Την επεξεργασία ράβδων πυρηνικού καυσίμου, για την παραγωγή πλουτωνίου με σκοπό την κατασκευή πυρηνικών όπλων, ολοκλήρωσε σήμερα η Βόρεια Κορέα, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Βόρεια Κορέα είχε ανακοινώσει ότι πραγματοποίησε την τελευταία φάση εμπλουτισμού ουρανίου και ότι θα κατασκεύαζε νέα πυρηνικά όπλα με χρησιμοποιημένες ράβδους ουρανίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι χρησιμοποιημένες ράβδοι ουρανίου προέρχονται από το μοναδικό βορειοκορεατικό αντιδραστήρα που παράγει πλουτώνιο στην πόλη Γιονγκμπιόν.

Η χώρα είχε καταστρέψει μεγάλο μέρος των πυρηνικών της εγκαταστάσεων στο πλαίσιο συμφωνίας, τον Φεβρουάριο του 2007, με τις ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία. Ωστόσο, η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε πριν από ένα μήνα ότι μετατρέπει τα αποθέματα πλουτωνίου που διαθέτει σε νέα πυρηνικά όπλα για να ενισχύσει το οπλοστάσιό της.

Ειδικοί αναφέρουν οι 8.000 επεξεργασμένες ράβδοι πυρηνικού καυσίμου μπορεί να παράγουν αρκετό πλουτώνιο για μια ή δύο πυρηνικές βόμβες. Σε αυτό προστίθεται και αρκετό σχάσιμο υλικό που ήδη έχει η χώρα για την κατασκευή έξι έως οκτώ πυρηνικών όπλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σημερινή ανακοίνωση γίνεται μια μέρα μετά την προειδοποίηση της Πιονγκγιάνγκ προς τις ΗΠΑ να αποφασίσουν για τις διμερείς συνομιλίες.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε στις αρχές Οκτωβρίου ότι είναι έτοιμη να επαναλάβει, υπό όρους, τις διαπραγματεύσεις για τον αφοπλισμό της, στις οποίες μετέχουν από το 2003 εκτός από την Πιονγκγιάνγκ, η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ρωσία.

Η Πιονγκγιάνγκ αποχώρησε από τις διεθνείς συνομιλίες για τον τερματισμό του πυρηνικού της προγράμματος και την αποπυρηνικοποίησή της, μετά τις επικρίσεις της Δύσης για τις βορειοκορεατικές δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Έναν μήνα αργότερα, τον Μάιο, η Βόρεια Κορέα προχώρησε στη δεύτερη πυρηνική δοκιμή της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης