Παρά την βελτίωση του βιοτικού και μορφωτικού επιπέδου και παρά τις κατά καιρούς ενημερωτικές εκστρατείες οι μαθητές της Λάρισας δεν φροντίζουν την στοματική τους υγεία.

Σε αυτό κατέληξε μετά από έρευνα ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Λάρισας, την οποία θα παρουσιαστεί απόψε στο 1ο Συμπόσιο Προληπτικής Οδοντιατρικής Αγωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συμπόσιο πραγματοποιείται στις 20:30 σήμερα το βράδυ στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο σε συνεργασία με τη Στοματολογική Εταιρεία Θεσσαλίας και αφορά σε μια πρωτοβουλία των επιστημονικών φορέων προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη.

Ο κ. Αχ. Νταβέλης πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λάρισας τόνισε πως τα στοιχεία της έρευνας θεωρούνται ανησυχητικά γιατί δεν συμβαδίζουν οι δείκτες βελτίωσης της στοματικής υγιεινής σε μαθητές δημοτικών σχολείων, με εκείνους που αφορούν στο βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο που συνεχώς βελτιώνονται.

Πρόσθεσε επίσης ότι το σημερινό συμπόσιο στοχεύει στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των πολιτών και δη των γονέων προκειμένου να αυξηθεί το επίπεδο της καλύτερης φροντίδας και ουσιαστικά της πρόληψης στη στοματική υγεία, σημειώνοντας παράλληλα την αδράνεια της Πολιτείας στο σκέλος της πρόληψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Ντ. Γιαννακόπουλος τόνισε το έλλειμμα στην ενημέρωση των γονέων αλλά και της προληπτικής πολιτικής στη στοματική υγιεινή, όπως αποδεικνύεται και από τις ελάχιστες προληπτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για να καταλήξει τονίζοντας ότι το συμπόσιο θα πρέπει να αποτελέσει έναυσμα της ευαισθητοποίησης των γονέων.

Τα στοιχεία της έρευνας

Στα αποτελέσματα της έρευνας αναφέρθηκε εκτενέστερα ο πρόεδρος της Στοματολογικής Εταιρείας Θεσσαλίας κ. Νίκ. Κουικούμης σημειώνοντας αρχικά ότι η εμπειρία από αυτές τις δραστηριότητες είναι σημαντική και παρά τον μη ολοκληρωμένο τους χαρακτήρα λόγω τεχνικών δυσκολιών, μπορούν να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για την κατάσταση της στοματικής υγείας του παιδικού πληθυσμού του νομού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, που έγινε το 2005 και αφορούσε στην εξέταση 3.147 μαθητών 23 Δημοτικών Σχολείων του δήμου Λάρισας προκύπτει πως το 40-50% των μαθητών Δημοτικού έχει προσβληθεί από τερηδόνα.

Τα 2/3 των μαθητών είχαν ανάγκη οδοντιατρικής φροντίδας και χρειάζονται οργανωμένα προγράμματα οδοντιατρικής πρόληψης.

Παράλληλα σε μια έρευνα σε τυχαίο δείγμα σε μαθητές που πραγματοποίησε η Οδοντιατρική Ομοσπονδία και συμπεριέλαβε και μαθητές της Λάρισας, πρόσθεσε ο κ. Κουικούμης, η Λάρισα εμφανίζει από τα χαμηλότερα ποσοστά παιδιών ηλικίας 5 ετών ελευθέρων τερηδόνας μικρότερου του 50%.

Εμφανίζει επίσης από τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών με ουλίτιδα (43%) ηλικίας 5 ετών.

Αντίθετα στα παιδιά ηλικίας 12 ετών τα πράγματα είναι καλύτερα.

Τα ποσοστά όμως είναι χαμηλότερα του μέσου όρου ενώ η κατάσταση της οδοντικής υγείας των μαθητών της Λάρισας είναι βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν αλλά χειρότερη του μέσου όρου των μαθητών της υπόλοιπης Ελλάδας, ειδικότερα στους μαθητές της Α’ δημοτικού.

Σε κάθε περίπτωση απέχει από τους στόχους που έχει βάλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Συμπερασματικά, κατέληξε ο κ. Κουικούμης, χρειάζεται η εφαρμογή προληπτικών προγραμμάτων με καλύτερο σχεδιασμό με στόχους την καταγραφή της στοματικής υγείας των μαθητών κάθε χρόνο, την ευαισθητοποίηση των γονέων, των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών σε θέματα στοματικής υγείας και τη συνδρομή της πολιτείας για τη δωρεάν εφαρμογή πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής φροντίδας.

Πηγή: εφ. Ελευθερία Λάρισας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης