Στις πρώτες θέσεις της επικαιρότητας συνεχίζει να βρίσκεται η Ελλάδα λόγω των πολιτικών εξελίξεων, οι οποίες έχουν προκαλέσει την ανησυχία κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με σημερινά τους δημοσιεύματα η «Guardian», οι «New York Times», η «Wall Street Journal» και οι «Financial Times» ασχολούνται με την επόμενη ημέρα στην Αθήνα μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι χειρισμοί Σαμαρά, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, οι επιπτώσεις ενός Grexit και η επίσκεψη Μοσκοβισί είναι ορισμένα μόνο από τα ζητήματα που τίθενται επί τάπητος στη σκιά του μίνι κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών και των έντονων πιέσεων στο ελληνικό 10ετές ομόλογο.

FT: Χρήσιμη για την Ε.Ε. μια «εχθρική» κυβέρνηση στην Ελλάδα

«Η σύγκρουση με μία εχθρική ελληνική κυβέρνηση μπορεί να είναι χρήσιμη για τους γραφειοκράτες της Ε.Ε. (eurocracy) και ορισμένα κράτη-μέλη της» υποστηρίζει δημοσίευμα των «Financial Times», σημειώνοντας ότι αυτό δεν το αντιλαμβάνονται πλήρως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί από τους ευρωσκεπτικιστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μία θυελλώδης έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα αποτελούσε συστημικό κίνδυνο για την επιβίωση της Ευρωζώνης τώρα, όπως ήταν το 2011 και το 2012» τονίζει η εφημερίδα.

Αντίθετα, σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου Τζον Ντίζαρντ (John Dizard), «η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ (Grexit) -η οποία θα άρχιζε με ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, συνοδευόμενους από περιορισμούς στις αναλήψεις τραπεζικών καταθέσεων και τις μεταβιβάσεις χρημάτων στο εξωτερικό- μπορεί ακόμη και να υποστηρίξει μια περαιτέρω μείωση των spreads των ομολόγων άλλων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης καθώς και του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών τους».

«Τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις εικόνες από τις διαδηλώσεις στους δρόμους, τις ουρές στις τράπεζες και τον θόρυβο για τη μείωση της αξίας των αποταμιεύσεων για να αποκρούσουν τους λαϊκιστές ανταγωνιστές τους» επισημαίνει ο Ντίζαρντ.

Επίσης, αναφέρει το δημοσίευμα, μία ελληνική κρίση θα έστρεφε την προσοχή μακριά από πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, όπως η αδυναμία της γαλλικής κυβέρνησης ή ακόμη και της αντιπολίτευσής της να παρουσιάσουν ένα πραγματικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, πόσο μάλλον να το εφαρμόσουν.

Οι «Financial Times» εκτιμούν πως ένα ενδεχόμενο Grexit θα λειτουργούσε συνεκτικά στους κόλπους της Ευρωζώνης«Μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και μία ασταθής κυβέρνηση που δεν θα ήταν του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή της αγοράς από την αναπόδραστη παγίδα χρέους της Ιταλίας» σημειώνει το άρθρο.

Ο Ντίζαρντ υποστηρίζει στη συνέχεια ότι οι επενδυτές που θα ήθελαν να κερδοσκοπήσουν με τα ομόλογα άλλων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης δεν θα μπορούν να το κάνουν.

«Ας πούμε ότι θέλεις να πουλήσεις περιφερειακά ομόλογα πριν από μία ελληνική κρίση. Πώς θα δανειστείς τα ομόλογα για να τα πουλήσεις; Αν προσπαθήσεις να το κάνεις σε κάποιο σημαντικό μέγεθος, τα ιδρύματα -για παράδειγμα γαλλικές ή ολλανδικές ασφαλιστικές εταιρείες- που έχουν ομόλογα να δανείσουν, θα αποθαρρυνθούν από τις εποπτικές αρχές να τα δανείσουν μακροπρόθεσμα. Αν τα δανειστείς βραχυπρόθεσμα, μπορεί να στριμωχτείς, όταν θα πρέπει να πληρώσεις το δάνειο. Αν προσπαθήσεις να το κάνεις μέσω παραγώγων, η τράπεζα ή ο αντιπρόσωπος θα έχουν το ίδιο πρόβλημα ή ακόμη χειρότερο, επειδή έχουν και άλλες αρχές που τους επιβλέπουν» εξηγεί ο αρθρογράφος.

Επομένως, καταλήγει ο Ντίζαρντ, «παρά τους τίτλους των ειδήσεων, τα χρέη του ελληνικού Δημοσίου και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος δεν αποτελούν συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη, αντίθετα με το χρέος της Ιταλίας ή της Ισπανίας. Αν αναζητείτε κάποιον που να έχει συμφέρον να ξεκινήσει μια νέα ελληνική κρίση, μην ψάχνετε στη Wall Street ή στο Σίτι του Λονδίνου. Μάλλον, να ψάξετε στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρτη και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου υπάρχουν απειλές από λαϊκιστές που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

NYT: Τι θα γίνει στην Ελλάδα αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Με την επόμενη μέρα στην Ελλάδα, στην περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ασχολείται η «New York Times».

Ο αναλυτής του Reuters Ούγκο Ντίξον μιλάει στην αμερικανική εφημερίδα και υπογραμμίζει πως «η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια περίοδο πολιτικής αναταραχής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή με τη σειρά της στο ακραίο σενάριο του Grexit, αλλά, μέχρι να συμβεί αυτό, υπάρχουν και άλλα βήματα».

«Υπάρχει μια ελάχιστη πιθανότητα ο Σαμαράς να πείσει τους απαιτούμενους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα. Επίσης, υπάρχει η μικρή πιθανότητα να αντικατασταθεί από έναν τεχνοκράτη πρωθυπουργό, έτσι ώστε να βρεθεί η πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου. Πάντως, αν εκλεγεί Πρόεδρος, θα είναι πιο εύκολο για την Ελλάδα να “καταπιεί” τις συνθήκες που θα προκύψουν από τις συζητήσεις με την τρόικα και έχουν να κάνουν με τον προϋπολογισμό του 2015 και τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές. Σε ανταπόδοση, η Ελλάδα θα λάβει την τελευταία δόση του προγράμματος και θα μπει σε πιστωτική γραμμή. Επιπλέον, ενδέχεται να κερδίσει περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή του χρέους και έτσι θα μπορέσει πιο εύκολα να βγει στις αγορές και να χρηματοδοτηθεί από μόνη της» προσθέτει.

«Αν κερδίσει τις εκλογές ο Σαμαράς, τότε θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Θα προσπαθήσει να τρομάξει τους ψηφοφόρους με σκοπό να τον υποστηρίξουν, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα σκιαγραφήσει τη ζοφερή εικόνα της χώρας με κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, είναι απίθανο να κερδίσει τις εκλογές, καθώς ο Τσίπρας έχει το προβάδισμα» επισημαίνει επίσης o Ούγκο Ντίξον.

Ο αναλυτής του Reuters συμπληρώνει:

«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιήσει το πρόγραμμά του, τότε οι προοπτικές για την Ελλάδα θα είναι ζοφερές. Οι ιδέες για διαγραφή του χρέους και αύξηση των δημοσίων δαπανών θα προκαλέσουν την έντονη αντίδραση της τρόικας, και έτσι η διαδρομή προς την πτώχευση θα γίνει πιο σύντομη. Η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να δεχτεί διαγραφή του χρέους, ούτε την απώλεια της δέσμευσης για τον έλεγχο του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ο Τσίπρας δεν μπορεί να εκβιάσει την Ευρωζώνη, καθώς η χρεοκοπία της χώρας θα οδηγήσει σε ντόμινο εξελίξεων.

Για τους «New York Times» η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και η εφαρμογή του προγράμματός του -χωρίς καμία αλλαγή- θα οδηγήσει σε χρεοκοπία την Ελλάδα» Παράλληλα, ενδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ να μην καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς οι συμβιβασμοί στους οποίους θα αναγκαστεί να οδηγηθεί θα προκαλέσουν αντιδράσεις στην αριστερή πλευρά του. Σε αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα θα πάει σε δεύτερες εκλογές. Ουδείς μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί σε αυτές και ίσως τότε οι συντηρητικοί κάνουν το comeback, ειδικά αν στη θέση του αντιδημοφιλούς Σαμαρά βάλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που είναι νεότερος και πιο κεντρώος.

» Η αντικατάσταση του Σαμαρά θα είναι η καλύτερη λύση. Αν και ο Σαμαράς είναι προτιμότερος από τον Τσίπρα, εντούτοις αποδείχθηκε ένας ασταθής πολιτικός. Υποσχέθηκε πως η Ελλάδα θα βγει νωρίτερα από το μνημόνιο, μια κίνηση που τρόμαξε τις αγορές και έκανε απίθανη την ”καθαρή” έξοδο της χώρας. Ήταν ένα κακό timing, καθώς η Ελλάδα μόλις είχε στρίψει από την τρομερή ύφεση. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στη θεά Τύχη. Κάποιες φορές έφερνε καλή τύχη και κάποιες άλλες κακή. Η Τύχη καταδιώκει πάλι τη χώρα. Το πολιτικό ρίσκο έχει εκτοξευτεί. Τα σενάρια και υπο-σενάρια έχουν πολλαπλασιαστεί. Ένα από αυτά λέει πως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λαϊκιστικές πολιτικές του θα αναλάβουν την κυβέρνηση, κάτι που θα είναι καταστροφικό. Αλλά αυτό δεν θα είναι το πιο πιθανό σενάριο. Ήδη άλλα σενάρια αρχίζουν να σχηματοποιούνται».

Guardian: Η επίσκεψη Μοσκοβισί και το ενδεχόμενο ενός Grexit

Με την υπόθεση ενός ενδεχόμενου Grexit και την επίσκεψη του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα ασχολείται η βρετανική εφημερίδα «Guardian», η οποία επισημαίνει σε δημοσίευμά της:

«Η επίσκεψη του Γάλλου πολιτικού έρχεται την ώρα που ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της ριζοσπαστικής Αριστεράς στη χώρα, Αλέξης Τσίπρας, εντείνει τους ισχυρισμούς του ότι η Ελλάδα υπόκειται σε μια εκστρατεία “φρενήρους κινδυνολογίας” όχι μόνο από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά και από ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους, εν όψει της ψηφοφορίας αυτής της εβδομάδας, της πρώτης από τις τρεις. Σε μια επανάληψη του δράματος που στοίχειωσε την Ελλάδα στο αποκορύφωμα της κρίσης της Ευρωζώνης το 2012, οι αγορές έχουν καταρρεύσει (ΧΑ) και το κόστος δανεισμού της χώρας εκτοξεύεται, αναβιώνοντας τους φόβους της ελληνικής εξόδου (από το ευρώ) -αποκαλούμενης ως Grexit- εάν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία».

«Οι συνεργάτες (του Τσίπρα) χαρακτηρίζουν ως απίστευτο το “σνομπάρισμα” του Πιερ Μοσκοβισί. Την περασμένη εβδομάδα, ο επίτροπος Οικονομικών δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Σαμαράς “ξέρει τι κάνει” και θα κερδίσει το ρίσκο που ανέλαβε για την επίσπευση της ψηφοφορίας για τον νέο Πρόεδρο (…). Παρά τη συνεχή πόλωση από τους βουλευτές οι οποίοι απρόθυμα υποστηρίζουν ή κατηγορηματικά αντιτίθενται στο πρόγραμμα διάσωσης, η πλειονότητα των ψηφοφόρων θέλει το διχασμένο κοινοβούλιο να εκλέξει Πρόεδρο, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές» τονίζει η βρετανική εφημερίδα.

«Ο Σαμαράς έκανε αντιληπτό ότι θα προτιμούσε την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία αντί να μετάσχει σε μια διακομματική κυβέρνηση σωτηρίας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ να ψαλιδίζεται, τροφοδοτώντας τις εκτιμήσεις ότι είναι απίθανο να κερδίσει τις εκλογές με αυτοδυναμία» προσθέτει ο «Guardian».

WSJ: Το δίλημμα Σαμαρά, η απάντηση των αγορών και η αλλαγή ΣΥΡΙΖΑ

Ο αρθρογράφος στη «Wall Street Journal» Σάιμον Νίξον επισημαίνει πως η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση, με το Χρηματιστήριο της Αθήνας να υποχωρεί κατά 20% μέσα σε μία εβδομάδα και την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να σημειώνει άνοδο πάνω από το 9%. «Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι ενδεχόμενη αποτυχία εκλογής Προέδρου θα προκαλέσει γενικές εκλογές, τις οποίες σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει.

Σε δημοσίευμα της «Wall Street Journal» επισημαίνεται πως ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς η ελληνική οικονομία δέχεται έντονες πιέσεις από τις διεθνείς αγορές«Ο Αντώνης Σαμαράς βρισκόταν σε μια σχεδόν αδύνατη κατάσταση. Η τρόικα ήταν απρόθυμη να ολοκληρώσει μια συμφωνία που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης εν τω μέσω τέτοιας πολιτικής αβεβαιότητας. Ούτε η τρόικα θέλει να εγκαταλείψει την επιρροή της στην ελληνική πολιτική σκηνή μέχρι η χώρα να τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις και να βάλει τα δημοσιονομικά της σε μια πιο σταθερή βάση» υπογραμμίζει ο αρθρογράφος.

«Αλλά αυτό απαιτεί ο Αντώνης Σαμαράς να προχωρήσει σε περισσότερα από όσα πιστεύει ότι είναι πολιτικά εφικτό σ’ ένα τέτοιο “εμπύρετο” κλίμα. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ελπίζει ότι η επίσπευση της διαδικασίας θα φέρει ένα γρήγορο τέλος στην αβεβαιότητα. Πολλά θα εξαρτηθούν τώρα από αρκετούς βουλευτές, ορισμένοι εκ των οποίων βρίσκονται αντιμέτωποι με το τέλος της πολιτικής τους καριέρας σε περίπτωση που διεξαχθούν νέες εκλογές. Η κυβέρνηση επίσης στηρίζεται και στην πίεση της αγοράς» προσθέτει.

«Αλλά έχει η αγορά αντιδράσει υπερβολικά;» διερωτάται ο αρθρογράφος και συμπληρώνει:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι έχει αλλάξει από τις εκλογές του 2012, όταν απειλούσε με στάση πληρωμών και έξοδο από το ευρώ. Τώρα ισχυρίζεται ότι είναι ένα πιο ήπιο, φιλοευρωπαϊκό κόμμα που δεν θα εμφανίζει μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα ή δεν θα προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις στο Δημόσιο. Εμμένει ακόμη στη μείωση του χρέους, αλλά δηλώνει ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαπραγμάτευσης».

Διαβάστε επίσης:

Σενάρια τρόμου πάλι για Ελλάδα, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014, 13:00

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης