Ικανοποίηση και θαυμασμό για το επιτελούμενο έργο στην Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης -το αρχαιότερο εν ενεργεία ελληνικό σχολείο στο εξωτερικό- και στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας εξέφρασε ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος κατά την επίσκεψή του στους δύο αυτούς θεσμούς του ελληνισμού και της ορθοδοξίας, με ιστορία αιώνων, στη Συνοικία των Ελλήνων στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών εκπροσωπεί την Ελλάδα στις τριήμερες εργασίες της Δεύτερης Παγκόσμιας Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τις Περίκλειστες Αναπτυσσόμενες Χώρες, η οποία πραγματοποιείται στη Βιέννη με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και περισσότερων από 1.000 εκπροσώπων από 90 χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνοδευόμενος από τον μητροπολίτη Αυστρίας- Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Αρσένιο και την πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστρία Χρυσούλα Αλειφέρη, ο κ. Γεροντόπουλος επισκέφθηκε τους χώρους και τις αίθουσες της Σχολής- η οποία στεγάζεται στο κτήριο της Μητρόπολης και ανακαινίσθηκε πρόσφατα- όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με μαθητές όλων των ηλικιών, από εκείνους του νηπιαγωγείου μέχρι της τελευταίας τάξης του λυκείου, όπως επίσης με τους δασκάλους και καθηγητές τους.

Ο υφυπουργός χαιρέτισε το γεγονός πως ο χώρος αυτός που δημιουργήθηκε εδώ και αιώνες παραμένει ελκυστικός για τους νέους ανθρώπους που προσέρχονται και μαθαίνουν γράμματα, την ελληνική γλώσσα και συγχρόνως τα θρησκευτικά, ενώ, όπως είπε, «με το έργο το οποίο επιτελείται, η Εκκλησία παίζει πραγματικά τον πνευματικό και εθνικό της ρόλο».

Προσθέτοντας ότι η Ελλάδα, το Υπουργείο Εξωτερικών, την εποχή της κρίσης στηρίζει αυτές τις προσπάθειες με κάθε τρόπο, ηθικά και υλικά όταν χρειάζεται, εξέφρασε ευχαριστίες για τη στήριξη των συσσιτίων και άλλων φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα από την πλευρά της Ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας. Ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε πως αυτή η συνεργασία όχι απλώς θα συνεχιστεί, αλλά θα διευρυνθεί για να γίνει ακόμη πιο δημιουργική για τον ελληνισμό της Αυστρίας, τον οποίο ο ίδιος θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει στην αποψινή μεγάλη συγκέντρωση στο ιστορικό κτήριο της ελληνικής πρεσβείας στη Βιέννη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης είναι το αρχαιότερο εν ενεργεία ελληνικό σχολείο της ελληνικής διασποράς το οποίο λειτουργεί αδιάλειπτα εδώ και 210 χρόνια μέχρι σήμερα- μετά την επίσημη αναγνώρισή της από τον Αυτοκράτορα Φραγκίσκο τον Α΄, στις 6 Μαΐου του 1804- και στο οποίο διδάσκονται τα μαθήματα, ελληνική γλώσσα, ιστορία, γεωγραφία και θρησκευτικά. Με την ανακαίνιση του κτηρίου της Ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας και την επέκταση των χώρων της Σχολής, που ολοκληρώθηκαν πριν από ακριβώς έναν χρόνο και εγκαινιάσθηκαν επίσημα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, οι νέες δυνατότητες και υποδομές προσφέρουν καλύτερες προοπτικές και συνθήκες για το έργο του αρχαιότερου αυτού ελληνικού σχολείου της διασποράς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Χ.Λ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης