Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία τα οποία προκύπτουν από το ευρωβαρόμετρο, στην τελευταία δημοσκόπησή του.

To 16% των πολιτών στην ΕΕ αλλά και το 6% των πολιτών στην Ελλάδα, το οποίο είναι το χαμηλότερο ποσοστό στους «27», δηλώνουν ότι στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου έχουν αντιμετωπίσει κάποιας μορφής διακριτική μεταχείριση λόγω φύλου, θρησκευτικών πεποιθήσεων, ηλικίας, αναπηρίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, το 71% των Ελλήνων και το 61% των πολιτών στην ΕΕ δηλώνουν ότι η διακριτική μεταχείριση λόγω εθνότητας είναι «πολύ ή αρκετά διαδεδομένη» στη χώρα τους, ενώ το 60% των Ελλήνων και το 58% των πολιτών στην ΕΕ δηλώνουν ότι η διακριτική μεταχείριση λόγω ηλικίας είναι «πολύ ή αρκετά διαδεδομένη».

Τα ίδια και χειρότερα είναι τα αποτελέσματα για τη μεροληπτική μεταχείριση λόγω αναπηρίας.

Το 63% των Ελλήνων και το 53% των πολιτών στην ΕΕ δηλώνουν ότι η διακριτική μεταχείριση λόγω αναπηρίας είναι «πολύ ή αρκετά διαδεδομένη» ενώ το 64% των Ελλήνων και το 47% των πολιτών στην ΕΕ δηλώνουν ότι η διακριτική μεταχείριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού είναι «πολύ ή αρκετά διαδεδομένη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται (το ελληνικό δείγμα) για το δεύτερο μεγαλύτερο στην ΕΕ, πίσω μόνο από την Κύπρο.

Προκύπτει ακόμη ότι το 49% των Ελλήνων και το 40% των πολιτών στην ΕΕ δηλώνουν ότι η διακριτική μεταχείριση λόγω φύλου είναι «πολύ ή αρκετά διαδεδομένη», ενώ το 51% των Ελλήνων και το 39% των πολιτών στην ΕΕ δηλώνουν ότι η διακριτική μεταχείριση λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων είναι «πολύ ή αρκετά διαδεδομένη».

Επίσης, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, το 80% των πολιτών στην Ελλάδα, το οποίο είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, (64% των πολιτών στην ΕΕ) θεωρούν ότι η οικονομική ύφεση θα οδηγήσει σε περισσότερες διακρίσεις λόγω ηλικίας στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, το 83% των Ελλήνων, που είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ (57% των πολιτών στην ΕΕ) ανησυχούν ότι η ύφεση θα οδηγήσει σε περισσότερες διακρίσεις λόγω καταγωγής στην αγορά εργασίας, ενώ το 77% των συμπολιτών μας (56% των πολιτών στην ΕΕ) δηλώνουν ότι η ύφεση θα οδηγήσει σε περισσότερες διακρίσεις λόγω αναπηρίας στην αγορά εργασίας.

Ακόμα χειρότερες είναι οι εκτιμήσεις των Ευρωπαίων πολιτών για το μέλλον, γεγονός το οποίο επιβάλλεται να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Το 66% των πολιτών στην Ελλάδα, που είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ και το 43% των πολιτών στην ΕΕ εκτιμούν ότι η ύφεση θα οδηγήσει σε περισσότερες διακρίσεις λόγω φύλου στην αγορά εργασίας, ενώ αύξηση των διακρίσεων λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων προβλέπει το 63% των Ελλήνων και το 42% των πολιτών στην ΕΕ.

Τέλος, το 61% των Ελλήνων και το 37% των πολιτών στην ΕΕ εκτιμούν ότι η οικονομική ύφεση θα οδηγήσει σε περισσότερες διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού στην αγορά εργασίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης