Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους για να ξεπεράσουν το κοινό πρόβλημα της διακίνησης μεταναστών, καθώς και της λαθρομετανάστευσης, σύμφωνα με σημερινή, κοινή τους ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση εξεδόθη μετά από τη συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού, Recep Tayyip Erdoğan, του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Jacques Barrot και του Σουηδού υπουργού Μετανάστευσης, Tobias Lennart Billstrom, στην Άγκυρα, ενώ στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Besir Atalay.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί τη δέσμευση για αμοιβαία κατανόηση του προβλήματος, μοίρασμα των ευθυνών και σύμπνοια στο θέμα της λαθρομετανάστευσης.

Αναφέρεται επίσης ότι η Τουρκία και η ΕΕ συμφώνησαν να εδραιωθεί μια διαδικασία τακτικού διαλόγου αναφορικά με θέματα μετακίνησης πληθυσμού, μετανάστευσης, ασύλου, καθώς και για ενδυνάμωση των σχέσεων στην πολιτική έκδοσης καρτών βίζα.

Σκοπός αυτών είναι η ενθάρρυνση της διαπολιτισμικής επαφής, η υπογραφή συμφωνιών επανεισδοχής μεταξύ της Τουρκίας και των ευρωπαϊκών κοινοτήτων, καθώς και η από κοινού προσπάθεια να τεθούν σε ισχύ αυτές οι συμφωνίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αξιολογήσει το ζήτημα της πρόσθετης τεχνικής και χρηματοοικονομικής αρωγής αναφορικά με την μετανάστευση, την διοίκηση και επίβλεψη των συνόρων, την λαθρομετανάστευση και την μάχη ενάντια στο λαθρεμπόριο ανθρώπων, προσφύγων και ατόμων που ζητούν άσυλο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης