Ο Δεκέμβριος μπορεί να είναι ο πιο γιορτινός μήνας και παραδοσιακά ο μήνας των αγορών, αλλά όχι πλέον για όλους. Σε πολλούς μάλιστα κλάδους του λιανεμπορίου, ο χριστουγεννιάτικος τζίρος κυμαίνεται στο 20-25% του συνολικού ετήσιου τζίρου και εκτιμάται στα 7-8 δις ευρώ.
Τα τελευταία 6 χρόνια οι συνεχείς μειώσεις των πωλήσεων από Δεκέμβριο σε Δεκέμβριο δεν εκπλήσσουν πλέον τους ανθρώπους της αγοράς, αφού τα εισοδήματα των καταναλωτών έχουν στη κυριολεξία εξανεμιστεί και το ζητούμενο για άλλη μια χρονιά είναι η σταθεροποίηση της εορταστικής αγοράς, τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα.
Δυστυχώς όμως σύμφωνα με το Γραφείο Προυπολογισμού της Βουλής 6.300.000 Ελληνες βρίσκονται φέτος στα όρια της φτώχειας. Αναλυτικότερα, 2,5 εκ. βρίσκονται κάτω από το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχειας, ενώ 3,8 εκ. βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας, των υλικών στερήσεων και του κινδύνου της ανεργίας.
Αντίστοιχα η Eurostat επιβεβαιώνει οτι σήμερα το 35,7% των Ελλήνων ζεί με χαμηλότερο του εθνικού μέσου εισοδήματος. Το όριο της “σχετικής φτώχειας” είναι 665€ ανά άτομο ή 1397€ για μια 4μελή οικογένεια, ενώ της “ακραίας φτώχειας” 432€ και 908€ αντίστοιχα. Το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια αυξήθηκε κατά 98,2%, ξεκινώντας από το 22,9% το 2010 και φθάνοντας στο τέλος του 2013 το 34,6%.
Στην Ε.Ε. των 28 το ποσοστό της φτώχειας είναι 24,5% που αντιστοιχεί σε 120 εκ. Ευρωπαίους, ενώ με πενιχρό εισόδημα ζει το 16,7% στην Ευρώπη έναντι του 23,1% στην Ελλάδα.
Τα υψηλά ποσοστά φτώχειας της Ελλάδας ακολουθούν η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Λετονία, η Ουγγαρία και η Ισπανία.
Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός οτι το 20,3% των Ελλήνων αδυνατεί να καλύψει το κόστος σημαντικών υλικών αγαθών, όπως το ενοίκιο, η θέρμανση, η διατροφή με κρέας η ψάρι, το τηλέφωνο, κ.α., ενώ ο μ.ο. στην Ε.Ε. είναι 9,6%. Με δεδομένο μάλιστα οτι για μια τετραμελή οικογένεια απαιτούνται μηνιαίως κατά μ.ο. 684 ευρώ για φαγητό, σε 1 εκ. ελληνικές οικογένειες ελάχιστα περισσεύουν για επιπλέον χριστουγεννιάτικα έξοδα και αγορές δώρων.
Σύμφωνα μάλιστα με την ΕΛΣΤΑΤ και την έκθεση της ΤτΕ η απώλεια του ετήσιου εισοδήματος, υπολογίζεται συνολικά σε 14 δις ευρώ, αφού ανά κεφαλή μειώθηκε από τα 10.675€ στα 5.708€ και ανά οικογένεια από 17.377€ σε 11.986€.
Το αποτέλεσμα είναι σε κατάσταση κοινωνικού αποκλεισμού να βρίσκονται 1 στους 3 Ελληνες, ενώ στο όριο της φτώχειας να ζουν 1 στις 4 οικογένειες και 6 στους 10 συνταξιούχους.
Παρόλα αυτά, είναι απορίας αλλά και θαυμασμού άξιο, οτι η ελληνική κοινωνία ακόμα παλεύει και συνεχίζει να ελπίζει.
Ίσως είναι μάταιο να υπενθυμίσει κανείς στην τρόικα οτι:
“Η πιο θανατηφόρα μορφή βίας σε ένα λαό είναι η φτώχεια”
Καλό σας μήνα!
Βασίλης Κορκίδης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης