Λίγο μετά την υπογραφή του σχετικού διατάγματος από τον Αμερικανό πρόεδρο στο Λας Βέγκας, οι Ρεπουμπλικανοί ανακοίνωσαν ότι προσφεύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της διοίκησης Ομπάμα, την οποία κατηγορούν ότι «αγνοεί τη θέληση του αμερικανικού λαού» και «εφαρμόζει μονομερώς τις αποφάσεις της, χωρίς την ενδεδειγμένη διαβούλευση με το Κογκρέσσο». Τυπικώς, η προσφυγή δεν στρέφεται κατά της νέας μεταναστευτικής νομοθεσίας, αλλά έχει ως στόχο την παλαιότερη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί κοινωνικής ασφάλισης, την αποκαλούμενη «Obamacare», που επίσης αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους Ρεπουμπλικανούς.
Γιατί ο Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να κινηθεί μονομερώς, και μάλιστα λίγες μέρες μετά την επιβλητική νίκη των Ρεπουμπλικανών στις εκλογές για το Κογκρέσο; Μία εκτίμηση από τον γερμανό κοινωνιολόγο Μίχαελ Βερτς, συνεργάτη του Center for American Progress στην Ουάσιγκτον: «Δεν είχε πλέον άλλη επιλογή. Η μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί μετανάστευσης αποτελούσε κεντρική προεκλογική εξαγγελία, ήδη πριν από την πρώτη θητεία Ομπάμα. Δεν κατάφερε να την υλοποιήσει τότε, κυρίως λόγω των έντονων αντίδρασης από τους Ρεπουμπλικανούς. Και μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάποια ένδειξη για αλλαγή στάσης από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο».
Στόχος η προστασία των οικογενειών
Οι απελάσεις αλλοδαπών χωρίς χαρτιά είχαν ξεπεράσει τις 400.000 τον χρόνο. Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτή η «σκληρή γραμμή» των αμερικανικών αρχών τα τελευταία χρόνια αποτελούσε και ένα δέλεαρ της διοίκησης Ομπάμα για να αποσπάσει τη συγκατάθεση των Ρεπουμπλικανών σε μία συντεταγμένη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, στη βάση βεβαίως των παλαιότερων εξαγγελιών του Δημοκρατικού Κόμματος. Αυτή η συγκατάθεση δεν ήρθε ποτέ. Έχοντας πλέον στον ορίζοντα την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε τελικά να κινηθεί μονομερώς.
Κύριος στόχος του είναι να αποτρέψει τον διαχωρισμό των οικογενειών, εκτιμά η Όντρει Σίνγκερ από το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς της Ουάσιγκτον: «Σκοπός της πρωτοβουλίας Ομπάμα είναι να κρατήσει ενωμένες τις οικογένειες, να προστατέψει δηλαδή τους ανθρώπους εκείνους, που έχουν παιδιά Αμερικανούς πολίτες ή με μόνιμη άδεια παραμονής (αλλά αντιμετωπίζουν κίνδυνο απέλασης). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, η νομοθεσία απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν ήδη μακροχρόνιους δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και μόνιμους οικογενειακούς δεσμούς».
Πάνω από 11 εκ. άνθρωποι «χωρίς χαρτιά»
Περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν σήμερα στις ΗΠΑ χωρίς χαρτιά και από αυτούς μόλις 1 εκ. καλύπτεται από την υφιστάμενη νομοθεσία. Οι αλλαγές που προωθεί ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να ωφελήσουν περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, από τη στιγμή που υλοποιούνται με προεδρικό διάταγμα και όχι μέσα από τη συνήθη νομοθετική διαδικασία που θα προϋπέθετε και τη συναίνεση του Κογκρέσου, θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Μετά από «αλλαγή φρουράς» στον Λευκό Οίκο θεωρητικά θα μπορούσαν να ανατραπούν από τον επόμενο πρόεδρο με αντίστοιχο διάταγμα.
Μέχρι τότε όμως, όπως επισημαίνει ο Όντρει Σίγκερ, «αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν πλέον το δικαίωμα να εργαστούν νόμιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επομένως θα μπορούν να διεκδικήσουν και καλύτερες δουλειές, αλλά και να συνεισφέρουν περισσότερο στα φορολογικά έσοδα του κράτους».
Πηγή: Deutsche Welle