Απόκρυψη εκατομμυρίων ευρώ, συναλλαγές με εικονικά τιμολόγια και παράνομες μεταβιβάσεις ακινήτων προέκυψαν από τους ελέγχους που διενήργησαν τα στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος τον περασμένο Οκτώβριο.
Πρώην δήμαρχος του Μαραθώνα δεν δήλωσε 3,5 εκατ. ευρώΙδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση πρώην δημάρχου Αττικής, ο οποίος φέρεται να «ξέχασε» να δηλώσει περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, πρόκειται για τον πρώην δήμαρχο Μαραθώνα Σπύρο Ζαγάρη, το όνομα του οποίου μάλιστα είχε αναφερθεί σε δικαστική έρευνα της 9ης τακτικής ανακρίτριας της Αθήνας σχετικά με «σκάνδαλο», ύψους περίπου 6 εκατ. ευρώ.
Πάντως, από τη μεριά του ο κ. Ζαγάρης υποστηρίζει ότι οι καταθέσεις του είναι μηδενικές. Μιλώντας στο aftodioikisi.gr, αρνείται ότι είχε ποτέ καταθέσεις τέτοιου ύψους, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Στις αρχές του 2012 ο ελεγκτής του ΣΔΟΕ κ. Ευστάθιος Παλαιολόγος σε έγγραφό του ισχυρίστηκε ότι δήθεν έχω κλειστά χρήματα στην Τράπεζα Πειραιώς στις 3.11.2004, ύψους 3.590.000 ευρώ, ενώ εγώ ποτέ δεν είχα στην Τράπεζα Πειραιώς περισσότερα από 7 ευρώ. Στις 19 Απριλίου 2012 κατέθεσα αίτηση στην τράπεζα, ζητώντας αντίγραφο των λογαριασμών μου από το 2000 έως σήμερα. Το έγγραφο αυτό αποδεικνύει ότι οι λογαριασμοί μου είχαν και έχουν μηδενικό υπόλοιπο».
Οι οδοντίατροι της… Λαγκάρντ
Παράλληλα, στα δίχτυα της Δίωξης πιάστηκαν και τρεις οδοντίατροι, καθώς, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα των «ράμπο» του ΣΔΟΕ, υπέβαλαν ανακριβή δήλωση φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, ύψους 4.601.000 ευρώ, ως αντισυμβαλλόμενοι επιχείρησης αξιοποίησης ακινήτων.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι αφενός τα ονόματα των τριών οδοντιάτρων αναφέρονται στη λίστα Λαγκάρντ και αφετέρου ότι η εταιρεία ακινήτων φέρεται να ανήκει στον Γιάννη Καρούζο.
Επιπλέον, ιατρός-καρδιολόγος του ΕΣΥ στον Πειραιά, ονόματι Γ.Κ., φέρεται από το 2004 έως το 2010 να απέκρυψε εισοδήματα ύψους 1.474.000 ευρώ, να δήλωσε ενοίκια ύψους 36.000 ευρώ και να υπέβαλε ανακριβή δήλωση φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων κατά 836.000 ευρώ.
Από τους ελέγχους που διενήργησε το ΣΔΟΕ τον περασμένο Οκτώβριο χαρακτηριστικές είναι οι παρακάτω περιπτώσεις:
– τέσσερις επιχειρήσεις εξέδωσαν 580 εικονικά στοιχεία για ανύπαρκτες συναλλαγές 20.490.000 ευρώ, με αποτέλεσμα οι λήπτες αυτών να συμψηφίσουν παράνομα ΦΠΑ 4.712.000 ευρώ και να μην καταβληθούν οι αναλογούντες φόροι
– επιχείρηση εκμίσθωσης και διαχείρισης ακινήτων στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη δεν εξέδωσε 239 φορολογικά στοιχεία ύψους 518.000 ευρώ και απέκρυψε τα ανωτέρω έσοδα από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος
– αγρότης ειδικού καθεστώτος στη Λακωνία δεν δήλωσε εισόδημα 525.000 ευρώ
– συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος στο Χαλάνδρι δεν δήλωσε εισοδήματα ύψους 240.000 ευρώ
– τέσσερα φυσικά πρόσωπα απέκρυψαν εισοδήματα ύψους 300.000 ευρώ, όπως προέκυψε από τον έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεών τους
– στην Πάτρα το ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας αποκάλυψε ότι επιχείρηση η οποία είχε ενταχθεί σε αναπτυξιακό πρόγραμμα έλαβε εικονικά τιμολόγια, προκειμένου να δικαιολογήσει την επένδυση και ζητήθηκε η επιστροφή 1.200.000 ευρώ στο Δημόσιο, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Διαβάστε επίσης: