Ένας πραγματικός εφιάλτης εκτυλίχθηκε το τελευταίο τριήμερο στη Γαλλία, με τραγικό απολογισμό 20 νεκρούς, στο δεύτερο ισχυρότερο φονταμενταλιστικό πλήγμα στον δυτικό κόσμο, έπειτα από την 11η Σεπτεμβρίου.
Ο κύκλος του αίματος έκλεισε το απόγευμα της Παρασκευής, με τα ονόματα άλλων εφτά ατόμων να καταγράφονται στον μακροσκελή κατάλογο των θυμάτωνΤο… τελευταίο ταγκό θανάτου στο Παρίσι ήχησε για 12 ανθρώπους το μεσημέρι της Τετάρτης, κατά την ένοπλη επίθεση των αδελφών Κουασί στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού «Charlie Hebdo».
Ο κύκλος του αίματος έκλεισε το απόγευμα της Παρασκευής, με τα ονόματα άλλων εφτά ατόμων να καταγράφονται στον μακροσκελή κατάλογο των θυμάτων.
Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων των γαλλικών Αρχών για τη σύλληψη των υπόπτων του μακελειού της Τετάρτης, που είχαν ταμπουρωθεί σε τυπογραφείο, στη βιομηχανική περιοχή της πόλης Νταμαρτίν-αν-Γκελ και τη λήξη της ομηρίας σε εβραϊκό παντοπωλείο, στο Πορτ ντε Βενσάν του Παρισιού, οι τρεις δράστες έπεσαν νεκροί, παίρνοντας μαζί τους στον θάνατο τέσσερις από τους ομήρους.
Στο μεσοδιάστημα -και συγκεκριμένα το πρωί της Πέμπτης- μία γυναίκα αστυνομικός έχασε τη ζωή της στο Μονρούζ – νότιο προάστιο του Παρισιού-, από τα πυρά του Αμεντί Κουλιμπαλί, δράστη της ομηρίας στο παντοπωλείο.
Η τελευταία πράξη του δράματος
Οι Σαΐντ και Σερίφ Κουασί, 34 και 32 ετών αντίστοιχα, βασικοί ύποπτοι του μακελειού που εκτυλίχθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στα γραφεία του περιοδικού «Charlie Hebdo», έπεσαν νεκροί από τα πυρά των ειδικών δυνάμεων και της αστυνομίας.
«Μας έστειλε η Αλ Κάιντα», φέρεται να ήταν οι τελευταίες λέξεις των δύο αδελφών.
Αιματηρή επέμβαση της αστυνομίας στο τυπογραφείο όπου κρύβονταν οι δράστες της επίθεσης στο «Charlie hebdo»Προηγήθηκε έφοδος των δυνάμεων ασφαλείας, στο τυπογραφείο, κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώθηκε μπαράζ εκρήξεων και πυροβολισμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αδελφοί Κουασί, έπειτα από τις εκρήξεις, βγήκαν απ’ το κτήριο όπου βρίσκονταν και άρχισαν να πυροβολούν κατά ριπάς, προς πάσα κατεύθυνση, λίγο πριν πέσουν νεκροί.
Η στιγμή της επιχείρησης στο τυπογραφείο:
Παράλληλη επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο εβραϊκό παντοπωλείο, στο Πορτ ντε Βενσάν στο Παρίσι όπου ένοπλος είχε εισβάλει πριν από μερικές ώρες ανοίγοντας πυρ.
Ο Αμεντί Κουλιμπαλί κρατούσε αδιευκρίνιστο -μέχρι στιγμής- αριθμό ομήρων, μέσα στο κατάστημα «Hyper Cacher», ανάμεσά τους και παιδιά. Όπως έγινε γνωστό, τουλάχιστον τέσσερις από τους ομήρους έπεσαν νεκροί και τέσσερις τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εξουδετέρωσης του δράστη.
Λίγο πριν από τις 18.00 (ώρα Ελλάδας), στο σημείο ακούστηκαν πέντε εκρήξεις και βροχή πυροβολισμών, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για εξουδετέρωση του δράστη και της δεύτερης υπόθεσης.
Μέχρι αυτή την ώρα, συγκεχυμένες είναι η πληροφορίες, σχετικά με την ύπαρξη δεύτερου δράστη μέσα στο παντοπωλείο. Όπως αναφέρει το CNN, στο κατάστημα βρισκόταν και η σύντροφος του Κουλιμπαλί, Χαγιάτ Μπουμεντιέν, η οποία κατάφερε να διαφύγει κρυπτόμενη μεταξύ των ομήρων. Την ίδια στιγμή το Skynews κάνει λόγο για άνδρα συνεργό, που έφερε όπλο και κατάφερε να απομακρυνθεί από το σημείο, μετά την έφοδο των δυνάμεων ασφαλείας.
Η επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας στο παντοπωλείο:
Αξιωματούχος της αστυνομίας ανέφερε ότι οι δράστες των επιθέσεων κατά πάσα πιθανότητα γνωρίζονταν και συνδέονταν μεταξύ τους. Εξάλλου, την ώρα που η ομηρία στο Παρίσι βρισκόταν σε εξέλιξη, ο 33χρονος Κουλιμπαλί είχε ζητήσει οι αστυνομικοί να επιτρέψουν τη διαφυγή των αδελφών Σαΐντ και Σερίφ Κουασί, σταματώντας την «πολιορκία» στο τυπογραφείο.
Δείτε ζωντανά όλες τι μεταδίδει το France 24:
Τι προηγήθηκε
Οι αδελφοί Κουασί εντοπίστηκαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής στην περιοχή που βρίσκεται 40 χλμ. βόρεια του Παρισιού και ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ της αστυνομίας και των υπόπτων, σε αυτοκινητόδρομο της Πικαρδίας, κοντά στο αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκωλ.
Μετά το περιστατικό, τα δύο αδέλφια κατάφεραν να διαφύγουν με αυτοκίνητο μάρκας Peugeot, παίρνοντας μαζί τους έναν όμηρο.
Στην όλη επιχείρηση συνέδραμαν οι ειδικές δυνάμεις καθώς και πέντε ελικόπτερα Super Puma. Παράλληλα, τα κοντινά νοσοκομεία τέθηκαν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού. Περί τις 12.00 τοπική ώρα, αφίχθησαν με ελικόπτερο και ειδικές δυνάμεις του στρατού, ενώ στην περιοχή κατέφθασαν βαρέα στρατιωτικά οχήματα, μεταξύ άλλων και τανκ.
Η «Le Figaro» μετέδωσε ότι από τα πυρά έπεσαν νεκροί τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ενώ η ίδια πηγή έκανε λόγο και για πολλούς τραυματίες. Πάντως, η εισαγγελία της Γαλλίας και η αστυνομία διέψευσε τις πληροφορίες περί θυμάτων.
Σχολεία, το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ και δημόσια κτήρια που βρίσκονται κοντά στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η γιγαντιαία επιχείρηση για τη σύλληψη των υπόπτων εκκενώθηκαν για λόγους ασφαλείας, ενώ έγιναν συστάσεις προς τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Λίγη ώρα αργότερα και συγκεκριμένα στις 13.00 ώρα Ελλάδος σήμανε συναγερμός στις γαλλικές Αρχές, ύστερα από την είδηση πως ένοπλος εισέβαλε σε εβραϊκό παντοπωλείο στο Παρίσι, ανοίγοντας πυρ.
Σε ισχύ παραμένει εντολή απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών περιμετρικά του παντοπωλείου.
Στο μεταξύ, ο Κουλιμπαλί μαζί με τη Χαγιάτ Μπουμεντιέν ήταν και οι βασικοί ύποπτοι για τη χθεσινή επίθεση στη Μονρούζ με θύμα μία αστυνομικό. Η Αστυνομία έδωσε τις φωτογραφίες και στοιχεία της ταυτότητάς τους στη δημοσιότητα:
Διάγγελμα Ολάντ για την αιματηρή επιχείρηση
Διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό απηύθηνε το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ, στον απόηχο της αιματηρής κατάληξης της συντονισμένης επιχείρησης διάσωσης σε Νταμαρτίν-αν-Γκελ και Πορτ ντε Βενσάν.
Εμφανώς μουδιασμένος, με το βλέμμα πάντα στραμμένο στην επόμενη ημέρα, ο Ολάντ εμφανίστηκε ενώπιον του λαού της χώρας.
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τον λαό του σε ενότητα προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος δεν έχει αποσοβηθεί.
Για ακόμη μία φορά, εξήρε το θάρρος των δυνάμεων ασφαλείας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Γαλλία μπόρεσε να αντιμετωπίσει την όλη κατάσταση. Η Γαλλία γνωρίζει ότι μπορεί να τα καταφέρει χάρη στις δυνάμεις ασφαλείας, τους άνδρες και τις γυναίκες που έχουν το απαραίτητο σθένος».
Παράλληλα, χαρακτήρισε το περιστατικό ομηρίας στο εβραϊκό παντοπωλείο ως «μία αποτρόπαιη πράξη αντισημιτισμού», ενώ αναφερόμενος στους δράστες των δύο αιματηρών συμβάντων είπε ότι «αυτοί οι φανατικοί δεν έχουν καμία σχέση με τη θρησκεία του Ισλάμ».
Αναφέρθηκε ακόμη στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών χωρών-μελών της Ε.Ε. που πραγματοποιείται την προσεχή Κυριακή στο Παρίσι, με αντικείμενο την τρομοκρατία λέγοντας: «Πλήθος ηγετών διαφόρων χωρών εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία. Θα είναι εδώ την Κυριακή. Θα είμαι εδώ μαζί τους».
Τέλος, κάλεσε όλους τους Γάλλους να ενωθούν προκειμένου να διατρανώσουν τις αξίες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και του Πλουραλισμού.
«Είμαστε ένα έθνος ελεύθερο που δεν πρέπει να υποκύψει σε καμία πίεση και κανέναν φόβο επειδή υπερασπιζόμαστε ένα ιδανικό μεγαλύτερο από εμάς» είπε ο Γάλλος πρόεδρος και κατέληξε:
«Από αυτή τη δοκιμασία βγαίνουμε ακόμα πιο δυνατοί.
Ζήτω η Δημοκρατία.
Ζήτω η Γαλλία».
Το προφίλ του Κουλιμπαλί
O Αμεντί Κουλιμπαλί ήταν ο ένοπλος που κρατούσε ομήρους εντός του εβραϊκού παντοπωλείου. Ο 33χρονος Κουλιμπαλί καταγόταν από το Ζουβισί-σουρ-Ορζέ της Ιλ ντε Φρανς. Σύμφωνα με τη «Le Monde», o Κουλιμπαλί και ο Σερίφ Κουασί ήταν υποστηρικτές του ακραίου ισλαμιστή ηγέτη Τζαμέλ Μπεγκάλ.
O Mπεγκάλ θεωρείται ως «υπ’ αριθμόν ένα ύποπτος προσηλυτισμού δεκάδων Γάλλων μουσουλμάνων» και έχει ήδη καταδικαστεί για τρομοκρατία. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Γαλλίας σε υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες εντόπισε τεκμήρια που επιβεβαιώνουν τη φιλική σχέση μεταξύ των δύο εκτελεστών, ενώ κατά το παρελθόν είχαν εκδηλώσει την πρόθεση να επισκεφθούν μαζί τον Μπεγκάλ, προτού εκείνος τους πει να αναβληθεί η συνάντησή τους, «επειδή έχει την αίσθηση ότι τελούν υπό παρακολούθηση».
Η Χαγιάτ Μπουμεντιέν ήταν σύντροφος του Κουλιμπαλί από το 2010 και ζούσε στο σπίτι του, ενώ ο ίδιος εξέτιε ποινή φυλάκισης.
Στο μεταξύ, σε ένα φύλλο της εφημερίδας Le Parisien από το 2009 υπάρχει μία φωτογραφία νεαρού που μοιάζει με τον Κουλιμπαλί, ο οποίος επρόκειτο να συναντήσει τον τότε πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να υποστηρίξει τους νεαρούς -εργαζόμενους και μη- ανθρώπους.
Στο σχετικό άρθρο, ο νεαρός, τα στοιχεία του οποίου συμπίπτουν με αυτά του δράστη της ομηρίας στο Παρίσι εμφανίζεται να έλεγε: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος. Δεν ξέρω τι θα του πω (σ.σ. του Σαρκοζί). Μάλλον θα τον χαιρετίσω αρχικά. Ελπίζω ο πρόεδρος να μπορέσει να μου βρει μια δουλειά».
Aυτόπτης μάρτυρας μετά το μακελειό στο περιοδικό: «Ήταν ήρεμοι και αποφασισμένοι. Αληθινοί κομάντο»
Στο Europe 1 μίλησε ο άνθρωπος, του οποίου το αυτοκίνητο μάρκας Renault Clio εκλάπη το μεσημέρι της Τετάρτης από τους υπόπτους λίγο μετά το μακελειό.
Μιλώντας για το τετ α τετ που είχε με τους δράστες, ο εν λόγω άνδρας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ήταν βαριά οπλισμένοι και πως του ζήτησαν να βγει έξω από το αμάξι του γιατί το χρειάζονταν.
«Ήταν πολύ ήρεμοι, πολύ αποφασισμένοι, πολύ ισορροπημένοι και επαγγελματίες. Πραγματικοί κομάντο» ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν ύψωσαν καθόλου τη φωνή τους, δεν έτρεχαν, δεν έδειχναν καθόλου ταραγμένοι. Δεν ίδρωναν… Τίποτα από όλα αυτά».
O ίδιος συμπλήρωσε: «Μου είπαν ότι εάν σε ρωτήσουν οι δημοσιογράφοι, πες τους ότι είμαστε η αλ Κάιντα στην Υεμένη».
Βαλς: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο»
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε σήμερα ότι η χώρα είναι σε πόλεμο «εναντίον της τρομοκρατίας, όχι εναντίον μιας θρησκείας», εκτιμώντας ότι νέα μέτρα είναι «αναμφίβολα» αναγκαία «για την αντιμετώπιση της απειλής».
«Βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας. Δεν είμαστε σε πόλεμο εναντίον μιας θρησκείας, εναντίον ενός πολιτισμού» τόνισε ο Βαλς κατά τη συνεδρίαση των νομαρχών στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Διαβάστε επίσης:
Δεύτερη ομηρία στο Παρίσι – Ένοπλος άνοιξε πυρ μέσα σε εβραϊκό παντοπωλείο
Το σκοτεινό παρελθόν των εκτελεστών
Το άλλοθι του 18χρονου υπόπτου για το μακελειό στα γραφεία του «Charlie Hebdo»