Η βασική δεξαμενή ψήφων για το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου που θα ιδρυθεί αύριο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόσφατη διαδικτυακή ψηφοφορία του zougla.gr που δημοσιεύτηκε στις 16/12/2014, πριν ακόμα οριστικοποιηθεί η ίδρυση του νέου κόμματος, το 19,1% των πολιτών δήλωσε ότι βλέπει θετικά την ίδρυσή του.
Από αυτούς, το 33,7% προέρχονται από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που σημαίνει ότι το 1/3 των συμπαθούντων της νέα πρωτοβουλίας του Γιώργου Παπανδρέου πιθανότατα δεν θα ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα, όπως σκόπευαν, αλλά θα εμπιστευθούν τον πρώην πρωθυπουργό.
Συγκεκριμένα, από τους 1.736 πολίτες που απάντησαν «ναι» στην ίδρυση του νέου κόμματος, οι 586 δήλωσαν ότι στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Με το νέο κόμμα ο πρώην πρωθυπουργός θα καταστεί ρυθμιστής της κατάστασης σχετικά με το ποιος θα είναι ο νικητής των επερχόμενων κρίσιμων εκλογών Είναι φανερό ότι οι ισορροπίες στον χώρο της κεντρο-αριστεράς και της αριστεράς αλλάζουν, όπως και οι πολιτικοί συσχετισμοί. Ακόμη κι αν το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου προτιμηθεί από μικρό ποσοστό του ελληνικού λαού, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας είναι μικρή, τότε ο πρώην πρωθυπουργός θα καταστεί ρυθμιστής της κατάστασης σχετικά με το ποιος θα είναι ο νικητής των επερχόμενων κρίσιμων εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.
Με την πρωτοβουλία αυτή λοιπόν, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν… προβληματίζει μόνο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά κυρίως τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πλέον έχει ένα επιπλέον σημαντικό εμπόδιο να υπερπηδησει, στον αγώνα του για τη συσπείρωση των αριστερών ψηφοφόρων.
Χαρακτηριστικό είναι το σημερινό άρθρο των Financial Times, στο οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου κατονομάζεται ως ηγέτης ενός κόμματος… «μπαλαντέρ», με τον συντάκτη του να εκτιμά ότι θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.
«Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο (σ.σ.: να ιδρυθεί το κόμμα) τότε αυτό θα μπορούσε να χαρίσει την εκλογική νίκη στο κόμμα της ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά», επισημαίνεται στο άρθρο χαρακτηριστικά…
«Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών» το όνομα του νέου κόμματος;
Σε ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τους συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, αναφέρθηκε ότι εκπρόσωποι τύπου του νέου κόμματος θα είναι οι Φίλιππος Σαχινίδης και Γιώργος Πεταλωτής. «Ο Γιώργος Παπανδρέου θα ανακοινώσει ο ίδιος τις αποφάσεις του με ένα κείμενο διακήρυξης που αποτελεί την ιδεολογική του ταυτότητα και φυσιογνωμία του», τόνισαν χαρακτηριστικά. Η εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη, το Σάββατο στις 17.30, θα είναι ανοιχτή στο κοινό και θα περιλαμβάνει ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου καθώς και τη διακήρυξη του Κινήματος, ενώ αναμένεται να παρευρεθούν και γνωστά στελέχη.
Η κατάθεση του καταστατικού του κόμματος -για το οποίο απαιτούνται 200 υπογραφές- στον Άρειο Πάγο, θα γίνει επίσης αύριο.
Σχετικά με το όνομα, το επικρατέστερο είναι το «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών», ενώ όσα γράφτηκαν στο διαδίκτυο τις τελευταίες ώρες σχετικά με το λογότυπο του νέου κόμματος, δεν ισχύουν.
Οργισμένη αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ
«Aνήθικη και παράλογη πολιτική πράξη» χαρακτηρίζει το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος.
Μέσω ανακοίνωσής του το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για προσπάθεια διάσπασης του ΠΑΣΟΚ με την ίδρυση «ιδιόκτητου κόμματος», ενώ παράλληλα, θέτει το ερώτημα «ποιος είναι ο λόγος που οδηγεί έναν πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργό, τον άνθρωπο που έλαβε τις καταλυτικές αποφάσεις για την ένταξη στο αρχικό μνημόνιο το 2010, να επιχειρεί να διασπάσει το κόμμα του;»
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη:
«Μας θλίβει η ανήθικη και παράλογη πολιτική πράξη που συντελείται με την εν ψυχρώ προσπάθεια του κ. Γιώργου Παπανδρέου να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ και λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές να ιδρύσει το δικό του προσωπικό και ιδιόκτητο κόμμα!
Ελπίζαμε ότι τελικά θα ακούσει τη φωνή της παραταξιακής και εθνικής ευθύνης και τις εκκλήσεις για ενότητα. Διαψευσθήκαμε. Η απόφαση του ήταν ειλημμένη εδώ και καιρό και δεν χρειαζόταν ούτε καν προσχήματα. Δυστυχώς συμπεριφέρεται ως κληρονόμος που θέλει να καταστρέψει το ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε ο πατέρας του. Το ΠΑΣΟΚ που τον τίμησε εκλέγοντας τον πρόεδρο του και αναδεικνύοντας τον σε πρωθυπουργό. Δεν θα το καταφέρει. Όπως είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ ούτε κληρονομείται, ούτε τεμαχίζεται.
Ο κ. Γ. Παπανδρέου προχωρά στην εφαρμογή της προσωπικής του στρατηγικής χωρίς να έχει καμία πραγματική πολιτική διαφωνία. Ποιός είναι συνεπώς ο λόγος που οδηγεί έναν πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργό, τον άνθρωπο που έλαβε τις καταλυτικές αποφάσεις για την ένταξη στο αρχικό μνημόνιο το 2010, να επιχειρεί να διασπάσει το κόμμα του;
Η τοποθέτηση του τώρα γίνεται άραγε από σκοπιά «μνημονιακή» ή μήπως «αντιμνημονιακή»;! Δεν υπάρχει πολιτικός λόγος, ούτε ιστορική και ηθική βάση. Τα κίνητρα είναι στενά προσωπικά. Δεν διαχωρίζει τη θέση του από το ΠΑΣΟΚ του σημερινού προέδρου του Ευάγγελου Βενιζέλου – όπως λένε κάποιοι εκφραστές του – αλλά από τον ιστορικό φορέα της δημοκρατικής παράταξης, το ΠΑΣΟΚ που ανήκει στην κοινωνική του βάση, αυτή που άντεξε και αντιστάθηκε στις μεγάλες προκλήσεις της κρίσης.
Οποίοι τιμούν και σέβονται το όνομα Παπανδρέου ξέρουν να κάνουν τη διάκριση ανάμεσα στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον κ. Γιώργο Παπανδρέου.
Το ΠΑΣΟΚ ασχολείται με τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τους πολίτες ως εγγυητής της εθνικής σταθερότητας, ιδίως τώρα που η χώρα οδηγείται εκβιαστικά σε εκλογές και το μεγάλο ερώτημα είναι το πώς θα σταθεί όρθια.
Εμείς κρατάμε ψηλά την ευθύνη».