Αγώνα δρόμου δίνουν οι δικαστές για να πάρουν τα αναδρομικά τους μετά το «κούρεμα» τους από το Υπουργείο Οικονομικών. Ακολουθώντας τη γνώριμη για αυτούς οδό της Δικαιοσύνης, πέτυχαν ήδη την πρώτη τους νίκη αφού κατάφεραν την πρώτη διαταγή πληρωμής σε βάρος του Δημοσίου, με απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών. Αν και θα ακολουθήσει ανακοπή από το δημόσιο, εκτιμάται πως θα υπάρξει «βροχή» προσφυγών από τους δικαστικούς λειτουργούς σε μια προσπάθεια να μη χάσουν το 50% των αναδρομικών τους που περιέκοψε το υπουργείο Οικονομικών μπροστά μάλιστα στον κίνδυνο παραγραφής μέχρι το τέλος του χρόνου.

Την δικαστική απόφαση κέρδισε ο συνδικαλιστής δικαστικός λειτουργός, Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Πρόεδρος Πρωτοδικών και Μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ο οποίος επικαλούμενος την πάγια νομολογία των Ανωτάτων Δικαστηρίων (Αρείου Πάγου και Μισθοδικείου) ζήτησε και πέτυχε την έκδοση της με αριθμό 28.063/2014 διαταγής πληρωμής από το Ειρηνοδικείο Αθηνών, με την οποία επιδικάστηκε το 50% των οφειλόμενων αναδρομικών, τις οποίες περιέκοψε ο Ν. 4307/2014. Το Υπ. Οικ μετά την απόφαση του Μισθοδικείου επανέφερε τους μισθούς των δικαστών στα επίπεδα του 2012 ενώ όσον αφορά στα αναδρομικά αφενός μείωσε στο 50% τις συνολικές απαιτήσεις των δικαστών (100 εκατομμυρίων) αφετέρου τα υπόλοιπα τα δίνει σε δόσεις σε βάθος τριετίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ακολουθήσει η επίδοση της διαταγής πληρωμής και η επίσπευση αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο πάντως είναι βέβαιο πως θα υποβάλλει ανακοπή για να μπλοκάρει τη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα υπάρξει “κύμα” δικαστών που θα υποβάλλουν ανάλογα αιτήματα για έκδοση διαταγών πληρωμής.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως οι δικαστές είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν και το δεύτερο σκέλος της απόφασης του Μισθοδικείου, που αφορά στη φορολογική εξομοίωσή τους με τους βουλευτές, δηλαδή την καθιέρωση και για τους ίδιους του αφορολόγητου 25% στις αποδοχές τους .

Μάλιστα στα πλαίσια της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσής Δικαστών Εισαγγελέων το Σάββατο 6.12.2014, θα υπάρξει ενημέρωση για το θέμα ενώ θα αναρτηθούν εντός των επόμενων ημερών σχέδια αιτήσεων και διαταγών πληρωμής και αναλυτικές οδηγίες συμπλήρωσής τους για να προσφύγουν στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο μέχρι το τέλος του έτους, αποφεύγοντας τον κίνδυνο παραγραφής των αξιώσεών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: X.Μ. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης