Τουλάχιστoν 81 άτομα φέρονται να εμπλέκονται σε απάτη-μαμούθ με παράνομες δανειοδοτήσεις, μέσω υπερεκτιμήσεων ακινήτων, σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας στην Κόρινθο.

Στην υπόθεση, που χρονολογείται προ πενταετίας, εμπλέκονται μεταξύ άλλων υπάλληλοι τραπεζικού υποκαταστήματος επαρχιακής πόλης της Πελοποννήσου, πολιτικοί μηχανικοί, δικηγόροι, μεσάζοντες κ.α., σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία. Οι «81» κατηγορούνται για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένης απάτη και πλαστογραφία με χρήση, κατ’ εξακολούθηση και παράβαση της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και άλλα συναφή αδικήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσω της παράνομης δράσης του, το κύκλωμα είχε καταφέρει να εκταμιεύσει παράνομα μεγάλα χρηματικά ποσά ζημιώνοντας την τράπεζα κατά τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ.

Η έρευνα

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από σχετική αναφορά του Τραπεζικού Ιδρύματος, με σκοπό την εξακρίβωση πρόκλησης οικονομικής ζημίας σε βάρος της Τράπεζας και την αναζήτηση τυχόν ποινικής ευθύνης του Προϊστάμενου του Τμήματος χορήγησης στεγαστικών δανείων του συγκεκριμένου Τραπεζικού Υποκαταστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προέκυψε από την ε αστυνομική έρευνα, οι εμπλεκόμενοι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους και εφάρμοζαν συγκεκριμένο modus operandi. Ηγετικό ρόλο διαδραμάτιζε ο προαναφερόμενος τμηματάρχης του τραπεζικού υποκαταστήματος, έχοντας ως άμεσους συνεργούς την βοηθό του, επίσης τραπεζικό στέλεχος, τον νομικό σύμβουλο του υποκαταστήματος, πέντε συνεργαζόμενους μηχανικούς, και τρεις μεσάζοντες – διαμεσολαβητές των αγοραπωλησιών (τα στοιχεία τους βρίσκονται στη διάθεση του zougla.gr).

Πιο αναλυτικά, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας εφαρμόζοντας ιδιαίτερα τεχνάσματα και πρακτικές με στόχο το παράνομο κέρδος. Συγκεκριμένα ο προαναφερόμενος τμηματάρχης του τραπεζικού υποκαταστήματος, σε συνεργασία με άλλα μέλη της οργάνωσης, εντόπιζαν πρόθυμους δανειολήπτες, κατά κύριο λόγο αλλοδαπούς υπηκόους και στη συνέχεια τούς χορηγούσαν παράτυπα στεγαστικά δάνεια.

Αρχικά ενέκριναν τα δικαιολογητικά που προσκόμιζαν οι υποψήφιοι αγοραστές – δανειολήπτες, παραποιώντας και πλαστογραφώντας έγγραφα, όπου αυτό κρινόταν απαραίτητο. Στη συνέχεια, μέσω ενός στενού δικτύου συνεργασίας, το οποίο διαχειριζόταν ο τμηματάρχης του υποκαταστήματος, οι εμπλεκόμενοι μηχανικοί – μέλη της οργάνωσης, έρχονταν σε συμφωνία με τους πωλητές των ακινήτων και υπερεκτιμούσαν την αξία τους, με αποτέλεσμα τα ακίνητα αυτά να πωλούνται ακόμη και σε τιμές τριπλάσιες από την πραγματική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εκταμιεύσεις των δανείων δεν κατέληγαν στην πλειονότητα των περιπτώσεων στους λογαριασμούς δανειοληπτών και πωλητών, αλλά όπως προέκυψε από την μέχρι στιγμής έρευνα, είχαν αναληφθεί από το ταμείο της τράπεζας, με πλαστογραφημένα παραστατικά ταμειακών συναλλαγών, καταλήγοντας σε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία αναμένεται να ταυτοποιηθούν – προσωποποιηθούν από την εξέλιξη της ερευνητικής διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, ύστερα από καταγγελίες, ερευνήθηκαν συνολικά 71 περιπτώσεις παράνομης δανειοδότησης και υπερκοστολόγησης ακινήτων.

Χαρακτηριστικές είναι οι ακόλουθες περιπτώσεις:

• χορήγηση τριών στεγαστικών δανείων σε Αλβανούς υπηκόους, εκ των οποίων ο ένας φέρεται ως δανειολήπτης δύο στεγαστικών δανείων, τα οποία όπως ισχυρίστηκε ουδέποτε είχε λάβει. Συγγενής του, ο οποίος φερόταν ως συνδανειολήπτης, επίσης δήλωσε άγνοια για τις δανειακές συμβάσεις,

• χορήγηση τριών στεγαστικών δανείων σε αλλοδαπούς, υπηκόους Αιγύπτου, στις περιπτώσεις των οποίων, όπως και στις περιπτώσεις των προαναφερόμενων υπηκόων Αλβανίας, εμφανίζεται ως πωλητής οικοπέδου το ίδιο άτομο, ενώ τις εκτιμήσεις των ακινήτων πραγματοποίησε η ίδια μηχανικός, με σημαντικού ύψους υπερεκτίμηση της εμπορικής τους αξίας,

• χορήγηση στεγαστικού δανείου σε Έλληνα, στην περίπτωση του οποίου αναφέρεται ως πωλήτρια συγγενής του ατόμου, που στις προηγούμενες περιπτώσεις εμφανιζόταν ως πωλητής των οικοπέδων.

• χορήγηση επτά στεγαστικών δανείων σε υπηκόους Ρωσίας, Συρίας, Ιράν και Γεωργίας, όπου σε όλες τις περιπτώσεις στις αγοραπωλησίες αγροτεμαχίων και ακινήτων είχαν εμπλακεί, ως διαμεσολαβητές, μέλη της οργάνωσης. Σε μία περίπτωση, κατά δήλωση του πωλητή, ο «άτυπος μεσολαβητής» ήταν αυτός που παρέλαβε το ποσό (πέραν του τιμήματος πώλησης) από το δάνειο που εκταμιεύτηκε σε μετρητά. Επίσης όλες οι ανωτέρω περιπτώσεις αφορούσαν υπερεκτιμήσεις ακινήτων από δυο συνεργαζόμενες μηχανικούς και είχαν κοινό κομιστή των απαραίτητων δικαιολογητικών για την υποβολή των αιτημάτων, τον νομικό σύμβουλο του τραπεζικού υποκαταστήματος.

Όλα τα στοιχεία των προαναφερόμενων 14 περιπτώσεων, καθώς και στοιχεία για ακόμη 57 υποθέσεις συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία που σχηματίστηκε και υποβλήθηκε στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.
Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας προέβη επίσης στην αναζήτηση τραπεζικών λογαριασμών, που τηρούνται σε ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, καθώς και των χρηματικών υπολοίπων αυτών κατά το χρόνο του ελέγχου.

Από την έρευνα προέκυψε ότι τρία από τα εμπλεκόμενα άτομα εμφανίζουν σημαντικού ύψους ποσά στους λογαριασμούς τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης