Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση ισλαμιστών τρομοκρατών στη Γαλλία θα βρισκόταν στην ατζέντα της ήδη από καιρό προγραμματισμένης συνάντησης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ την Κυριακή στο Στρασβούργο με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Αυτό ανακοινώθηκε χτες στο κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο.

Κυρίαρχη στα σχόλια του διεθνούς τύπου παραμένει η τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία της γαλλικής εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας «Charlie Hebdo»Η συνάντηση ωστόσο αναβλήθηκε ύστερα από αίτημα του κ. Σουλτς χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από την καγκελαρία. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Die Welt», η καγκελάριος θα πάρει μέρος στη μεγάλη πορεία που έχει προγραμματιστεί την Κυριακή στο Παρίσι στη μνήμη των θυμάτων.

Για το πρωί της ίδιας μέρας πάντως ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ μαζί με άλλους Ευρωπαίους συναδέλφους του έχουν προσκληθεί από τον Γάλλο ομόλογό τους στο Παρίσι για να ανταλλάξουν πληροφορίες και να εξετάσουν πιθανά μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχέδια επίθεσης στη Γερμανία

Σύμφωνα με δηλώσεις του ντε Μεζιέρ, ο αριθμός των ατόμων στη Γερμανία που συμμετείχαν σε μάχες στο Ιράκ και τη Συρία, και οι οποίοι θα ήταν, ενδεχομένως, πρόθυμοι να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικά χτυπήματα, φτάνουν τα 180.

Επιπλέον, κάθε εβδομάδα οι αστυνομικές αρχές εμποδίζουν την έξοδο ατόμων τα οποία έχουν ως προορισμό τις εστίες των μαχών στη Μέση Ανατολή.

Πάντως, οι γερμανικές διωκτικές αρχές δεν έχουν στην παρούσα φάση πληροφορίες για σχέδια επίθεσης στη Γερμανία.

Ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης (σοσιαλδημοκράτης) Χάικο δηλώνει: «Δεν έχουμε ανάγκη από έναν αγώνα δρόμου για νέους νόμους. Στη βάση της υπάρχουσας νομοθεσίας έχουν διεξαχθεί ως σήμερα εκατοντάδες αγωγές για ισλαμιστική τρομοκρατία, καταδιώκεται η χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων αλλά και όποιος συμμετείχε σε μάχες στο εξωτερικό ή έχει την πρόθεση να το κάνει».

«Ημέρα φόβου» για τη Γαλλία

Κυρίαρχη στα σχόλια του διεθνούς τύπου παραμένει η επίθεση στα γραφεία της γαλλικής εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας «Charlie Hebdo» την Τετάρτη στο Παρίσι.

«Η Γαλλία βιώνει μια ημέρα φόβου» σημειώνει στο πρωτοσέλιδό της η «Süddeutsche Zeitung». Η εφημερίδα του Μονάχου σχολιάζει ότι «η ελευθερία του Τύπου θεωρείται αποκρουστική για όλους σχεδόν τους αυταρχικά σκεπτόμενους ανθρώπους και οργανώσεις. Επομένως, ο βαθμός της ελευθερίας του Τύπου αποτελεί ένα πολύ καλό μέτρο για την ευημερία της δημοκρατίας και της ελευθερίας σε ένα κράτος. (…)

»Το μακελειό στο Παρίσι στράφηκε εναντίον συγκεκριμένων ανθρώπων ενός συγκεκριμένου επαγγέλματος. (…) Στόχος ήταν να καταστρέψει ή τουλάχιστον να βλάψει το τρίπτυχο Ελευθερία-Ισότητα-Αδελφότητα στη χώρα από την οποία ξεκίνησε κάποτε αποφασιστικά ο Διαφωτισμός».

Η γαλλική «Liberation» σχολιάζει ότι «σε θυελλώδεις καιρούς η ελευθερία είναι η μοναδική πυξίδα. Ο μέχρι χθες απογοητευμένος πολίτης θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή του για να την προστατέψει. Αυτό έκαναν και οι δημοσιογράφοι του “Charlie Hebdo”, οι οποίοι θα συνεχίσουν το έργο τους εδώ (στη σύνταξη της «Liberation») σε κλίμα φιλίας και ελευθερίας».

«Μετά την επίθεση το θέμα της ασφάλειας απέκτησε στην Ευρώπη ακόμη μεγαλύτερη σημασία» υπογραμμίζει η βρετανική «Independent» και επισημαίνει: «Οι τρομοκράτες έδρασαν σίγουρα με συντονισμένο και επαγγελματικό τρόπο. Όσο πιο σαφές είναι το σχέδιο τόσο λιγότερες ενδείξεις υπάρχουν προηγουμένως. Είναι αδύνατο να εξουδετερώσει κάποιος τους κινδύνους τέτοιου είδους επιθέσεων. Οι πόλεμοι στη Συρία και το Ιράκ ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά των τζιχαντιστών».

Πληροφορίες από Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης:
Πνίγηκε στο αίμα η επιχείρηση διάσωσης

Ολάντ: Παραμένουμε σε επιφυλακή

Το σκοτεινό παρελθόν των εκτελεστών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης