Το 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γιορτάζει τον ιωβηλαίο του, προσκαλώντας κοινό και δημιουργούς σε μια περιπλάνηση στο συναρπαστικό τοπίο της 7ης Τέχνης. Για δέκα ημέρες, από τις 13 έως τις 22 Νοεμβρίου 2009, το 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με πρόεδρο τον Γιώργο Χωραφά και διευθύντρια τη Δέσποινα Μουζάκη, θα μεταμορφώσει τις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, την ιστορική δηλαδή έδρα του Φεστιβάλ, αλλά και τις αίθουσες Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα, την αίθουσα του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τους εκθεσιακούς χώρους των Αποθηκών του Λιμανιού, σε έναν τόπο ανακάλυψης των πρωτοποριακών κινηματογραφικών τάσεων, αλλά και ένα σημείο συνδιαλλαγής, διάδρασης και επικοινωνίας.

Με κεντρικό σύνθημα, το ερώτημα «Why Cinema Now?», το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να αποτελέσει μια διαφορετική πρόταση που θα τροφοδοτήσει τη σκέψη και θα προκαλέσει το διάλογο, που θα εξερευνήσει το νόημα και την αξία, τα όρια και τις προοπτικές του κινηματογράφου στις μέρες μας. Ένα κινηματογραφικό δεκαήμερο, με προβολές ταινιών από όλο τον κόσμο, σημαντικούς προσκεκλημένους, αφιερώματα, masterclasses, ανοιχτές συζητήσεις, παράλληλες εκδηλώσεις, διαδικτυακά φόρα, αλλά και καινοτόμες δράσεις που υποστηρίζουν και ενισχύουν την κινηματογραφική παραγωγή και προβολή της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, θα συνθέσει το πολυπρισματικό ψηφιδωτό της φετινής επετειακής διοργάνωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 50ο Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους μεγάλα ονόματα της σύγχρονης κινηματογραφικής σκηνής: Ο πολυσχιδής πρωτοπόρος γερμανός δημιουργός Βέρνερ Χέρτζογκ. Ο Γκόραν Πασκάλιεβιτς – ένας απ’ τους σημαντικότερους βαλκάνιους δημιουργούς της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς. Ο Σιντ Γκάνις, παραγωγός και μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Η σαγηνευτική ηθοποιός και ερμηνεύτρια Τζέιν Μπίρκιν. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος και δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής Αλεξάντερ Ντεπλά. Ο βραβευμένος με Όσκαρ παραγωγός του Τελευταίου Αυτοκράτορα, Τζέρεμι Τόμας. Ο Τζιμ Γιαννόπουλος, παραγωγός και πρόεδρος της 20th Century Fox. Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν, ο οποίος με την ταινία του Soul Kitchen θα ανοίξει την αυλαία του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ο σεναριογράφος και βασικός συνεργάτης του Τέρι Γκίλιαμ, Τόνι Γκρισόνι. Η Ουάρις Ντίρι, συγγραφέας της αυτοβιογραφίας «Το λουλούδι της ερήμου», αλλά και η ηθοποιός και μοντέλο Λίγια Κεμπέντε η οποία πρωταγωνιστεί στην κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου. Ο βραβευμένος με Όσκαρ για την καλλιτεχνική διεύθυνση του Λαβύρινθου του Πάνα, production designer Εουχένιο Καμπαγιέρο. Η γαλλίδα ηθοποιός Αν Κονσινί, πρωταγωνίστρια στην τελευταία ταινία του Αλέν Ρενέ Αγριόχορτα που θα κλείσει την αυλαία του Φεστιβάλ. Η βραβευμένη ηθοποιός της ταινίας Σεράγιεβο σ’ αγαπώ Μιριάνα Καράνοβιτς. Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Έιμος Πόου. Ο ούγγρος σκηνοθέτης Gyorgy Palfi, η τελευταία ταινία του οποίου I’m Not Your Friend θα προβληθεί στο Φεστιβάλ. Ο βραβευμένος με τον Χρυσό Λέοντα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας για την ταινία Lebanon Σαμουέλ Μαόζ. Ο πρωτοπόρος της pink eiga, παραγωγός της Αυτοκρατορίας των Αισθήσεων, ιάπωνας σκηνοθέτης Κότζι Γουακαμάτσου. Ο σκηνοθέτης και ένας απ’ τους πρωτεργάτες του Νέου Φιλιππινέζικου Κινηματογράφου, Λαβ Ντίαζ.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα highlights του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το Διεθνές Διαγωνιστικό, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Δέσποινας Μουζάκη, προσανατολίζεται στις πρώτες και δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, αναζητώντας και αναδεικνύοντας τους νέους κινηματογραφιστές που ξεχωρίζουν για την σκηνοθετική δεξιοτεχνία, την τόλμη και τη δύναμη της κινηματογραφικής τους γλώσσας. Οι ταινίες που επιλέγονται εκφράζουν τις πλέον πρωτοποριακές κινηματογραφικές τάσεις της εποχής μας. Κοινός άξονάς τους -ανεξαρτήτως θεματολογίας- η έμφυτη δημιουργική ανάγκη τους να δώσουν τροφή για σκέψη, να προβληματίσουν, να σχολιάσουν καίρια ζητήματα και καταστάσεις, αλλά και να διευρύνουν τους ορίζοντες της λογικής, του συναισθήματος και της φαντασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πρόγραμμα αυτό εντάσσονται το Διεθνές Διαγωνιστικό, με τις εντός και εκτός συναγωνισμού ταινίες, οι Ειδικές Προβολές και οι ταινίες Έναρξης και Λήξης. Στο επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν το Χρυσό και τον Αργυρό Αλέξανδρο, αξίας 40.000 και 25.000 ευρώ αντιστοίχως, καθώς και πέντε ακόμη βραβεία που θα απονείμει επταμελής διεθνής κριτική επιτροπή. Σημειώνουμε επίσης πως οι 2 από τις 15 ταινίες του Διαγωνιστικού είναι ελληνικής παραγωγής.

Φέτος το Διαγωνιστικό τμήμα περιλαμβάνει 2 παγκόσμιες πρεμιέρες (Μετάλλιο Τιμής, Χορεύοντας στον πάγο), 1 διεθνή πρεμιέρα (Το χωράφι του πατέρα) και 8 ευρωπαϊκές πρεμιέρες (Αγνοούμενος, Τα αγόρια από το Μπακάλ, Θα’ ρθει η μέρα, Προορισμός: Βορράς, St Nick, Ηλιόπολη, Δίχως αγάπη, Μικρές εξεγέρσεις).

Η τελετή έναρξης του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009, στο Ολύμπιον, με την προβολή της ταινίας Soul Kitchen του Φατίχ Ακίν. Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009 στο Ολύμπιον, με την ταινία του θρυλικού κινηματογραφιστή Αλέν Ρενέ, Αγριόχορτα / Les herbes folles.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: Soul Kitchen του Φατίχ Ακίν
Ο πολυβραβευμένος Φατίχ Ακίν υπογράφει για πρώτη φορά στην καριέρα του μια ευχάριστη και δροσερή κωμωδία με έντονο το ελληνικό στοιχείο, μια ταινία-ερωτικό γράμμα προς τη γενέτειρά του, το Αμβούργο, όπως επισημαίνει και ο ίδιος. Ήρωες του Soul Kitchen, δύο αδέλφια ελληνικής καταγωγής και οι ιστορίες τους, όπως τις αφηγείται ο Ακίν, με φόντο το ομότιτλο εστιατόριο. Η επιτυχημένη «συνταγή» του σκηνοθέτη στηρίζεται σε καλογραμμένους διάλογους, εξαιρετική -ελληνική και όχι μόνο- μουσική και αξιόλογες ερμηνείες από τρεις σταθερούς συνεργάτες του: τον ελληνικής καταγωγής γερμανό ηθοποιό Αδάμ Μπουσδούκο -οποίος έγραψε και το σενάριο μαζί με τον Ακίν-, τον Μόριτς Μπλάιμπτροϊ και τον Μπιρόλ Ουνέλ.

ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ: Αγριόχορτα / Les herbes folles του Αλέν Ρενέ

Παραμένοντας στα 87 χρόνια του ένας δραστήριος ζωντανός μύθος του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο Αλέν Ρενέ στα Αγριόχορτα / Les herbes folles αφηγείται ένα ρεαλιστικό αλλά και παιχνιδιάρικο παραμύθι ενορχηστρωμένο με κωμική βιρτουοζιτέ και διαποτισμένο με έναν σκοτεινό τόνο, χαρακτηριστικό του ύφους του δημιουργού. Ένα χαμένο πορτοφόλι γίνεται η αφορμή για να ενωθούν τα πεπρωμένα διαφόρων –μελαγχολικών κατά βάση- χαρακτήρων και να ξεκινήσει μια ανορθόδοξη και ενδιαφέρουσα ρομαντική περιπέτεια. Ο Ρενέ αποσπά απολαυστικές ερμηνείες από το εξαιρετικό καστ του, προκαλώντας τον θεατή σε όλα τα επίπεδα, με την χαρακτηριστική άνεση και αυτοπεποίθηση ενός σπουδαίου auteur.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το ελληνικό τμήμα του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί 8 ταινίες ελληνικής παραγωγής, το καθιερωμένο διαγωνιστικό πρόγραμμα DigitalWave, καθώς και 8 φοιτητικές ταινίες των φοιτητών του τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια των σπουδών τους.

Τιμητική εκδήλωση:
Με αφορμή την επετειακή διοργάνωση, το 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συναντά την 1η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου, πραγματοποιώντας μια τιμητική εκδήλωση, στην οποία θα τιμήσει σημαντικές προσωπικότητες που έχουν συμβάλλει στην πενηντάχρονη πορεία του θεσμού. Ανάμεσά τους, ο Νίκος Κούνδουρος και ο Ντίνος Κατσουρίδης, σκηνοθέτες ταινιών που διαγωνίστηκαν στην 1η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου. Στην εκδήλωση θα προβληθεί η ταινία Το ποτάμι του Νίκου Κούνδουρου, η πρώτη ελληνική ταινία που βραβεύθηκε στην 1η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου.

DigitalWave 04:
Το DigitalWave 04 επιστρέφει δυναμικά και φέτος, με στόχο να αποτελέσει ξανά ένα σημείο συνάντησης και συνδιαλλαγής των δημιουργών της ψηφιακής εποχής, καθώς και ένα εργαλείο διεύρυνσης των εκφραστικών τους μέσων σε ό,τι αφορά στην παραγωγή, την επεξεργασία, αλλά και την επικοινωνία των ταινιών τους με το θεατή. Οι δημιουργοί -τολμηροί, καυστικοί- αγγίζουν με αυθορμητισμό και πρωτοτυπία τις σημαντικότερες κοινωνικές θεματικές του σήμερα.

Φοιτητικές ταινίες:
To 50o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προβάλλει φέτος 8 φοιτητικές ταινίες των φοιτητών του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Δυο εξ αυτών επιλέχθηκαν, σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου, για να προβληθούν στην τελετή λήξης του DigitalWave 04 μετά την απονομή των βραβείων.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΒΕΡΝΕΡ ΧΕΡΤΖΟΓΚ
Στον ταξιδευτή των παράδοξων εικόνων Βέρνερ Χέρτζογκ, στον απρόβλεπτο και πάντα ανήσυχο κινηματογραφιστή, πραγματοποιεί πλήρη ρετροσπεκτίβα το επετειακό 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Στα 67 του χρόνια, ο Βέρνερ Χέρτζοκ παραμένει ένας εξερευνητής δημιουργός, στρέφοντας την κάμερά του σε ανθρώπινες ιστορίες που ευαισθητοποιούν και ενεργοποιούν συνειδήσεις. Δεν είναι διόλου τυχαίο, ότι είναι ο μοναδικός σκηνοθέτης στη λίστα του περιοδικού ΤΙΜΕ, με τις 100 προσωπικότητες που ασκούν την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο για το 2009. Ο γερμανός δημιουργός θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τις ταινίες του και να παραδώσει ένα masterclass, ενώ το Φεστιβάλ θα τον τιμήσει με Χρυσό Αλέξανδρο για την συμβολή του στην Έβδομη Τέχνη. Το πλήρες αφιέρωμα – το οποίο συνοδεύεται από ειδική έκδοση – περιλαμβάνει το σύνολο του έργου του σκηνοθέτη, μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους και τηλεοπτικά project. Πολυσχιδής και ακούραστος, ο Χέρτζογκ συνεχίζει ακάθεκτος να μεγαλουργεί, να συνθέτει, αποσυνθέτει και ανασυνθέτει τον κινηματογραφικό του εαυτό. Άλλωστε, το ομολογεί και ο ίδιος: «Είμαι οι ταινίες μου».

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΚΟΡΑΝ ΠΑΣΚΑΛΙΕΒΙΤΣ

Αφιέρωμα στον Γκόραν Πασκάλιεβιτς, έναν απ’ τους σημαντικότερους βαλκάνιους δημιουργούς της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς, πραγματοποιεί φέτος το Φεστιβάλ, στο πλαίσιο του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια. Ο πολυβραβευμένος σέρβος κινηματογραφιστής θα παραβρεθεί στο 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για να παρουσιάσει τις ταινίες του – συνολικά 13 μεγάλου μήκους και 2 μικρού μήκους – και να παραδώσει ένα masterclass. Στο πλαίσιο της ρετροσπεκτίβας – που συνοδεύεται από ειδική έκδοση – θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και η τελευταία ταινία του, με τίτλο Ταξίδια του μέλιτος / Honeymoons, η πρώτη σερβο – αλβανική συμπαραγωγή στην ιστορία του κινηματογράφου, ενώ το Φεστιβάλ θα τιμήσει τον δημιουργό με τον Χρυσό Αλέξανδρο για την συμβολή του στην Έβδομη Τέχνη.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΖΕΡΕΜΙ ΤΟΜΑΣ

Το 50ο Φεστιβάλ τιμά τον βραβευμένο με Όσκαρ για τον Τελευταίο αυτοκράτορα παραγωγό Τζέρεμι Τόμας, προβάλλοντας ταινίες – σταθμούς που σηματοδότησαν τόσο την προσωπική του διαδρομή, όσο και την πορεία της Έβδομης Τέχνης. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει την προβολή των ταινιών Η δύναμη της σάρκας του Νίκολας Ρεγκ, Οι ονειροπόλοι του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, Καλά Χριστούγεννα κύριε Λόρενς του Ναγκίσα Οσίμα, καθώς και την τελευταία ταινία, την παραγωγή της οποίας υπογράφει ο Τζέρεμι Τόμας, με τίτλο Creation σε σκηνοθεσία Τζον Άμιελ. Ο Τζέρεμι Τόμας, θα παραβρεθεί στη διοργάνωση, όπου θα παραδώσει και ένα masterclass.

ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
Οι Ημέρες Ανεξαρτησίας συνεχίζουν για πέμπτη συνεχή χρονιά το ταξίδι τους στο απρόβλεπτο, ποικιλόμορφο τοπίο του παγκόσμιου ανεξάρτητου σινεμά. Σπουδαιότεροι σταθμοί στη φετινή διαδρομή, αποτελούν τα αφιερώματα στο Νέο Φιλιππινέζικο Κινηματογράφο μέσα από ταινίες πρόσφατης παραγωγής, καθώς και στην Pink Eiga, ένα μοναδικό κινηματογραφικό είδος που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία, ανοίγοντας νέα σελίδα στην εξερεύνηση του απενοχοποιημένου ερωτισμού.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΖΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Το αφιέρωμα στον φιλιππινέζικο κινηματογράφο, αναδεικνύει μία από τις σύγχρονες και ριζοσπαστικές τάσεις της παγκόσμιας κινηματογραφίας και περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικές ταινίες πρόσφατης παραγωγής δια χειρός των πιο αναγνωρισμένων και βραβευμένων διεθνώς φιλιππινέζων δημιουργών όπως οι Μπριγιάντε Μεντόζα, Λαβ Ντίαζ, Ράγια Μαρτίν, Τζον Τόρες κ.α. αλλά και τη μεγάλη έκπληξη του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας, το Engkwentro του Πέπε Τζοκνό, που απέσπασε τα βραβεία Orrizonti και Lion of the Future για πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη. Οι δημιουργοί αυτοί, οι περισσότεροι από τους οποίους θα δώσουν το παρόν στο Φεστιβάλ, κατόρθωσαν να τοποθετήσουν τις Φιλιππίνες στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη, σηματοδοτώντας μια νέα «χρυσή εποχή» για το φιλιππινέζικο σινεμά.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ PINK EIGA ΤΟΥ ΙΑΠΩΝΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ
Το αφιέρωμα στην Pink Eiga περιλαμβάνει ταινίες των πλέον πρωτοπόρων δημιουργών που αναδύθηκαν την δεκαετία του ’60, ανανεώνοντας μια κινηματογραφική βιομηχανία που βρισκόταν ήδη στην ακμή της. Την ίδια εποχή που η Ευρώπη ζούσε στους ρυθμούς του Μάη του ’68, στην Ιαπωνία, η κινηματογραφική βιομηχανία δονούνταν από το έργο σκηνοθετών που έδωσαν τη δική τους, προσωπική εκδοχή για τη φαντασία στην εξουσία, μεταφράζοντας σε πλάνα μοναδικής αισθητικής τα πιο παράξενα όνειρά τους. Με συνειδητή επιλογή το «ροζ», δημιουργοί όπως ο Κότζι Γουακαμάτσου, ο Νομπόρου Τανάκα, o Μασάο Αντάτσι, o Καν Μουκάι, o Τατσούμι Κουμασίρο και ο Μαμόρου Γουατανάμπε, έδωσαν τη δική τους, προσωπική εκδοχή για τη φαντασία στην εξουσία, μεταφράζοντας σε πλάνα μοναδικής αισθητικής τα πιο παράξενα όνειρά τους.

Εκτός από τα αφιερώματα και τις ταινίες του βασικού κορμού ID 09, οι οποίες διαγωνίζονται και για το βραβείο Ανθρώπινες Αξίες της Βουλής των Ελλήνων, συνεχίζονται για πέμπτη χρονιά τα τμήματα Κάποιος να τους προσέχει και Νέοι Αμερικανοί. Στο πλαίσιο του πρώτου, παρουσιάζεται η ελπιδοφόρα γερμανίδα δημιουργός Μάρεν Άντε, ενώ το δεύτερο αναδεικνύει, όπως πάντα, τις αμερικανικές ανεξάρτητες ταινίες που ξεχωρίζουν από το σύνολο. Μαζί κοντά μας και φέτος θα είναι και οι Ειδικές Προβολές αλλά και μια Παιδική Προβολή, με τίτλο Ένα χωριό που το λένε πανικό (Βέλγιο).

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Τα Βαλκάνια, η γεωγραφική περιοχή με την ξεχωριστή φυσιογνωμία και τη γοητευτική πολυμορφία, με τις ιδιαίτερες ιστορικοπολιτικές διεργασίες που άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα στις ζωές των ανθρώπων και την κουλτούρα τους, βρίσκονται για 16η χρονιά στο επίκεντρο του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια στο πλαίσιο του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Από το 1994, που θεσπίστηκε ως ξεχωριστή ενότητα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έως σήμερα, το πρόγραμμα αυτό συνάδει απόλυτα με την πολιτική του Φεστιβάλ για την προώθηση του βαλκανικού σινεμά στη διεθνή αγορά και τη διεύρυνση των δυνατοτήτων συνεργασίας των κινηματογραφικών δυνάμεων της ευρύτερης περιοχής.

Εκτός από το μεγάλο αφιέρωμα στον σέρβο κινηματογραφιστή Γκόραν Πασκάλιεβιτς, το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια παρουσιάζει φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα με τις πιο σημαντικές πρόσφατες ταινίες από τη Ρουμανία, την Σερβία, την Σλοβενία, την Τουρκία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Κροατία.

FOCUS: POST ROMANCE
Για την 50η επέτειο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η ενότητα FOCUS με θεματικό άξονα το νεολογισμό «post-romance», επιχειρεί όχι μόνο να επαναπροσδιορίσει την έννοια του ρομαντισμού και των πολλαπλών απεικονίσεών του στην έβδομη τέχνη, αλλά και να ανανεώσει κινηματογραφικά το είδος των ρομαντικών ταινιών. Το post-romance συναντά κινηματογραφικά τις πιο σημαντικές θεματικές των καιρών μας, όπως είναι η ανάγκη για συντροφικότητα, η ανθρώπινη σεξουαλικότητα, η μοναξιά, η αστική ζωή, η σχέση μας με τη φύση και βεβαίως οι ρευστές και διαρκώς μεταβαλλόμενες ερωτικές σχέσεις. Στις ταινίες που φιλοξενούνται φέτος στην ενότητα FOCUS, το ταίριασμα δύο ανθρώπων που νικούν το εφήμερο τοποθετείται σε ένα σύγχρονο πλαίσιο, όπου το κλασικό αφηγηματικό όχημα «αγόρι γνωρίζει κορίτσι», μπορεί να έχει πολλές εναλλακτικές.

EXPERIMENTAL FORUM
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Experimental Forum, φιλοδοξεί να αναδείξει την avant garde κινηματογραφική σκηνή, λειτουργώντας ως ένα πεδίο εξερεύνησης, αποδόμησης και επαναπροσδιορισμού του πειραματικού κινηματογράφου σήμερα. Ο ανεξάρτητος κινηματογράφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας μέσα από το πρόγραμμα Αχαρτογράφητη Σερβία, η avant – garde των ερασιτεχνών, το έργο πρωτοπόρων του πειραματικού σινεμά μέσα από το Amantes Sunt Amentes, αλλά και σύγχρονων εκπροσώπων του όπως οι Harun Farocki και Heinz Emingholz, θα παρουσιαστούν στο φετινό Experimental Forum, το οποίο εγκαινιάζει ένα avant–garde πρόγραμμα για παιδιά και προτείνει μια ιδιαίτερη performance από τους Metamkine και μια βίντεο εγκατάσταση των πολυβραβευμένων Marina Grzinic και Aina Smid η πρώτη εκ των οποίων θα παραβρεθεί στη διοργάνωση και θα παρουσιάσει στο κοινό το έργο της.

ΑΓΟΡΑ
Νευραλγικό κομμάτι της διοργάνωσης, η Αγορά μέσα από τις καινοτόμες δραστηριότητές της, υποστηρίζει τη διεθνοποίηση των τοπικών κινηματογραφικών αγορών και διευκολύνει την ισχυρότερη οικονομική πρόσβασή τους στη διεθνή αγορά.

Η Αγορά που θα φιλοξενηθεί φέτος στην Αποθήκη 13 στο Λιμάνι, περιλαμβάνει:

5η ετήσια «Αγορά» Κινηματογραφικών Ταινιών (14-22 Νοεμβρίου 2009):
Σε συνέχεια της επιτυχημένης 4ης διοργάνωσης της «Αγοράς» χάριν της οποίας 36 ταινίες οπό την ΝΑ Ευρώπη εξασφάλισαν διανομή σε 18 διαφορετικές περιοχές του κόσμου, στην φετινή 5η «Αγορά» παίρνουν μέρος οι ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο, που συμμετέχουν σε όλα τα επίσημα προγράμματα του Φεστιβάλ καθώς και μια επιλογή 128 ταινιών από την ΝΑ Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την ΝΑ Μεσόγειο που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση συμμετοχής στην Αγορά. Σημαντική καινοτομία είναι ότι φέτος η Αγορά εγκαινιάζει την Ψηφιακή Βιντεοβιβλιοθήκη (Agora Digital Film Library On Demand) με στόχο την μεγιστοποίηση των υπηρεσιών που παρέχονται στους συμμετέχοντες Αγοραστές και Πωλητές.

Βαλκανικά έργα σε εξέλιξη:
Το πετυχημένο πρόγραμμα προβολών της Αγοράς, διοργανώνεται και φέτος για τέταρτη χρονιά, σε συνεργασία με το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια. Απευθύνεται αποκλειστικά σε διανομείς, πράκτορες πωλήσεων και προγραμματιστές Φεστιβάλ. Προβάλλονται επιλεγμένες ταινίες από τα Βαλκάνια που βρίσκονται σε στάδιο πριν από την ολοκλήρωσή τους.

5ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads (16 έως τις 18 Νοεμβρίου 2009):

Το Crossroads που ενισχύεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDIA, έχει ως στόχο του να στηρίζει τους παραγωγούς ταινιών μεγάλου μήκους, οι οποίες συνδέονται με τις περιοχές της Μεσογείου και των Βαλκανίων, προωθώντας τους σε ένα δίκτυο χρηματοδοτών, συμπαραγωγών και σημαντικών παραγόντων της κινηματογραφικής βιομηχανίας απ΄ όλο τον κόσμο. Φέτος το Crossroads έχει επιλέξει 17 σχέδια κινηματογραφικών ταινιών με κριτήριο την ποιότητα του σεναρίου, την δημιουργική ομάδα και την δυνατότητα πραγματοποίησης τους. Το 5ο Φόρουμ, εγκαινιάζει την συνεργασία του με το Producer’s Network των Κανών, αλλά και μια καινούργια συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο συγγραφής σεναρίου και ανάπτυξης κινηματογραφικού project MFI SCRIPT 2 FILM WORKSHOPS που διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ).

Βαλκανικό Ταμείο Ανάπτυξης Σεναρίου – Balkan Fund (14-16 Νοεμβρίου 09):

Το Balkan Fund, το Ταμείο Ανάπτυξης Σεναρίων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για έβδομη συνεχή χρονιά την επιτυχημένη λειτουργία του. Φέτος στο εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 50ου Φεστιβάλ επελέγησαν να συμμετάσχουν 10 σχέδια σεναρίου από 9 χώρες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία του Balkan Fund. Κύριος στόχος του Balkan Fund είναι να επωφεληθούν όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, ανεξάρτητα από το ποια σχέδια θα αποφασίσει να βραβεύσει η κριτική επιτροπή και να τους δοθεί η ευκαιρία να επικοινωνήσουν και να παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε διεθνείς επαγγελματίες του χώρου, όπως διευθυντές άλλων ταμείων, commissioning editors, παραγωγούς, διανομείς και υπεύθυνους πωλήσεων, οι οποίοι θα βρίσκονται προσκεκλημένοι στην Θεσσαλονίκη για τις εργασίες του Ταμείου.

Salonica Studio / Four Corners ’09 (18-23 Νοεμβρίου ’09):

Το 50o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνεχίζει στη φετινή διοργάνωσή του σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την εκπαιδευτική πρωτοβουλία του Salonica Studio που ξεκίνησε το 2006 για ειδικευόμενους στην παραγωγή φοιτητές και εντάσσεται στις αναπτυξιακές δραστηριότητες της Αγοράς όντας παράλληλα αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Four Corners, το οποίο υποστηρίζεται από το MEDIA. Σε αυτό, σπουδαστές κινηματογραφικών σχολών από τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη συμμετέχουν με πρόταση σεναρίου την οποία επεξεργάζονται σε μικρές ομάδες με ειδικούς του χώρου, παρακολουθούν σεμινάρια πάνω στη διεθνή χρηματοδότηση και τις πωλήσεις, καθώς και τις λοιπές αναπτυξιακές δραστηριότητες του Φεστιβάλ που αφορούν στο γνωστικό τους αντικείμενο, μελετούν περιπτώσεις επιτυχημένων ευρωπαϊκών συμπαραγωγών και μαθαίνουν πρακτικές παρουσίασης της δουλειάς τους (pitching techniques).

ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΙΙ:
Με στόχο την άμεση κοινωνική ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος και οικολογίας και με την επιθυμία να αποτελέσει παράδειγμα για ανάληψη οικολογικής δράσης, το επετειακό 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνεχίζει και ενδυναμώνει φέτος τον «πράσινο» διάλογο με το κοινό του, υλοποιώντας μια σειρά από δράσεις οικολογικού περιεχομένου. Στο πλαίσιο του 50ου Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν: Δενδροφύτευση σε συνεργασία με τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και το Δήμο Πεύκων Θεσσαλονίκης, ανοιχτή συζήτηση σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Δανίας και με την υποστήριξη του ΣΚΑΙ, του WWF και της GREENPEACE, προβολές ταινιών οικολογικού περιεχομένου, προβολές οικολογικών spot στις αίθουσες και στο τηλεοπτικό μαγκαζίνο του Φεστιβάλ FFTV, εγκατάσταση στον χώρο του λιμανιού κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε περιβαλλοντικά θέματα με χρήση πληροφοριών και εικόνας, ανακύκλωση παλαιών banners που μετατρέπονται στις συλλεκτικές τσάντες της 50ης διοργάνωσης, οικολογικό έργο τέχνης σε σχεδιασμό του Τμήματος Εκθέσεων του Φεστιβάλ και σε υλοποίηση των προσκεκλημένων του, ανακύκλωση υλικών που παράγονται κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, χάρτης Πράσινου Διαλόγου με περιπατητικές διαδρομές στους χώρους του Φεστιβάλ και την πόλη της Θεσσαλονίκης , carpooling κ.α.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Εκτός από τις προβολές, σημαντικό κομμάτι στη διοργάνωση κατέχουν οι παράλληλες εκδηλώσεις, οι ανοιχτές συζητήσεις και τα masterclasses τα οποία ενισχύονται και διευρύνονται με στόχο την ευρύτερη λειτουργία του φεστιβάλ, ως βήμα διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών γύρω από την τέχνη του κινηματογράφου.

Εκθέσεις:

Στο πλαίσιο του επετειακού 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζεται μία σειρά πρωτοποριακών εκθέσεων, οι οποίες «ζωντανεύουν» τα κινηματογραφικά αφιερώματα ενώ παράλληλα φέρνουν το κοινό σε επαφή με τις πιο πρωτοπόρες τάσεις της σύγχρονης τέχνης. Δυο εκθέσεις για τον Βέρνερ Χέρτζογκ, με τίτλους «Σημάδια ζωής. Ο Βέρνερ Χέρτσογκ και ο κινηματογράφος» και «BEAT PRESSER. ΒΕΡΝΕΡ ΧΕΡΤΣΟΓΚ – Το Σινεμά πρέπει να είναι σωματικό», η έκθεση των φοιτητών των Ανώτατων Σχολών Καλών Τεχνών Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Φλώρινας με τίτλο «Why Cinema Now?», η έκθεση με γιγαντοφωτογραφίες και video «Διονύσης Φωτόπουλος: Κινηματογράφος» σε συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ με το Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση με προβολές video art Marina Grzinic και Aina Smid, Λιουμπλιάνα Σλοβενία, με επιλογή έργων βίντεο από το 1990 έως το 2008 και η έκθεση με προβολή widescreen «Ανατομία των φαντασιώσεων: Τα μυστικά του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο», πλαισιώνουν την φετινή διοργάνωση. Παράλληλα οι εκθέσεις «Η Πρώτη Εικόνα» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ο Μιρό της Μαγιόρκα, πρωτοβουλία του Τελλόγλειου Ιδρύματος και Ο Μιρό της Μαγιόργκα και τα σύγχρονα εργαστήρια καλλιτεχνικής δημιουργίας στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης / ΚΜΣΤ, Εξωπραγματικό του Philip Tsiaras στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, 50 Ερμηνείες γυναικών – 50 Κοσμήματα από τους JAW, στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, συμμετέχουν με τον δικό τους τρόπο στον εορτασμό του ιωβηλαίου του Φεστιβάλ.

Συναυλίες:
Συναυλίες και ζωντανές περφόρμανς όπως αυτές των: Τζέιν Μπίρκιν, Locomondo (την βραδιά της τελετής έναρξης), Traffic Quintet της Dominique Lemonnier (που θα ερμηνεύσει έργα του συνθέτη Alexandre Desplat), The Brockas (που θα συνοδεύσουν την προβολή της ταινίας The muzzled horse of an engineer in search of mechanical saddles), The Prefabricated Quartet (με μουσική ειδικά γραμμένη για την ταινία The Crowd του King Vidor) και Metamkine θα δώσουν το δικό τους χρώμα στην επετειακή διοργάνωση.

Masterclasses – Ανοιχτές συζητήσεις:

Στο 50ο Φεστιβάλ masterclasses θα δώσουν ανάμεσα σε άλλους οι δημιουργοί Βέρνερ Χέρτζογκ και Γκόραν Πασκάλιεβιτς, ο Διευθύνων Σύμβουλος Fox Filmed Entertainment και μέλος τουBoard of Governors της αμερικανικής Academy of Motion Picture Arts and Sciences Τζιμ Γιανόπουλος στο πλαίσιο του προγράμματος Great Ideas του Ιδρύματος Νιάρχος, ο παραγωγός Τζέρεμι Τόμας, ο σχεδιαστής παραγωγής Εουχένιο Καμπαγιέρο, ο μουσικοσυνθέτης Αλεξάντρ Ντεπλά, η καθηγήτρια στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης Μαρίνα Γρκίζνιτς, ο σεναριογράφος και παραγωγός Τόνι Γκρισόνι. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν οι ανοιχτές συζητήσεις: Πράσινοι Διάλογοι II (Συζήτηση για τις κλιματικές αλλαγές και το περιβάλλον σε συνεργασία με τη Greenpeace, το WWF, τον ΣΚΑΙ και την Πρεσβεία της Δανίας), Η ανάδυση του νέου ανεξάρτητου κινηματογράφου από τις Φιλιππίνες (με τους Καν Ντε Λα Κρουζ, Τζον Τόρες, Ράγια Μαρτίν, Λαβ Ντίαζ, Αντόλφο Αλίξ Τζούνιορ, Pepe Diokno, Σεράντ Άντονι Σάντσεζ / Συντονιστής: Εντ Λεχάνο), Greek cinema now, συζήτηση με τον Σιντ Γκάνις , παραγωγό και μέχρι πρόσφατα πρόεδρο της αμερικανικής Academy of Motion Picture Arts and Sciences, η οποία κάθε χρόνο οργανώνει τα βραβεία Όσκαρ, αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς: Φίλιπ Τσιάρας (σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης), Η «Τέχνη» και η κινηματογραφική παράδοση στη Θεσσαλονίκη (σε συνεργασία με την Τέχνη και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και εκδήλωση της ΠΕΚΚ (Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου) με τίτλο «Οι έλληνες κριτικοί και τα 50 χρόνια του φεστιβάλ».

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επέλεξε να εορτάσει τα πενήντα του χρόνια όχι μόνον στο καθιερωμένο πλαίσιο του προγράμματός και των εκδηλώσεών του, αλλά δίνοντας έμφαση και σε άλλους τομείς, με πρώτον αυτόν της ενίσχυσης της σχέσης του με την πόλη της Θεσσαλονίκης με το πρωτοποριακό πρόγραμμα Street Cinema

STREET CINEMA: Ο κινηματογράφος στους δρόμους της πόλης
Με αφορμή λοιπόν τα 50ά γενέθλια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης του Φεστιβάλ με την πόλη, καθίσταται μία από τις βασικές προτεραιότητες της διοργάνωσης. Η δράση Street Cinema:Ο κινηματογράφος στους δρόμους της πόλης (9-22 Νοεμβρίου 2009) μετουσιώνει αυτή τη φιλοσοφία σε πράξη, και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επεκτείνεται σε κάθε γωνιά της πόλης, μετατρέποντας τη Θεσσαλονίκη σε έναν ζωντανό κινηματογράφο. Καλλιτέχνες, performers και ομάδες της πόλης, θα συμμετάσχουν, με δράσεις, αναπαραστάσεις από διάσημες κινηματογραφικές σκηνές, χορογραφίες και άλλα projects, εμπνευσμένα από την 7η τέχνη.

ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Στο πλαίσιο του εορτασμού, έμφαση δόθηκε και στην ανάπτυξη νέων υποδομών και στην παροχή νέων υπηρεσιών προς τους θεατές και τους επαγγελματίες προσκεκλημένους του. Έτσι, η Αγορά εγκαινιάζει φέτος την Ψηφιακή Βιντεοβιβλιοθήκη (Agora Digital Film Library On Demand) με στόχο την μεγιστοποίηση των υπηρεσιών που παρέχονται στους συμμετέχοντες Αγοραστές και Πωλητές Παράλληλα, το Φεστιβάλ, έχοντας ήδη αποκτήσει Διαχειριστική Επάρκεια για τα προγράμματα ΕΣΠΑ που ανοίγουν τον αναπτυξιακό του ορίζοντα για τα επόμενα χρόνια, φέτος προχωρά σε μία πρώτη αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει από τον δικτυακό του τόπο, στον οποίον πλέον ο θεατής μπορεί να δημιουργήσει το δικό του πρόγραμμα MyFestival και να παρακολουθήσει από τον προσωπικό του υπολογιστή επιλογή από το πρόγραμμα και όσα συμβαίνουν στους χώρους του Φεστιβάλ. Στο ίδιο πλαίσιο, προτείνει στους θεατές και φίλους του να ενημερώνονται για τις εξελίξεις και να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο Φεστιβάλ μέσα από το νέο του digital signaling, FFTV

FFTV:
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, θέτοντας σε νέα βάση τη σχέση του με τη Θεσσαλονίκη και με τους ανθρώπους της, ειδικά τους νεότερους φίλους του σινεμά, ανοίγει, όπως και ο κινηματογράφος, ένα νέο κεφάλαιο προς τα ψηφιακά μέσα και την επικοινωνία των δράσεων από τους χώρους του Φεστιβάλ σε ολόκληρη την πόλη – και ακόμη παραπέρα. Φέτος το Φεστιβάλ παρουσιάζει για πρώτη φορά, το ψηφιακό μαγκαζίνο του ή αλλιώς FFTV (Film Festival TV), το οποίο θα μεταδίδει οπτικό υλικό μέσω οθονών plasma στους χώρους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, στο Ολύμπιον και στο Λιμάνι, και σε κομβικούς δημόσιους χώρους και ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τις δράσεις και τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης