Η αρχή και αυτής της εβδομάδας συνοδεύτηκε με σχόλια από όλον τον ευρωπαϊκό και τον αμερικανικό Τύπο για τα τεκταινόμενα στη χώρα και κυρίως για την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών προκρίνουν ως το επικρατέστερο σενάριοΑυτήν τη φορά τα Μέσα εμφανίζονται πολυφωνικά, σε σχέση με παλαιότερες μονοφωνικές επιθέσεις.

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών προκρίνουν ως το επικρατέστερο σενάριο για την επόμενη μέρα της μη εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ιταλικές εφημερίδες. Κινδυνολογική εμφανίζεται για ακόμη μία φορά η «Wall Street Journal» προφητεύοντας ότι η προοπτική κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί «ανατριχίλα» σε επιχειρηματίες.

Ο βρετανικός «Guardian» κάνει λόγο για έναν πόλεμο που μαίνεται στην Ευρώπη και που η εκλογή ΣΥΡΙΖΑ ίσως κρίνει ακόμη και την έκβασή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με ανάλυση-παρέμβαση ο τραπεζικός οίκος Barclays θεωρεί απίθανη την προεδρική εκλογή και προβλέπει ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί στις πρόωρες κάλπες.

Αναλυτικά τα δημοσιεύματα:

Στην πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα αναφέρονται οι ιταλικές εφημερίδες «La Repubblica» και «Il Sole 24 Ore».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ελλάδα, ο Σαμαράς προσφέρει συμβιβασμό: ψηφίστε τον Δήμα, εκλογές στο τέλος του 2015» τιτλοφορεί το άρθρο της η «La Repubblica» και ο απεσταλμένος της εφημερίδας Έττορε Λιβίνι σημειώνει ότι «αύριο, το ελληνικό Κοινοβούλιο -το οποίο έχει κλονισθεί από κατηγορίες νοθείας και αγοραπωλησίας ψήφων των τελευταίων ημερών- θα συνεδριάσει για τη δεύτερη ψηφοφορία στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας για την εκλογή νέου Προέδρου».

«Ο Σαμαράς ελπίζει να μπορέσει να τετραγωνίσει τον κύκλο στις 29 του μηνός, όταν θα αρκούν 180 ψήφοι. Και το άνοιγμα των τελευταίων ωρών αποτελεί μήνυμα προς τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές και προς τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες κινδυνεύουν να μην επανεκλεγούν και θα μπορούσαν, με τον τρόπο αυτόν, να επιμηκύνουν κατά λίγους μήνες τον κοινοβουλευτικό τους βίο, ίσως και με κάποιες θέσεις κύρους» τονίζει η «La Repubblica».

«Ο Σαμαράς παίζει το χαρτί των πρόωρων εκλογών, μετά τις κατηγορίες διαφθοράς από μέρους βουλευτή» τιτλοφορεί το άρθρο της η οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Οre», της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για «κίνηση απελπισίας του Έλληνα πρωθυπουργού», ενώ θεωρεί ότι «νέες εκλογές μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και να προκαλέσουν μετάδοση της κρίσης και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Η «Il Sole», τέλος, προσθέτει ότι «ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ελπίζει να υπάρξει αρωγή και από το μικρό κόμμα της ΔΗΜΑΡ», ενώ σημειώνει ότι «οι νέες αυτές κινήσεις και οι πολιτικές παραχωρήσεις γίνονται με υπερβολική καθυστέρηση».

WSJ: «Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα»

Με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ασχολείται εκ νέου η «Wall Street Journal», η οποία επισημαίνει σε δημοσίευμά της ότι αρκετοί στην επιχειρηματική κοινότητα της χώρας εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι στο ενδεχόμενο ανόδου στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από την προκήρυξη γενικών εκλογών.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ακυρώσει το πακέτο διάσωσης της τρόικας. Η προοπτική μιας νίκης του προκαλεί ανατριχίλα στους επιχειρηματίες» τονίζει το άρθρο της «WSJ», το οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων στην προεδρική εκλογή και την προσπάθεια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να βρει τους 180 βουλευτές που θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Δήμα.

Guardian: «Ίσως ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάξει τα δεδομένα στην Ευρώπη»

Σε εκτενές άρθρο του ο «Guardian» αναφέρεται στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε ενδεχόμενες εκλογές μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.

«Ένας ακόμη πόλεμος μαίνεται στην Ευρώπη: όχι όμως με όπλα και τανκ, αλλά με τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις υπαγορεύσεις της Ε.Ε. Η κλυδωνισμένη από τη λιτότητα Ελλάδα ίσως είναι στα πρόθυρα εθνικών εκλογών που μπορεί να φέρουν στην εξουσία μία κυβέρνηση που αντιτίθεται στη λιτότητα. Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης: αυτό δεν έχει συμβεί στα έξι χρόνια των περικοπών και της συρρίκνωσης των βιοτικών επιπέδων που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers» σημειώνει στην εισαγωγή του ο αρθρογράφος Όουεν Τζόουνς.

«Aν το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ θριαμβεύσει σε πιθανές πρόωρες εκλογές με τη νέα χρονιά, αναμφισβήτητα θα είναι μία προσπάθεια να πνιγεί το πείραμα εν τη γενέσει του. Αυτό δεν θα έχει σημασία μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλους μας που θέλουμε έναν διαφορετικό τύπο κοινωνίας και ένα διάλειμμα από τα χρόνια τις λιτότητας» προσθέτει.

«Τι δυστυχία έχει επιβληθεί στην Ελλάδα. Ένας στους τέσσερις πολίτες της είναι άνεργος, η φτώχεια έχει αυξηθεί από το 23% στο 40,5% και οι έρευνες έδειξαν ότι οι υπηρεσίες-κλειδιά, όπως οι υγειονομικές, έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές, ακόμη κι αν η ζήτηση έχει ανέβει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα έχει βιώσει μια πολιτική πόλωση που έχει προκαλέσει συγκρίσεις με τη Βαϊμάρη της Γερμανίας. Η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή -που κάνει άλλα ακροδεξιά κινήματα στην Ευρώπη να μοιάζουν ελαφρά φιλελεύθεροι- σε μία από τις εκλογικές μάχες έφτασε το 15%. Αν και παραμένει απειλή, η στήριξή της έχει μειωθεί ευτυχώς στο μισό» επισημαίνει ο αρθρογράφος.

«Αλλά, σε αντίθεση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες -με τις αξιοσημείωτες εξαιρέσεις Ισπανίας και Ιρλανδίας-, η οργή και η απογοήτευση για τη λιτότητα έχουν διοχετευτεί στις τάξεις της λαϊκής Αριστεράς. Έπειτα από αρκετά χρόνια στο περιθώριο της ελληνικής πολιτικής σκηνής, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ενιαίο κόμμα μόλις το 2012 και φέτος ήρθε πρώτος στις ελληνικές κάλπες για τις ευρωεκλογές. Η τελευταία δημοσκόπηση δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ προβάδισμα έναντι της κυβερνώσας κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας. Μία ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε κάλλιστα να αναλάβει την εξουσία για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία» τονίζει ο Τζόουνς.

«Έπειτα από χρόνια κοινωνικής καταστροφής, ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει στους Έλληνες κάτι πολύτιμο: ελπίδα. Αν και έχει παραιτηθεί από το αίτημα της άμεσης παραγραφής του χρέους, επιθυμεί λύση μέσω της διαπραγμάτευσης. Επισημαίνει το παράδειγμα της διαπραγμάτευσης για τη διαγραφή μέρους του χρέους, όπως έγινε με τη Γερμανία το 1953. Το μανιφέστο του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ότι η αποπληρωμή του χρέους μπορεί να επιτευχθεί μέσω της οικονομικής ανάπτυξης, παρά μέσω της περιστολής των δαπανών. Θέλει η νέα σύμβαση με την Ευρώπη να στηριχθεί από μία τράπεζα επενδύσεων, υπέρ πάντων αγώνα ενάντια στη φοροδιαφυγή που ενδημεί στην ελληνική κοινωνία, ένα πρόγραμμα κοινωνικής απασχόλησης, μία αύξηση του κατώτατου μισθού και την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων. Σε συνεργασία με τις δυνάμεις κατά της λιτότητας στην Ισπανία, το κόμμα Podemos, o ΣΥΡΙΖΑ θέλει η Ε.Ε. να εγκαταλείψει τις πολιτικές λιτότητας» υπογραμμίζει και προσθέτει:

«Υπάρχει όμως ένα εμπόδιο: η αποφασιστική αντίσταση από το καθεστώς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Η Ελλάδα, που κυβερνήθηκε από τη χούντα την επταετία 1967-1974, έχει ακόμη αντιαριστερά αισθήματα στο βαθύ κράτος. Στους κόλπους της αστυνομίας υπάρχουν επιρροές από τη Χρυσή Αυγή, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει προειδοποιήσει για ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία, εάν αλλάξει η πορεία…».

Στη συνέχεια ο Τζόουνς αναφέρει δύο λόγους για τους οποίους η Ελλάδα χρειάζεται την έκδηλη αλληλεγγύη των Ευρωπαίων. Αφενός διότι οφείλει να προστατεύσει από επιθέσεις και αφετέρου γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συμπαρασύρει και άλλα ευρωπαϊκά κόμματα που αντιτίθενται στη λιτότητα. Για παράδειγμα, το Podemos δεν αποκλείεται να ανέβει στην εξουσία στην Ισπανία το 2015, ενώ το Die Linke στη Γερμανία -την καρδιά της πολιτικής λιτότητας- μπορεί επίσης να ενισχυθεί.

«Ακόμη και στην παραδοσιακή Βρετανία όπου οι Εργατικοί είχαν “αδελφοποιηθεί” με το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει η πιθανότητα να αναπτυχθούν δυνάμεις μέσα στο κόμμα των Εργατικών που θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν ένα ριζοσπαστικό πρόταγμα, ενώ και άλλες πολιτικές ομάδες (όπως οι “Πράσινοι”) να κερδίσουν μέρος της υποστήριξης των ψηφοφόρων» σημειώνει ο Τζόουνς.

Ο αρθρογράφος, κλείνοντας, αναφέρει ότι «το 2015 μπορεί τελικά να είναι μία χρονιά κατά την οποία η λιτότητα θα αναμετρηθεί με τους αντιπάλους της σε όλη την Ευρώπη. Ή θα είναι η χρονιά που είτε θα δοθεί μία δημοκρατική μάχη είτε η οικονομική τρέλα θα μας στραγγαλίσει μέχρι θανάτου. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα που θα κρίνει το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων».

Barclays: «Απίθανη η προεδρική εκλογή, πάμε σε εκλογές»

«Η Ελλάδα οδηγείται σε εκλογές» σημειώνει με ειδική ανάλυσή της η βρετανική τράπεζα Barclays, εκτιμώντας ότι είναι απίθανο να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

To ενδιαφέρον των διεθνών αγορών είναι εστιασμένο στη δεύτερη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις 23 Δεκεμβρίου και στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία στις 29 του ίδιου μήνα.

Με βάση τα πολιτικά δεδομένα στην Ελλάδα και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους αριθμητικούς συσχετισμούς δυνάμεων, η κυβέρνηση είναι απίθανο να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων για να εκλέξει τον Σταύρο Δήμα, τον προτεινόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου, η Barclays συνεχίζει να υποστηρίζει ότι αναμένει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στην Ελλάδα, πιθανότατα τέλη Ιανουαρίου του 2015.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει και θα σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να θέσει θέμα παραμονής της Ελλάδος στο ευρώ, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τη στρατηγική της νέας κυβέρνησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης