Του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί δύο ώρες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος συζητούσε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα τον οποίο ενημέρωσε για τα εθνικά θέματα.

Ο μεν Ευ. Βενιζέλος ζήτησε να υπάρχει συναντίληψη για τα θέματα αυτά, ο δε κ. Τσίπρας εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την χρονική συγκυρία που θα διεξαχθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δεδομένης της προκλητικής παραβίασης του διεθνούς δικαίου από την τουρκική πλευρά.

Σε ένα ραντεβού αμηχανίας, που κλείστηκε μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, οι δύο άνδρες έκαναν εκ βαθέων ανάλυση χωρίς κανείς να μπορεί να πει με βεβαιότητα αν αντάλλαξαν απόψεις για την πολιτική σκηνή και την διαπραγμάτευση με την τρόικα ή τον χρόνο των εκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσίπρας πάντως επέμεινε ότι η κουβέντα δεν επεκτάθηκε. «Η συζήτηση αφορούσε αποκλειστικά θέματα εξωτερικής πολιτικής» τόνισε.

Ο Ευ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «μία πολύ ουσιαστική, ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα εθνικά θέματα σε κλίμα εθνικής συνεννόησης» σημειώνοντας ότι στα θέματα αυτά «πρέπει να υπάρχει αρραγές εσωτερικό μέτωπο γιατί διανύουμε μία περίοδο πολλαπλών κρίσεων και η Ελλάδα πρέπει να είναι πάντα ένα σημείο σταθερότητας».

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «έχουμε τον κατάλογο των εθνικών θεμάτων ανοικτό, πρέπει να φροντίζουμε για την αποκλιμάκωση της έντασης και την προστασία των εθνικών συμφερόντων» και επεσήμανε πως «για να το πετύχουμε αυτό, μέσα από μία διαρκή διαπραγμάτευση, πρέπει να έχουμε όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες μία συναντίληψη γύρω από τα θέματα αυτά» εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η συνάντησή μου με τον κ. Τσίπρα βοήθησε προς την κατεύθυνση αυτή».

Όταν ρωτήθηκε αν αυτή η συναντίληψη επεκτάθηκε και σε θέματα εσωτερικής πολιτικής» απέφυγε διπλωματικά να απαντήσει: «Ας μείνουμε στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, τα οποία πρέπει να καταλαμβάνουν στο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης μία προέχουσα θέση. Αντιλαμβανόμαστε πάρα πολύ καλά την αγωνία κάθε σπιτιού και κάθε επιχείρησης για την οικονομία, αλλά χωρίς εθνική ασφάλεια και χωρίς μία εξωτερική πολιτική, η οποία κρατάει τη χώρα ασφαλή και σταθερή, δεν πετυχαίνουμε το στόχο μας».

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής πρέπει να βρίσκονται έξω από το πλαίσιο της εσωτερικής αντιπαράθεσης.

Ζήτησε να καταστεί σαφές με κάθε τρόπο προς την Άγκυρα ότι οι κινήσεις της στην ΑΟΖ αποτελούν μείζονα πρόκληση και πρέπει να υπάρξει η απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, προκειμένου να οδηγηθούμε ξανά σε μία διαδικασία διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού.

Επεσήμανε επιπλέον ότι «στα θέματα εξωτερικής πολιτικής χρειάζεται εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Και πιστεύω ότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις, δημιουργικά και να έχουμε θετικά αποτελέσματα».

Μπαίνοντας στη συνάντηση, ο Α. Τσίπρας χαιρέτησε τους δημοσιογράφους λέγοντας: «Πολύ ενδιαφέρον βλέπω. Ελπίζω να είναι για θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Για να απαντήσει ο κ. Βενιζέλος πως «υπάρχει αγώνια για συναίνεση, κάτι που εκφράζουν τα μέσα ενημέρωσης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης