Κάθε ενδεχόμενο να στείλει το Ιράν το εμπλουτισμένο του ουράνιο στο εξωτερικό με αντάλλαγμα την αποστολή καυσίμου για τον ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης απέκλεισε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ιρανικής Βουλής, Αλαεντίν Μπορουτζερντί.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Isna», ο Μπορουτζερντί δήλωσε: «Δεν προβλέπεται η αποστολή μέρους των 1.200 κιλών (ουρανίου που έχει εμπλουτισθεί σε ποσοστό κάτω του 5%) σε άλλη χώρα για να λάβουμε καύσιμο. Αυτό είναι πλέον εκτός συζητήσεως, είτε θα γινόταν σταδιακά, είτε άπαξ. Επί του παρόντος, οι ειδικοί μας εξετάζουν με ποιο τρόπο θα εξασφαλίσουμε καύσιμο για να διευθετήσουμε το θέμα. Ο Αλί Ασγκάρ Σολτανίεχ (ο εκπρόσωπος του Ιράν στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας) διεξάγει διαπραγματεύσεις για να υπάρξει λύση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συμφωνία που πρότεινε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ) στο Ιράν, στο πλαίσιο των συζητήσεων που έγιναν στις 21 Οκτωβρίου στη Βιέννη ανάμεσα στο Ιράν, τη Γαλλία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, προκρίνεται η εξαγωγή του μεγαλύτερου μέρους του εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν για περαιτέρω εμπλουτισμό στη Ρωσία.

Στη συνέχεια, η Γαλλία θα αναλάβει τη μετατροπή του σε πυρηνικό καύσιμο για την τροφοδοσία του ερευνητικού αντιδραστήρα της Τεχεράνης.

Διαβάστε επίσης:
Προτιμάει να αγοράζει το εμπλουτισμένο ουράνιο το Ιράν, 7 Νοεμβρίου 2009, 10:51

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης