν βραχίονες της αλ Κάιντα» εξήγησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Ο επικεφαλής της Europol εξήγησε πως πρέπει να δοθούν περισσότερες δυνατότητες στις μυστικές υπηρεσίες για την παρακολούθηση των επικοινωνιών στο ΔιαδίκτυοΟ ίδιος ανέφερε επίσης πως η υπηρεσία του έχει διαβιβάσει «60 επείγοντα σήματα» με πληροφορίες για υπόπτους μετά τις επιθέσεις.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον υποσχέθηκε να δώσει στις υπηρεσίες ασφάλειας και πληροφοριών περαιτέρω δυνατότητες για την παρακολούθηση των επικοινωνιών στο Διαδίκτυο, μετά τις σχετικές εκκλήσεις στελεχών των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Ρομπ Γουάινραϊτ, ωστόσο, επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου δεν έχουν πρόσβαση στις κρυπτογραφημένες διαδικτυακές επικοινωνίες.

«Η πραγματικότητα είναι ότι στην παρούσα φάση οι αρχές δεν διαθέτουν τις δυνατότητες που είναι απαραίτητες, κατά τη γνώμη μου, για να προστατεύουν πλήρως την κοινωνία από τέτοιου είδους απειλές» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:
Δεκάχρονος τζιχαντιστής εκτελεί Ρώσους πράκτορες, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015, 19:26

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης