Η σεξουαλική εκπαίδευση μπορεί να έχει κυρίως το χαρακτήρα απλών μαθημάτων ανατομίας στην περίπτωση των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Κατά τη διάρκεια των σχολικών χρόνων όμως, το παιδί είναι πιθανό να προβεί σε πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με το σεξ, στις οποίες πολλοί γονείς δεν είναι σίγουροι τι να απαντήσουν.

Πιο συγκεκριμένα, τα νήπια και τα μικρότερα παιδιά που δεν έχουν ξεκινήσει το σχολείο, αρκούνται σε ιδιαίτερα αφηρημένες απαντήσεις στην ερώτηση από πού έρχονται τα παιδιά. Τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας όμως, συγκεκριμενοποιούν τις ερωτήσεις και ενδιαφέρονται για τη σχέση της σεξουαλικότητας με την τεκνοποίηση. Καθώς οι ερωτήσεις των παιδιών γίνονται ολοένα και πιο πολύπλοκες και συχνά φέρνουν σε μεγαλύτερη αμηχανία τους γονείς, ενώ παράλληλα αρκετές φορές τα ίδια τα παιδιά ντρέπονται να τους ρωτήσουν, φαίνεται να στρέφονται με μεγαλύτερη ευκολία στους φίλους τους για πληροφορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι πολύ σημαντικό όταν ένα παιδί σχολικής ηλικίας ρωτήσει κάτι σχετικό με τη σεξουαλικότητα, οι γονείς να διερευνήσουν τι ήδη γνωρίζει, έτσι ώστε να έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν λαθεμένες πεποιθήσεις και παρεξηγήσεις και να απαντήσουν πιο εύστοχα στις ερωτήσεις του. Οι γονείς χρειάζεται επίσης να προσέξουν, έτσι ώστε να μη μεταδώσουν στο παιδί το μήνυμα ότι δεν πρέπει να συζητάει τα θέματα αυτά. Εάν, για παράδειγμα, γελάσουν με την ερώτηση ή αναφερθούν στα γεννητικά όργανα με υποκοριστικά και ανεπίσημες ορολογίες που συχνά έχουν το χαρακτήρα ψευδωνύμου, δεν ενθαρρύνουν το παιδί να τους θέσει τις σχετικές ερωτήσεις.

Για παράδειγμα, στην ερώτηση «τι είναι στύση;», μια ενδεικτική απάντηση είναι: « Το πέος των αγοριών είναι συνήθως μαλακό, αλλά κάποιες φορές γίνεται σκληρό και σηκώνεται από το σώμα. Αυτό ονομάζεται στύση και μπορεί να συμβεί όταν τα αγόρια κοιμούνται ή όταν αγγίζουν το πέος τους».

Μπορεί μάλιστα σε αυτή την ηλικία οι γονείς να αρχίσουν να μιλούν στα μικρά αγόρια για τη ονείρωξη.
Στην ερώτηση «τι είναι περίοδος;», από την άλλη, μπορούν να απαντήσουν ότι όταν ένα κορίτσι έχει περίοδο σημαίνει ότι το σώμα της έχει ωριμάσει αρκετά, ώστε να μπορεί να μείνει έγκυος. Εδώ είναι σημαντικό επίσης να γίνει κατανοητό από το παιδί ότι η εμμηνορρυσία είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του αναπαραγωγικού κύκλου, ενώ παράλληλα, μπορεί να γίνει αναφορά σε λεπτομέρειες σχετικά με την απώλεια αίματος και τα προϊόντα υγιεινής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μι από τις πολύ δύσκολες ερωτήσεις είναι αυτή που εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο δυο άνθρωποι κάνουν σεξ. Όταν το παιδί ενδιαφέρεται για τη μηχανική της σεξουαλικής πράξης το καλύτερο όπλο των γονέων είναι η ειλικρίνεια. Μπορεί λοιπόν κανείς να πει ότι ο άνδρας τοποθετεί το πέος του στον κόλπο της γυναίκας. Ενδεχομένως ένα εικονογραφημένο βιβλίο να βοηθήσει το παιδί να καταλάβει καλύτερα.
Εάν το παιδί αρχίσει να διατυπώνει απορίες σχετικά με το εάν δυο αγόρια ή δυο κορίτσια μπορούν να κάνουν μεταξύ τους σεξ, η απάντηση θα πρέπει να εστιαστεί στην ύπαρξη διαφορετικών τύπων σχέσεων οικειότητας , μια εκ των οποίων είναι και αυτή μεταξύ δυο ατόμων του ίδιου φύλου. Στην περίπτωση αυτή βέβαια οι γονείς θα πρέπει να είναι έτοιμοι να απαντήσουν πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με την ομοφυλοφιλία. Στο ζήτημα αυτό, όπως και στα περισσότερα ζητήματα της σεξουαλικότητας, οι σύντομες απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις θα βοηθήσουν το παιδί να κατανοήσει καλύτερα.

Ακόμα κι αν οι γονείς νιώθουν αμηχανία, είναι σημαντικό να μην αποφύγουν την ευκαιρία να προετοιμάσουν σωστά το έδαφος για τη δύσκολη περίοδο της εφηβείας. Άλλωστε, ποιος είναι καλύτερο να εκπαιδεύσει το παιδί τους σχετικά με το σεξ; Η τηλεόραση, το διαδίκτυο ή οι ίδιοι;

Η συζήτηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία ανάμεσα στην ηλικία των 6 και των 12 ετών, όπου τα παιδιά συχνά ανησυχούν εάν είναι φυσιολογικά, αναφορικά με το μέγεθος και τη συμμετρία των σεξουαλικών τους οργάνων. Οι γονείς λοιπόν, είναι καλό να καθησυχάσουν τα παιδιά και να εξηγήσουν ότι στη φάση αυτή τα όργανα αναπτύσσονται, αλλά δεν ωριμάζουν όλα τα παιδιά με τον ίδιο ρυθμό. Άλλα το κάνουν πιο γρήγορα, άλλα πιο αργά. Ίσως θα ήταν αποτελεσματικό να αποκαλύψουν τις δικές τους ανησυχίες στη ηλικία αυτή, εφόσον βέβαια υπήρχαν και τις θυμούνται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η ειλικρινής συζήτηση για τη σεξουαλικότητα στην ηλικία αυτή δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να μιλήσουν για τις σωματικές και ψυχοσυναισθηματικές συνέπειες του να είναι κανείς σεξουαλικά ενεργός. Με τον τρόπο αυτό, το παιδί θα είναι εφοδιασμένο σωστά, έτσι ώστε αργότερα να μην αισθανθεί πίεση να προχωρήσει στη σεξουαλική πράξη, εάν δε νιώθει έτοιμο. Εκτός όμως από τους κινδύνους είναι σημαντικό να επισημαίνονται και οι χάρες της σεξουαλικής δραστηριότητας. Το παιδί είναι καλό να γνωρίζει ότι η σεξουαλική πράξη μπορεί να είναι ιδιαίτερα απολαυστική στα πλαίσια μιας σχέσης εμπιστοσύνης και αφοσίωσης.

Όπως ισχύει πάντα με τη συζήτηση για τη σεξουαλικότητα, ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση υπάρχουν παντού, από τις απλές στιγμές της καθημερινότητας, όπως είναι η διαφήμιση γυναικείων προϊόντων υγιεινής, έως και τα σημαντικά συμβάντα, όπως είναι, για παράδειγμα, μια κύηση στο κοντινό περιβάλλον. Οι γονείς οφείλουν σε κάθε περίπτωση να λαμβάνουν το ρόλο τους στη σεξουαλική εκπαίδευση σοβαρά και να ενθαρρύνουν το παιδί τους να αναπτύξει υγιή αυτοσεβασμό, να αγαπά και να φροντίζει το σώμα του και να αναζητά πληροφορίες μονό από έγκυρες πηγές. Όταν η προσέγγιση της σεξουαλικής εκπαίδευσης από τη πλευρά του γονέα γίνεται με φροντίδα, επίγνωση και ανατροφοδότηση, μπορεί να βοηθήσει στην υγιή ανάπτυξη της σεξουαλικότητας του παιδιού σε όλα τα στάδια της ζωής του.

Πηγή : mayoclinic

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης