Πρόβλημα η επίλυση του οποίου δεν μπορεί να επιτευχθεί «χωρίς τον τερματισμό της κατοχής» χαρακτήρισε το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας κατά την προσφώνηση του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Ban Ki-moon, στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του το μεσημέρι.

Ο κ. Παπούλιας έκανε λόγο για «εξόφθαλμο παράδοξο που θίγει το κύρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφερόμενος στο γεγονός ότι μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, η Τουρκία, δεν αναγνωρίζει ένα κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισήμανε, επίσης, ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι μια αυτόνομη από τις ευρωτουρκικές σχέσεις διαδικασία, αλλά «είναι προφανές ότι η ευρωπαϊκή φιλοδοξία της Τουρκίας δεν έχει ελπίδες, αν το Κυπριακό παραμένει ανοιχτή πληγή».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, επαναλαμβάνοντας την ελληνική θέση υπέρ μίας σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό, για κάθε χρήση.

«Η Ελλάδα δεν επιδιώκει να βαφτίσει το γειτονικό κράτος. Αντιστέκεται στην προαναφερθείσα προσπάθεια σφετερισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κάρολος Παπούλιας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την υποδοχή του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε στα κύματα μεταναστών που δέχεται η Ελλάδα και χαρακτήρισε το πρόβλημα πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο και όχι αποκλειστικά ελληνικό, επισημαίνοντας την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει τις συμφωνίες που αφορούν την επανεισδοχή των μεταναστών.

Από την πλευρά του ο Ban Ki-moon αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην παρουσία του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, χαρακτηρίζοντας «απολύτως απαράδεκτες» τις επιθέσεις εναντίον του ανθρώπου του Οργανισμού.

Έκανε λόγο για επιθέσεις που αφορούν πλέον «το ποιοι είμαστε και όχι το τι κάνουμε» και κάλεσε, τέλος, όλα τα κράτη – μέλη να συνεργαστούν για να λύσουν το πρόβλημα του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας, ευχαριστώντας την Ελλάδα, η οποία, ως ιδρυτικό μέλος του ΟΗΕ, συμμετέχει στις αποστολές διατήρησης ειρήνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης