Όταν το 1991 ο George R.R. Martin ξεκινούσε την συγγραφή του A Game of Thrones, του πρώτου κεφαλαίου της λογοτεχνικής σειράς A Song of Ice and Fire, κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι η δουλειά του θα είχε τόσο μεγάλη απήχηση στο ευρύ κοινό. Σήμερα 13 χρόνια μετά η σειρά έχει πουλήσει περισσότερα από 24 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στην Βόρεια Αμερική, τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες και έχουν αποτελέσει έμπνευση για την τηλεοπτική παραγωγή Game of Thrones, αλλά και για αρκετές δημιουργίες στον χώρο των video games. Οι μνήμες από το ομώνυμο RPG της Cyanide είναι ακόμη νωπές, το οποίο δυστυχώς δεν κατάφερε να διακριθεί αν και από σεναριακής πλευράς πέτυχε τον στόχο του και με το παραπάνω μεταφέροντάς μας με απόλυτη επιτυχία στον κόσμο του Westeros.

Δυόμιση χρόνια μετά το Game of Thrones, μία ακόμη εταιρεία αντλεί έμπνευση από το λογοτεχνικό έργο του George R.R. Martin. Η εταιρεία αυτή είναι η Telltale Games που μας έχει ήδη προσφέρει τα The Walking Dead, The Wolf Among Us και Tales from the Borderlands. Κακά τα ψέμματα οι developers της φέρουν μεγάλο μερίδιο για την αναμφισβήτητη αναβίωση του Αdventure genre και όπως είναι φυσικό οι προσδοκίες για το Game of Thrones: A Telltale Series είναι υψηλότατες. Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρώτο επεισόδιό της με τίτλο Iron from Ice κυκλοφορεί μόλις μια εβδομάδα μετά από το αντίστοιχο του Tales from the Borderlands. Κατόπιν αυτού, είναι λογικό να υπάρχει μια ανησυχία για το κατά πόσο η Telltale Games είναι σε θέση να μας προσφέρει ένα ακόμη αξιόλογο Adventure. Το δεύτερο εύλογο ερώτημα είναι αν επιτέλους θα δούμε κάποιους νέους μηχανισμούς στην παραδοσιακή φόρμουλα της αμερικανικής εταιρείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν προχωρήσει πάντως στην ανάπτυξη του Game of Thrones, η Telltale Series πήρε τις “ευλογίες” τόσο του George R.R. Martin, όσο και του τηλεοπτικού καναλιού HBO. O Martin μάλιστα απογοητευμένος ύστερα από τις μέτριες κριτικές που απέσπασαν τα περασμένα χρόνια διάφορα video games εμπνευσμένα από το έργο του είχε δηλώσει ευθέως: “Θέλω το επόμενο Game of Thrones να αναπτυχθεί από μία εταιρεία που γνωρίζει το πώς να προσφέρει μια συγκλονιστική και ενδιαφέρουσα ιστορία.” Το γεγονός αυτό είναι φυσικά ιδιαίτερο σημαντικό, καθώς δείχνει ότι ο δημιουργός του A Song of Ice and Fire εμπιστεύεται απόλυτα τον developer του The Walking Dead και του The Wolf Among Us.

Για τους φίλους της τηλεοπτικής σειράς
Στις προηγούμενες δουλειές της η Telltale Games μας είχε δείξει ότι έχει την ικανότητα να μας διηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες που θα μας καθηλώσουν με την πλοκή τους. Το Game of Thrones: A Telltale Series φυσικά και δεν διαφέρει, παρόλα αυτά με το καλημέρα υποπίπτει σε ένα μέγιστο λάθος. Ποιο είναι αυτό; To γεγονός ότι λαμβάνει ως δεδομένο ότι παρακολουθείτε την τηλεοπτική σειρά του HBO ή ότι έχετε εντρυφήσει στο λογοτεχνικό έργο του George R.R. Martin. Φυσικά εδώ υπάρχει και ο αντίλογος ότι και στο παρελθόν η εταιρεία δεν είχε αφιερώσει ιδιαίτερο χρόνο για να μας μπάσει στο lore των The Walking Dead και The Wolf Among Us. Τα τελευταία όμως ήταν βασισμένα σε comics και όχι σε ένα λογοτεχνικό έργο που απαριθμεί μερικές χιλιάδες σελίδων και βρίθει από εκατοντάδες ονόματα, διαφορετικές τοποθεσίες και αντίπαλες φατρίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα μεταξύ της τρίτης και της τέταρτης σεζόν της τηλεοπτικής σειράς, οπότε κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί με αυτή θα αρχίσει εξαρχής να αναρωτιέται το τι πραγματικά συμβαίνει ακούγοντας ονόματα όπως Kingslayer, The King in the North, Starks, King’s Landing κ.ο.κ. Για να μιλήσουμε με νούμερα πριν την τρίτη σεζόν έχουν προηγηθεί 10 επεισόδια συνολικής διάρκειας 10 περίπου ωρών ή περισσότερες από 1000 σελίδες στα δύο προηγούμενα βιβλία του George R.R. Martin. Κοινώς είναι πρακτικά αδύνατο για κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με το Game of Thrones να βγάλει νόημα και να κατανοήσει τις πτυχές του σεναρίου σε βάθος. Συν τις άλλοις, το Game of Thrones: A Telltale Series ξεκινά με ένα τεράστιο spoiler για όσους θέλουν ενδεχομένως στο μέλλον να απολαύσουν την τηλεοπτική σειρά του HBO, καθώς τα γεγονότα του προλόγου εξελίσσονται στον The Red Wedding, όπου και ο Robb Stark δολοφονείται από τον Walder Frey.

Το House Forrester στο προσκήνιο
Στο Game of Thrones: A Telltale Series έχουμε πέντε playable χαρακτήρες, αν και στο πρώτο επεισόδιο συναντάμε μόλις τρεις εξ’ αυτών, τον Gared Tuttle, τον Ethan Forrester και την Mira Forrester. O Garred Tuttle έχει ιδιαίτερα ταπεινή καταγωγή, καθώς οι γονείς του είχαν ένα εκτροφείο γουρουνιών, αλλά στην πορεία έγινε ο squire του Gregor Forrester του άρχοντα του Οίκου Forrester, o οποίος βρήκε σκοτώθηκε επίσης στον The Red Wedding. Η ηγεσία των Forresters έχει πέσει πλέον στον τριτότοκο γιο του Gregor, τον Ethan. Ο τελευταίος καλείται να ηγηθεί ενώ είναι ακόμη παιδί και ενώ ο Οίκος του διατρέχει πλέον τον μεγαλύτερο κίνδυνο της ιστορίας του. Όπως είναι φυσικό, οι Forresters κατηγορούνται ως προδότες του Βασιλιά Joffrey Baratheon, αφού πολέμησαν στο πλευρό των Starks. Η Mira Forrester από την άλλη πλευρά ζει φαινομενικά μια πιο ήρεμη ζωή αφού είναι φίλη και καμαριέρα της Margaery Tyrell.

Να τονίσουμε εδώ πως το House Forrester πράγματι υπάρχει στο lore του λογοτεχνικού έργου του George R.R Martin, αν και μέχρι στιγμής είχαμε συναντήσει μόνο μια μικρή αναφορά σε αυτό στο βιβλίο Α Dance With Dragons. Οι Forresters ζουν στον μακρινό Βορρά του Westeros, είναι προστάτες του δάσους Ironwood και το κάστρο τους ονομάζεται Ironrath. To ξύλο ironwood μάλιστα έχει σχεδόν μαγικές ιδιότητες, καθώς είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην φωτιά. Το σενάριο στο σύνολό του είναι γεγονός ότι θα σας καθηλώσει, αν φυσικά έχετε επαφή με το Game of Thrones του HBO ή το A Song of Ice and Fire του Martin όπως προαναφέραμε. Διάφορες παρατάξεις μάχονται για την κυριαρχία και οι ίντριγκες δίνουν και παίρνουν. Οι σεναριογράφοι της Telltale Games εδώ θα λέγαμε ότι ξεπερνούν τον εαυτό τους, καθώς καταφέρνουν σε στενή συνεργασία με τον Ty Corey Franck (προσωπικός βοηθός του Martin), να μας παρουσιάσουν μια πραγματικά συγκλονιστική ιστορία. Φυσικά θα πρέπει να δούμε και πως θα εξελιχθεί η ιστορία, αλλά το κορυφαίο φινάλε του πρώτου επεισοδίου μας προδιαθέτει για μια εξίσου εξαιρετική συνέχεια.


Μία από τα ίδια
Τι κρίμα που δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για το gameplay, το οποίο για μία ακόμη φορά παραμένει στάσιμο. Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με ένα copy-paste των μηχανισμών που είχαμε συναντήσει στα The Walking Dead και The Wolf Among Us. Στο Tales from the Borderlands υπήρχαν έστω κάποιες -αν και όχι ιδιαίτερα ουσιώδεις- προσθήκες, ενδεχομένως γιατί στην ανάπτυξη του είχε συνεργαστεί και η Gearbox Software, εδώ όμως δεν συναντάμε πραγματικά τίποτα νέο πέρα από κάποιες εγκυκλοπαιδικές αναφορές στο lore των Forresters μέσα στο μενού Codex.

Το εξαιρετικό σενάριο δεν αρκεί για να καλύψει τις αδυναμίες σε τεχνικό τομέα και gameplay.

Πρακτικά λοιπόν έχουμε και πάλι ένα point and click Adventure, στο οποίο καλείστε να αλληλεπιδράσετε με διάφορα σημεία στο περιβάλλον και να συνομιλήσετε με τους διάφορους χαρακτήρες. Σε αυτό το επεισόδιο μάλιστα δεν συναντήσαμε ούτε καν έναν από τους υποτυπώδεις γρίφους των δημιουργιών της Telltale Games. Φυσικά την εμφάνισή τους κάνουν και εδώ τα διάφορα quick-time events, αν και οι σεκάνς δράσης είναι πραγματικά ελάχιστες και περιορίζονται μόνο στο πρώτο από τα έξι κεφάλαια του επεισοδίου. Αντίθετα το gameplay και η εξέλιξη της ιστορίας βασίζονται περισσότερο στις κρίσιμες αποφάσεις που καλείστε να πάρετε σε διάφορα κομβικά σημεία. Βέβαια το τι ακριβώς αντίκτυπο θα έχουν αυτές οι αποφάσεις θα το δούμε στα επόμενα επεισόδια.


Από διάρκεια πως πάμε;
Για να ολοκληρώσετε το Iron From Ice, το πρώτο επεισόδιο του Game of Thrones: A Telltale Series θα χρειαστεί να αφιερώσετε μόλις δύο ώρες. Ο βαθμός πρόκλησης φυσικά είναι και πάλι ανύπαρκτος, οπότε ακόμη και οι αρχάριοι στα Adventures θα έχουν ένα ιδιαίτερα εύκολο έργο. Βλέπουμε λοιπόν πως το Tales from the Borderlands, το οποίο διαρκούσε τρεις περίπου ώρες αποδείχθηκε μια ευχάριστη “παρένθεση”, καθώς η Telltale Games μας παρουσιάζει εδώ ένα επεισόδιο με πετσοκομμένη διάρκεια αυξάνοντας παράλληλα κατά 20% το κόστος ψηφιακής διάθεσης.

Να αναφέρουμε εδώ ότι για να αποκτήσετε το νέο Adventure της αμερικανικής εταιρείας στα PC θα χρειαστεί εξ’ αρχής να προμηθευτείτε το Season Pass, καθώς τα επεισόδια δεν πωλούνται ξεχωριστά. Άρα πληρώνετε εξ’ αρχής ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό χωρίς να έχετε πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Από την άλλη πλευρά στις next-gen κονσόλες η τιμή του ενός επεισοδίου είναι κατά ένα ευρώ μεγαλύτερη από αυτήν που συναντάμε στα PS3 και Xbox 360. H Telltale Games λοιπόν αυξάνει την τιμή κατά 20%, αλλά για έναν περίεργο λόγο δεν προσφέρει κάτι παραπάνω ούτε από πλευράς διάρκειας, ούτε και από πλευράς γραφικών όπως θα δούμε παρακάτω.


Από το κακό στο χειρότερο

Σαν μην έφτανε η μικρή διάρκεια και οι μηδενικές προσθήκες, το Game of Thrones: A Telltale Series απογοητεύει και στον τεχνικό τομέα. H watercolor τεχνική που χρησιμοποιείται για την απόδοση του περιβάλλοντος είναι το λιγότερο οικτρή, καθώς το aliasing που παρατηρείται βγάζει…μάτι. Επίσης, απογοητευτική είναι και η δουλειά που έχει γίνει στην απεικόνιση των ηρώων που προέρχονται από την τηλεοπτική σειρά του HBO. Οι Tyrion Lannister, Cersei Lannister, Margaery Tyrell και Ramsay Snow του Game of Thrones: A Telltale Series δεν θυμίζουν σε τίποτα τους τηλεοπτικούς πρωταγωνιστές της σειράς.

Εάν στα παραπάνω συνυπολογίσουμε το ασταθές frame rate, αλλά και τα προβλήματα στο lip sync είναι φανερό ότι τα τεχνικά η νέα δουλειά της αμερικανικής εταιρείας είναι κατά πολύ χειρότερη του πρώτου The Walking Dead που είχε κυκλοφορήσει πριν από μερικά χρόνια. Ειδικά στις next-gen κονσόλες είναι φανερό ότι οι developers δεν αξιοποίησαν ούτε το ελάχιστο στο hardware και η native HD απεικόνιση δεν διορθώνει τα κακώς κείμενα, αντίθετα εκθέτει περισσότερο την κάκιστη δουλειά που έχει γίνει στο anti-aliasing.

Ευτυχώς στο ηχητικό κομμάτι, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, καθώς το voice acting στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Στα θετικά συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι συμμετέχουν αρκετοί ηθοποιοί της τηλεοπτικής σειράς, όπως ο Peter Dinklage, η Lena Headey, η Natalie Dormer και ο Iwan Rheon. To soundtrack πάντως λάμπει δια της απουσίας του, καθώς πέρα από το main theme του Game of Thrones, έχουμε ένα γυμνό ηχητικό υπόβαθρο.

Συμπεράσματα
Δυστυχώς τα θετικά στοιχεία που συγκρατήσαμε από τη νέα πρόταση της Telltale Games είναι πραγματικά ελάχιστα. Εάν εξαιρέσουμε το σενάριο που στην τελική δεν ξεδιπλώνεται ολόκληρο στα μάτια μας, αφού περιμένουμε να δούμε την εξέλιξή του στα επόμενα επεισόδια, το Game of Thrones: A Telltale Series είναι σαφέστατα ότι χειρότερο μας έχει παρουσιάσει η αμερικανική εταιρεία την τελευταία τριετία. Τα παράπονα μας πάντως αυτή την φορά εντοπίζονται κυρίως στο τεχνικό κομμάτι και λιγότερο στην έλλειψη πρωτοτυπίας και στην μικρή διάρκεια του επεισοδίου. Για να πούμε την αλήθεια είναι μάλλον αδύνατο στα επόμενα επεισόδια να δούμε καλύτερα γραφικά ή κάποιες συγκλονιστικές προσθήκες, καθώς ποτέ μέχρι στιγμής δεν είδαμε να γίνεται κάτι αντίστοιχο στις προηγούμενες κυκλοφορίες της Telltale Games. Εν κατακλείδι λοιπόν όσοι περίμεναν ένα κορυφαίο Adventure εμπνευσμένο από το μνημειώδες έργο του George R.R Martin θα χρειαστεί να κάνουν κι άλλη υπομονή.

Θετικά:
– Συγκλονιστικό σενάριο με πλοκή που καθηλώνει
– Αποτυπώνει πιστά το λογοτεχνικό σύμπαν του George R.R. Martin
– Εξαιρετικές ερμηνείες

Αρνητικά:
– Διαρκεί μόλις δύο ώρες
– Ανύπαρκτη πρόκληση
– Ελάχιστη πρωτοτυπία στο gameplay
– Έλλειψη ποικιλίας στα μουσικά θέματα
– Μετριότατος τεχνικός τομέας
– Θεωρεί ως δεδομένο ότι παρακολουθείτε την τηλεοπτική σειρά

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 7.5
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 5
Γενικά: 6.5

Οι σκληροπυρηνικοί φίλοι του Game of Thrones ενδεχομένως να το λατρέψουν, παρά τα εμφανή ελαττώματά του.

Παντελής Δασκαλέλος

Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης