«Ο πρωθυπουργός χθες ήταν σαφής. Ο πρωθυπουργός έστειλε σήμα στις αγορές. Είπε, “ελάτε στη χώρα μας”, “κανιβαλίστε την”, διότι έτσι το επιβάλλει το κομματικό μου συμφέρον. Ποιο είναι το κομματικό μου συμφέρον; “Να κινδυνολογήσω, να σπείρω τον τρόμο, τον φόβο μη τυχόν και τσιμπήσουν οι Έλληνες ψηφοφόροι” και διασωθεί ο Σαμαράς για να συνεχίσει αυτήν την πολιτική» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης αναφερόμενος στις αντιδράσεις των αγορών.

«Ο Σαμαράς εξαναγκάστηκε να κάνει αυτήν την εσπευσμένη διαδικασία, δεν ήταν στον αρχικό προγραμματισμό του. Γιατί εξαναγκάστηκε; Κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή, κάτω από την πίεση… Τι σχέση έχει λοιπόν αυτό που είπε μόλις χθες ο κ. Σαμαράς, μιλώντας, ότι κινδυνεύει η χώρα να βγει από το ευρώ, με αυτό που μας έλεγε πριν έναν μήνα, με αυτό που μας έλεγε όλους τους προηγούμενους μήνες, ότι ουσιαστικά έχουμε αφήσει πίσω μας την εποχή του μνημονίου, για να έρθει ο κ. Σόιμπλε χθες και να πει, έχουμε μπροστά μας την αξιολόγηση για την τελευταία δόση και με όλα τα μέτρα που αυτή συνοδεύεται, τα μνημονιακά μέτρα, πολύ συγκεκριμένα. Αμέσως μετά ακολουθεί μια άλλου είδους αξιολόγηση για την πιστοληπτική γραμμή η οποία θα συνοδεύεται από ένα άλλο καθεστώς επιτήρησης και από νέα μνημονιακά μέτρα. Αυτά τα αποκρύπτουν. Θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα θολό τοπίο» υποστήριξε ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ερώτηση εάν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας είπε: «Θα μπούμε σε μια νέα φάση διαπραγμάτευσης όλων αυτών των ζητημάτων. Όλα αυτά θα τα δούμε κάτω από το φως της διαπραγμάτευσης», εξηγώντας ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει συνολικότερη διαπραγμάτευση.

Πρόσθεσε πως είναι «το καλύτερο σήμα προς αυτό που λέμε τον κόσμο των αγορών, αν και δεν μπορούν αυτές να υπαγορεύουν λύσεις… Αν πρέπει να καταργήσουμε την ψήφο του κόσμου και τη δημοκρατία και ότι θα πρέπει να πάμε σε ένα καθεστώς απόλυτης κυριαρχίας των αγορών, να το πουν τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν. Αλλά όμως το καλύτερο σήμα για τις αγορές τι είναι; Να έχεις ένα σχέδιο απέναντι στην κρίση. Ένα σχέδιο βιώσιμο αυτήν τη στιγμή, ρεαλιστικό είναι αυτό που ξεκινάει από τον πυρήνα του προβλήματος, που λέγεται κρίση χρέους στην Ελλάδα. Όταν λοιπόν ο πρωθυπουργός δεν το αγγίζει αυτό, ουσιαστικά τι λέει; Ότι δεν έχω σχέδιο…».

Απαντώντας στην ερώτηση τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν οι Ευρωπαίοι απορρίψουν το σχέδιό του, είπε ότι «αυτό το ερώτημα παρότι είναι πραγματικό, κανείς πριν το απαντήσει, θα πρέπει να κοιτάξει όλα τα δεδομένα και να δει πώς οργανώνει το δικό του σχέδιο. Επαναλαμβάνω λοιπόν, για να είμαι πιο αναλυτικός, έχουμε καταλάβει ότι σε μια τέτοια συζήτηση που θα ξεκινήσει για πρώτη φορά, αυτό που θα τεθεί στο ευρωπαϊκό τραπέζι δεν αφορά αποκλειστικά μόνο την Ελλάδα; Εμείς πρέπει να αθροίσουμε το ελληνικό πρόβλημα δίπλα στο ιταλικό πρόβλημα, δίπλα στο γαλλικό πρόβλημα και όλα αυτά μαζί να αναδείξουν το βασικό ζήτημα για την Ευρώπη, που λέγεται “κεντρική στρατηγική απέναντι στην οικονομική κρίση”. Στην πράξη έχει φανεί ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν λειτουργεί. Στην πράξη έχει φανεί ότι οι ακραίες γερμανοκεντρικές πολιτικές λιτότητας βυθίζουν αυτήν τη στιγμή την Ευρώπη, την οδηγούν στο περιθώριο, ενώ την αποδομούν σε όλα τα επίπεδα, κοινωνικό κράτος, δημοκρατία, συνοχή. Τι έγινε πριν από λίγες βδομάδες στην περίπτωση της Γαλλίας και της Γερμανίας; Καταστρατηγήθηκε το Σύμφωνο Σταθερότητας. Θα υπάρχει μια πολιτική δύναμη που θα επιδράσει σαν καταλύτης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην παρατήρηση ότι η Γαλλία και η Ιταλία δεν μπόρεσαν να βάλουν στο τραπέζι το ευρωπαϊκό πρόβλημα σημείωσε ότι «η ιστορία δεν κινείται ευθύγραμμα. Υπάρχουν καμπές στην ιστορία. Και κάθε φορά υπάρχει ένας καταλύτης. Μπορεί αυτός, λοιπόν, να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς το επιχειρούμε. Φάνηκε ότι ως έναν βαθμό λειτουργεί ως τέτοιος. Κοιτάξτε τι έγινε στις ευρωεκλογές και δεν μιλάω απλώς για το θέμα του διπλασιασμού της δύναμης της Αριστεράς. Κοιτάξτε τι έγινε στην Ισπανία. Δεν υπάρχει μόνο το ντόμινο των οικονομικών επιπτώσεων. Και κάτω από μια τέτοια προοπτική πρέπει να δούμε και το θέμα των συζητήσεων. Γιατί πολλά ακούστηκαν και το ΄12, θυμάστε, τα διέψευσε όμως η ίδια η κα Μέρκελ, η οποία είχε πει ότι όλη αυτή η ιστορία της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ήταν ένα ψέμα. Γιατί, αν το κάναμε, θα έπρεπε να μπούμε όλοι στη σειρά και να φύγει ο ένας μετά τον άλλο».

Στην ερώτηση εάν υπάρχει συμφωνία να κατέβει η ΔΗΜΑΡ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές σημείωσε: «Όχι βέβαια. Κανείς δεν έχει αποφασίσει, ούτε έχει τεθεί αυτό το θέμα. Ό,τι συζητήσεις έχουν γίνει είναι γνωστές, η ατζέντα είναι γνωστή. Ο ΣΥΡΙΖΑ σέβεται απόλυτα τις διαδικασίες της ΔΗΜΑΡ. Άρα, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η επίσημη άποψη αυτού του κόμματος. Άκουγα και τον γραμματέα της ΔΗΜΑΡ, όπου και αυτός είπε ότι συζητούν, έχουν τις δικές τους διαδικασίες. Εκεί που υπάρχει μια σύμπτωση είναι στην ανάγκη να επισπευστούν οι εκλογές, να ηττηθεί αυτή η πολιτική και να μην προκύψει Πρόεδρος Δημοκρατίας με την παρούσα Βουλή. Αυτά είναι τα δεδομένα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης